SmartContract.nl

Dit handelsplatform is gevestigd in Hong Kong en heeft rond de twintig digitale valuta beschikbaar. Zo kun je er naast Bitcoin en Ethereum ook handelen in Litecoin, NEO, EOS en DASH. Deze kunnen gekocht worden door het inruilen van Bitcoin of dollars.

Storting
Op Bitfinex is het mogelijk om een storting te doen in Amerikaanse dollars. Vervolgens kun je daar digitale munten mee kopen. Sommige gebruikers geven de voorkeur aan het kopen van een cryptocurrency met iDeal. Vervolgens versturen ze de munten naar de Bitfinex wallet. Het handelsplatform heeft een wallet beschikbaar voor alle cryptocurrencies waarin je op het platform kunt handelen.

Lage transactiekosten
Sommige crypto investeerders kiezen vanwege de lage transactiekosten voor Bitfinex. Op het platform kun je cryptocurrencies in real-time tegen de actuele koers kopen. Afhankelijk van het handelsvolume is de gemiddelde fee voor kopen of verkopen maximaal 0,10 procent van het totale bedrag.

Account activeren
Om te kunnen handelen op deze cryptocurrency exchange dien je een account aan te maken. Daarbij is het verplicht om persoonlijke gegevens zoals je naam, land en e-mailadres in te vullen. Ook dien je een wachtwoord te verzinnen. Vervolgens ontvang je een verificatielink in je e-mailbox. Klik op deze link om je account te activeren. Als het goed is kun je daarna beginnen met kopen en verkopen op Bitfinex. Je kunt dit zowel doen op de gewone pc als mobiele app. De app is speciaal ontworpen voor Android en iOS.

Handelen op Bitfinex

Misschien ben je een beginnende crypto investeerder. Bitfinex biedt je de mogelijkheid om eerst een gratis demo te doen voordat je een account aanmaakt. Wanneer je klaar bent om te handelen is het tijd om een account aan te maken.

Long of short positie openen
Via de knop ‘trading’ bovenin het scherm kun je beginnen met handelen op Bitfinex. Door met je muispijl onder het logo van de exchange te bewegen verschijnt er een menu. Op dit platform kun je op verschillende manieren handelen in cryptocurrencies. Niet alleen door te kopen en te verkopen, maar ook door ‘margin trading’. Daarbij open je een ‘long’ of ‘short’ positie in een bepaald cryptopaar. Long houdt in dat je een valuta koopt en dat je inzet op een stijging van de koers. Short betekent juist dat je inzet op de daling van een koers.

Positie openen en sluiten
Voor het openen van een positie dien je een bepaalde hoeveelheid geld in de juiste valuta te lenen. Vervolgens plaats je op de exchange een order. De opbrengst van deze order zit vast in je account en is niet op te nemen. Een positie wordt altijd gesloten met een omgekeerde order. De opbrengsten daarvan worden gebruikt om je lening terug te betalen. Als je een goede positie hebt hou je na het betalen van de lening nog geld over en maak je dus winst.

Margin trading
Om een long of short positie te kunnen openen dien je een bepaalde hoeveelheid geld in je account te hebben. Dit onderpand wordt de “margin” genoemd. In feite betekent het dat als de koers de verkeerde kant op gaat, je alsnog voldoende geld hebt om de lening terug te kunnen betalen. Dit komt door het feit dat een positie die sluit met verlies vanuit jouw margin wordt betaald. Het komt wel eens voor dat een positie teveel verliest. In dat geval sluit Bitfinex de positie om het verlies niet groter te maken dan jouw margin.

Passief inkomen genereren met liquidity providing
Overigens is het mogelijk om met margin trading op Bitfinex een passief inkomen te generen. In dat geval leen je een bepaald bedrag aan cryptocurrency investeerders. Dit wordt ook wel ‘liquidity providing’ genoemd. Je beslist zelf welk bedrag je wilt lenen. Van elke winst ontvang je vervolgens een percentage. Wanneer de handelaar veel geld verliest wordt de positie automatisch gesloten en krijg jij je geld terug.

Veiligheid van Bitfinex

Overigens raden veel crypto investeerders aan om gebruik te maken van twee-factor authenticatie voor je account. Dit verhoogt de veiligheid en houdt hackers buiten de deur. Het inschakelen van twee-factor authenticatie is simpel. Klik op ‘account’ rechtsboven in het scherm en schakel de optie ‘two factor authentication’ in. Google Authenticator is een optie die vaak wordt gebruikt. Volg de instructies om je account zo veilig mogelijk te maken.

Hack
Ondanks twee-factor authenticatie is het niet altijd veilig om je cryptocurrencies op een exchange te laten staan. Dit blijkt wel uit het feit dat Bitfinex in haar geschiedenis te maken heeft gehad met hackers. In mei 2015 werd er daardoor 1500 Bitcoin gestolen, gevolgd door een andere diefstal van 72 miljoen dollar in Bitcoin in 2016. Als gevolg van de hack daalde de prijs van Bitcoin met 20 procent.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.