SmartContract.nl

In 2017 traden verschillende invloedrijke bedrijven toe de ‘Ethereum Alliance’. Deze alliantie doet onderzoek naar blockchain toepassingen. Onder andere Microsoft, Samsung, Toyota en de Rabobank zijn erg geïnteresseerd in dit onderwerp. De alliantie laat zien dat Bitcoin niet de enige cryptocurrency is die aandacht heeft van bedrijven. Wel bestaan er grote verschillen tussen Bitcoin en Ethereum:

Publieke blockchain versus

Ethereum is een gedecentraliseerd blockchain platform. Dit houdt in dat je op een anoniem en transparant informatie uitgewisseld kan worden zonder betrokkenheid en controle van derde partijen. Tevens is het een publieke blockchain, dat in het Engels ook wel ‘open source’ genoemd, waar iedereen applicaties op mag bouwen. Deze gedecentraliseerde applicaties staan bekend als d’Apps.

Ethereum contract

In een Ethereum contract kunnen allerlei afspraken worden vastgelegd, zowel op werkgebied als privé. Zou kunnen gezinnen bijvoorbeeld een digitaal contract maken waarin de datum staat dat de ouders zakgeld overmaken naar hun kinderen. De kinderen ontvangen elke maand om precies dezelfde tijd het geld.

Automatisch uitgevoerd

Een smart contract wordt automatisch uitgevoerd, wat gebruikers dus veel tijd en moeite scheelt. Dergelijke contracten zouden bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden voor het betalen van de maandelijkse huur.

Uitleg over smart contracts

Smart contracts toepassen bij financiële instellingen

Op dit moment werkt het Ethereum platform samen met de Amerikaanse financiële afdeling van Microsoft. Ze zijn bezig met het maken van toepassingen van financiële instellingen. Een technologie die veel interesse wekt is bijvoorbeeld een smart contract. Dit is een geprogrammeerd contract die is vastgelegd met behulp van computercode. Het wordt beveiligd met de laatste cryptologie, een soort geheimtaal, en is daardoor niet te hacken.

De eerste cryptocurrency: Bitcoin

Bitcoin kwam in 2009 als eerste cryptocurrency op de markt. Alle Bitcoin transacties worden opgeslagen op de blockchain, dat dient als een soort database. Op dit moment zijn er miljoenen Bitcoins in omloop. Naar schatting kunnen er in totaal 21 miljoen Bitcoin gemined worden. De verwachting is dat de laatste coin in 2040 gemined zal worden.

De digitale betalingseenheid Bitcoin

De cryptocurrency Bitcoin maakt gebruik van een andere technologie dan Ethereum. Zo is Bitcoin in tegenstelling tot Ethereum geen platform waar je allerlei gedecentraliseerde apps op kunt bouwen. In plaats daarvan functioneert het als een digitale betalingseenheid. Dit houdt in dat je er allerlei transacties mee kunt ontvangen en versturen.

Verzenden en ontvangen met Ether

Ethereum is in tegenstelling tot Bitcoin niet ontworpen als digitaal betaalmiddel. Toch is het wel degelijk mogelijk om er transacties mee te versturen en te ontvangen. Het heeft een eigen munt genaamd ‘Ether’. Voor het verzenden van Ethereum moeten gebruikers tol betalen. De betalingen worden voldaan met Ether, dat als het ware de brandstof achter het Ethereum netwerk vormt. Ben je benieuwd naar de waarde van Ethereum? Bekijk dan de Ethereum koers pagina.

Conclusie: het verschil tussen Bitcoin en Ethereum

Zowel Bitcoin als Ethereum maken gebruik van de blockchain, dat de datastructuur vormt achter beide netwerken. Het idee achter beide cryptocurrencies is echter heel anders. Bitcoin is een betaaleenheid, terwijl Ethereum functioneert als een platform.

Bitcoin kan gezien worden als een specifieke toepassing van de blockchain technologie, namelijk om transacties te versturen en te ontvangen. Ethereum is daarentegen gebouwd als een versie van de blockchain waarop ontwikkelaars zelf mogen bouwen.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht