Ethereum
Ethereum is een decentraal ontwikkelingsplatform dat dezelfde datastructuur als Bitcoin gebruikt. Ook is het een blockchain waarop ontwikkelaars apps kunnen programmeren.
Ethereum is in tegenstelling tot Bitcoin en Litecoin geen cryptocurrency. In plaats daarvan is het een decentraal ontwikkelingsplatform dat dezelfde datastructuur als Bitcoin gebruikt. Dit betekent dat elk onderdeel van het netwerk zelfstandig transacties bijhoudt. Daarnaast verifieert het zonder betrokkenheid van een centrale autoriteit of een transactie geldig is.
Op deze pagina lees je:
- Hoe is Ethereum ontstaan?
- Smart contracts op de blockchain
- Waar kun je Ethereum kopen?
- Ethereum tokens
- Een Ethereum wallet gebruiken
- Ethereum mining
- Experts over de toekomst van Ethereum
Hoe is Ethereum ontstaan?
Rond 2014 bedacht programmeur, schrijver en cryptocurrency onderzoeker Vitalik Buterin een nieuw platform genaamd Ethereum. De Rus had eerder gewerkt bij Bitcoin en daar veel kennis opgedaan.
Open software platform
Vitalik droomde van de eerste programmeerbare blockchain. In de originele whitepaper uit 2009 wordt Ethereum dan ook een ‘open software platform gebaseerd op blockchain technologie’ genoemd.
ICO
Van 20 juli tot 2 september 2014 vond de Initial Coin Offering (ICO) van Ethereum plaats om voldoende geld op te halen om het platform te lanceren. In zes weken tijd wist het team achter Ethereum ongeveer 31.500 Bitcoins op te halen, wat destijds een waarde had van 15,5 miljoen dollar.
Flexibel
Ethereum heeft een ander doel dan Bitcoin. De Bitcoin blockchain is specifiek ontworpen om Bitcoin transacties te verwerken. Ethereum is echter ontwikkeld om zo flexibel mogelijk te functioneren. Daardoor kunnen bedrijven er gemakkelijker hun eigen toepassingen mee bouwen.
Ether
Ethereum heeft een eigen munt in de vorm van Ether, simpelweg afgekort tot ETH. Andere namen voor het cryptogeld zijn ‘Ether Tokens’ of ‘Ethercoin’. Wanneer je Ethereum gebruikt kun je niet om deze coin heen. In feite is Ether de ‘brandstof’ voor het platform. Om gebruik te maken van het decentrale ontwikkelingsplatform moet er tol worden betaald, en dat kan alleen met Ether. Ook dien je rekening te houden met GAS.
Smart contracts op de blockchain
Van alle uitgevoerde transacties van Ethereum wordt een datastructuur bijgehouden. Dit grootboek wordt in de cryptocurrency wereld ook wel de ‘blockchain’ of ‘blokketen’ genoemd. Op de blockchain worden geprogrammeerde afspraken in computercode vastgelegd. Deze digitale afspraken staan bekend als ‘smart contracts’.
EDCC
Soms worden smart contracts ook wel ‘executable distributed code contracts’ (EDCC) genoemd. Dit komt er op neer dat een bepaalde actie wordt uitgevoerd op basis van enkele voorwaarden. De contracten worden automatisch uitgevoerd zonder tussenpartijen. Er is dus nooit een derde partij, zoals een financiële instelling, bij betrokken. De afspraken zijn door iedereen te bekijken, maar kunnen niet meer worden aangepast.
Praktijkvoorbeeld: hoe werkt een smart contract?
Misschien maakt een praktijkvoorbeeld de werking van smart contracts iets duidelijker. Stel je voor dat er twee vrienden zijn die een sportweddenschap afsluiten. Binnenkort staat de finale tussen FC Barcelona en FC Madrid gepland. Tom is groot fan van Barcelona, terwijl zijn vriend Pieter hoopt dat Madrid gaat winnen.
Weddenschap
Tom wil een weddenschap van 20 euro aangaan. Als Barcelona de wedstrijd wint betaalt Tom 20 euro aan Pieter, en als Madrid wint krijgt Pieter 20 euro van Tom. Bij een gelijkspel wint niemand iets.
Goed vertrouwen
Zonder een smart contract is deze weddenschap gebaseerd op goed vertrouwen. De twee vrienden gaan er van uit dat de ander bij verlies netjes zal betalen. Tom weet echter dat Pieter een slechte verliezer kan zijn. Stel je voor dat Madrid wint door een onterechte penalty?
Weddenschap vastgelegd in smart contract
De vrienden om besluiten de weddenschap vast te leggen in een smart contract. Daarbij betalen ze elk een bedrag in cryptocurrencies. Wie wint krijgt het bedrag als beloning, en als er sprake is van een gelijkspel ontvangen de mannen elk de helft. Het smart contract wordt vervolgens op de blockchain gezet, wat betekent dat het niet meer veranderd kan worden.
Het platform Ethereum wordt gebruikt voor het lanceren van nieuwe crypto tokens en crypto assets. Zo zullen er in de nabije toekomst steeds vaker decentrale applicaties, simpelweg afgekort tot dapps, gaan draaien op het Ethereum netwerk.
Geen centraal punt
Een dienst zoals Whatsapp is gecentraliseerd. Op het moment dat je een berichtje verstuurt communiceert je app met de Whatsapp servers. Deze staan ergens in een datacentrum. Gedecentraliseerde apps werken niet vanaf een centraal punt, maar maken in plaats daarvan gebruik van smart contracts op de blockchain.
Open-source
Decentrale applicaties zijn ‘open-source’. Dit houdt in dat iedereen toegang heeft de bronmaterialen van het eindproduct. Ook kunnen dapps zelfstandig functioneren zonder dat iets of iemand ze hoeft te controleren. Dapps kunnen hun protocol wel aanpassen als dat noodzakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de markt veranderd. Veranderingen vinden echter alleen plaats als er onder gebruikers overeenstemming wordt gebruikt.
Gedecentraliseerd blockchain netwerk
Alle data van decentrale applicaties wordt cryptografisch opgeslagen in een gedecentraliseerd blockchain netwerk. Daardoor loopt het netwerk niet vast wanneer er iets fout gaat in het systeem. Dit verhoogt de stabiliteit en betrouwbaarheid van het netwerk.
Identificatie eenheid
Om toegang te krijgen tot dapps dienen miners gebruik te maken van een zogeheten ‘identificatie eenheid’. Dit is een onderdeel van cryptocurrency, zoals Ether. Miners gebruiken speciale software om wiskundige problemen op te lossen. Als beloning voor hun werk ontvangen ze identificatie eenheden, die ook wel ‘tokens’ worden genoemd.
Op dit moment werken Ethereum ontwikkelaars aan diverse gedecentraliseerde oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan gedecentraliseerde cloudopslagdiensten en gedecentraliseerde chatdiensten.
Waar kun je Ethereum kopen?
Ethereum is te koop op verschillende plekken. Zo kunnen Nederlandse gebruikers het onder andere aanschaffen op Litebit en Bitvavo. Deze platformen beschikken over diverse betaalopties, waaronder iDeal en PayPal. Gebruikers van Bitvavo krijgen een eigen wallet waarin ze hun Ether op kunnen slaan. Bij Litebit is het mogelijk om Ether naar een bestaande ETH wallet te sturen.
Exchange om te kopen, verkopen en handelen
Een andere manier om Ethereum coins te kopen is het gebruik van een crypto exchange. Dit is een handelsplatform waar je coins kunt kopen, verkopen en verhandelen. Over het algemeen is het kopen van ETH op een exchange iets goedkoper dan op een platform zoals Litebit en Bitvavo. De onderstaande platformen ondersteunen iDeal, iets dat exchanges veelal niet doen:
- Litebit.eu (iDeal)
- Anycoin Direct (iDeal)
- BTC Direct (iDeal)
- Coinbase (creditcard)
- Satos (iDeal, geen account nodig)
De cryptomunt is onder andere te verhandelen op:
Binance
Een van de meest gebruikte exchanges is Binance. Het ondersteunt meerdere apparaten en is te gebruiken in verschillende talen. Op dit moment is Binance in staat om 1,4 miljoen transacties per seconde te verwerken. Aan de andere kant is het niet mogelijk om euro’s te versturen naar Binance. Gebruikers zullen in plaats daarvan eerst hun cryptocurrency naar de exchange moeten versturen. Vervolgens kunnen deze worden omgezet in Ethereum of een andere crypto.
Ga naar BinanceMeer info over BinanceEthereum tokens
Binnen het Ethereum netwerk is een specifiek protocol ontwikkelt voor het organiseren van protocol, namelijk ERC20. Dankzij deze standaard kan iedere gebruiker in principe zelf zijn eigen tokens en cryptocurrencies maken. De tokens kunnen over van alles gaan. Denk bijvoorbeeld aan aandelen of stemrechten.
Bekende ERC20 tokens
Inmiddels kent het Ethereum platform duizenden ERC20 tokens (kijk hier voor de 5 bekendste tokens). Bekende namen zijn bijvoorbeeld EOS, VeChain, Tron, OmiseGo, Icon, Waltonchain en Ethos.
Een voordeel van ERC20 tokens is dat ze op hardware wallets kunnen worden opgeslagen. Zo is het mogelijk om de coins via de online wallet MyEther Wallet op te slaan op de Ledger Nano S hardware wallet. Deze hardware wallet slaat de private keys op het apparaat zelf op. Omdat er geen sprake is van een internetverbinding is dit een veilige manier van opslag.
Token crowd sales en ICO’s
Voor het lanceren van een ERC20 token is geld nodig. Zodoende worden er voor een nieuwe cryptocurrency of asset worden er zogeheten ‘token crowd sales’ en ‘initial coin offerings’ (ICO’s) georganiseerd. Daarbij investeert een groep mensen geld in een crypto asset of token die nog gelanceerd moet worden. Reguliere crypto exchanges voegen de Ethereum tokens en assets niet altijd toe. Zodoende worden er op dit moment diverse Ethereum token exchanges ontwikkeld. Bekende namen zijn onder andere EtherDelta, Cobinhood, Paradex en Eidoo.
Een Ethereum wallet gebruiken
Het gebruik van cryptocurrencies en exchanges brengt ook nadelen met zich mee. Zo zijn er op het wereldwijde web hackers actief die proberen om Ethereum coins te stelen. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld een nep Ethereum portemonnee. Wanneer gebruikers er hun ETH in plaatsen zijn ze het geld kwijt. Denk bij het gebruik van cryptocurrency dan ook altijd aan je eigen veiligheid. Je bent namelijk je eigen bank. Er is niemand die je kan beschermen tegen hackers en malware. Zorg dan ook altijd voor een goede malware scanner op je computer.
Online wallets voor Ether
Voor het opslaan van ETH kun je gebruik maken van diverse online wallets. Denk bijvoorbeeld aan MyEtherWallet (MEW) die ook tientallen Ethereum tokens ondersteunt. Deze digitale portemonnee is te downloaden en doet meestal slechts enkele seconden over het ontvangen en versturen van ETH. Andere wallets en betalingsplatformen zijn onder andere Coinpayments, JAXX MetaMask, Icebox en EtherLi.
Hardware wallet
In plaats van een exchange of online wallet zou je ook een Ethereum hardware wallet kunnen gebruiken. In feite is deze digitale portemonnee te vergelijken met een digipas voor je online bankrekening. Iedere keer dat je inlogt dient er een pincode en een extra authenticatie code te worden ingevoerd. Ook bij een hardware wallet moet een eigen pincode worden ingevuld. Alleen wanneer dit klopt krijg je toegang tot de Ethereum coins.
Verschillen met online bankrekening
Uiteraard zijn er ook verschillen tussen een hardware wallet en een online bankrekening. Zo is een digitale portemonnee decentraal, wat betekent dat er geen derde partij zoals een bank bij betrokken is.
Minder kans op hacken en malware
Een hardware wallet is in tegenstelling tot een exchange en online wallet niet verbonden met het internet. Dit verkleint de kans op hacken en malware en maakt het een populaire manier om cryptocurrencies op te slaan. Ook heb je met een hardware wallet zelf de controle over Ethers. Dit is niet het geval bij een exchange, omdat gebruikers daarbij de controle over hun Ethers aan een derde partij geven. Wanneer een beurs gehackt wordt kunnen al jouw cryptomunten verdwijnen.
Hardware wallet Ledger Wallet Nano S
De Ledger Wallet Nano S is een van de meest bekende hardware wallets om digitale munten zoals Ether in op te slaan. De Nano S is volledig versleuteld en beschikt over een dubbele chip architectuur.
De versleuteling houdt in dat belangrijke informatie bij een transactie, zoals informatie over de privé sleutels, niet door iemand anders kan worden achterhaald. Daardoor is het voor een hacker bijvoorbeeld niet mogelijk om jouw financiële stappen te volgen.
Ethereum mining
Alle inkomende transacties van Ethereum moeten binnen het netwerk worden gecontroleerd op hun betrouwbaarheid. Op die manier wordt fraude voorkomen. Dit verificatie proces staat ook wel bekend als mining. Personen die binnen het Ethereum netwerk nieuwe blokken ontcijferen en controleren worden ‘miners’ genoemd. In feite is dit een proces waarbij computers steeds het antwoord gokken totdat een van de miners het bij het rechte eind heeft.
Hash
Elke poging om een nieuw blok te ontcijferen wordt een ‘hash’ genoemd. Stel je voor dat er twee miners bezig zijn met een blok. Misschien krijgt de eerste miner het voor elkaar om de hash te laten corresponderen met het huidige blok. De tweede miner is te laat en gaat naar het volgende blok. Dit proces wordt ook wel ‘proof of work’ genoemd. Daarbij is het onmogelijk om te frauderen. Het vinden van de juiste hash vereist namelijk veel vermogen van de computer, terwijl dit bij het controleren van een hash veel minder is.
Snelheid per blok
De snelheid van een blok binnen een netwerk verschilt per cryptocurrency. Bij Ethereum duurt het proces 12 tot 15 seconden, wat minder is dan de 10 minuten van Bitcoin. Een Ethereum miner ontvangt als beloning 5 Ether per blok, terwijl er bij Bitcoin om de vier jaar een halvering plaatsvindt.
Experts over de toekomst van Ethereum
De ICO van Ethereum bleek voor veel investeerders zeer winstgevend. Sinds september 2014 is de waarde ongeveer 152.950 procent toegenomen. Diverse experts zijn positief over de toekomst van Ethereum. Zo ziet het onafhankelijke Amerikaanse consultancy bedrijf deVere Group veel potentie in het platform. CEO Nigel Green voorspelt dat de Ethereum koers in 2018 een stijging door zal maken naar 2500 dollar.
Adoptie van Ethereum
De toenemende waarde van Ethereum heeft volgens Green te maken met de groeiende adoptie van cryptocurrency en de implementatie van zogeheten smart contracts door bedrijven. Ook laat de CEO weten dat de stijging de komende jaren verder door zal gaan zetten. ‘Deze trend wordt veroorzaakt door drie factoren. Ten eerste gebruiken meer en meer platforms Ethereum als betaalmiddel. Ten tweede worden smart contracts steeds vaker ingezet. Ten derde speelt de decentralisatie van cloud computing een grote rol’, aldus Green.
Praktische functie
Experts zoals Green zijn van mening technologische vooruitgang en adoptie de prijs van Ethereum opstuwen. Ze denken dat de vraag naar Ethereum op de lange termijn zal stijgen omdat het gedecentraliseerde platform praktisch nut heeft. Winstbejag en hype vormen dus niet de hoofdredenen om te investeren.
Gedecentraliseerde autonome organisaties
Analisten wijzen op de toekomst van ‘gedecentraliseerde autonome organisaties'. Dit is een geheel nieuw organisatiemodel die klassieke structuren doen verdwijnen. Terwijl veel bedrijven op dit moment nog aandeelhouders hebben, kunnen deze in de toekomst wellicht worden vervangen door slimme contracten. Mocht dat gebeuren, dan zullen smart contracts een belangrijke rol gaan spelen in organisatiestructuren.