SmartContract.nl

Een online wallet is ook een mogelijkheid, maar deze kunnen gehackt worden doordat cryptovaluta centraal worden opgeslagen. Daarom is een hardware wallet de beste oplossing. Wij zetten de meest bekende hardware wallets en termen op een rijtje.

Een hardware wallet is de veiligste manier om je cryptocurrency op te slaan. Dat betekent dat je op deze manier optimaal beschermd bent tegen bijvoorbeeld virussen, malware en hackers. Doe je een transactie, dan dien je de transactie te bevestigen op je hardware wallet. Op die manier kun je voorkomen dat als je een transactie doet op een software wallet, deze stiekem naar een ander adres wordt overgemaakt. Een hardware wallet is een soort USB-stick die je op je computer aansluit. Op de wallet kun je zien hoeveel cryptocurrency je precies hebt en hoe de transactie eruit ziet. Een hardware wallet is al te verkrijgen vanaf 50 euro.

Waarom je een hardware wallet wilt kopen

Veruit de meeste gebruikers beginnen met het verzamelen van cryptocurrency aan de hand van een softwarematige wallet. Je downloadt dan een programma op je computer en kunt meteen beginnen met het opslaan van cryptovaluta. Dit is niet de meest veilige manier om cryptovaluta op te slaan. Het best kun je kiezen voor een hardware wallet.

Een hardware wallet is bovendien handig, omdat deze gebruikmaakt van een private key en een public key. De public key is het adres waarnaar je cryptovaluta kunt overmaken. Deze hoef je niet geheim te houden. De private key is vaak een serie woorden waarmee je je wallet kunt herstellen. Dit noemen we de recovery seed. Dat betekent, als je hardware wallet stuk gaat of wordt gestolen, je met de recovery seed de cryptocurrency op een nieuwe wallet kunt opslaan en herstellen. Je bent dan geen cryptomunten kwijt. Er bestaan hardware wallets die van brandwerend materiaal zijn gemaakt. Dat betekent dat je cryptocurrency zelfs bij brand veilig zijn. We leggen je nu uit elke hardware wallets er zijn.

Ledger Nano S

ledger walletDe Ledger Nano S is een product van het Franse bedrijf Ledger. Het is een van de eerste hardware wallets die voorzien werd van een scherm. Dat betekent dat alvorens je een transactie doet, je deze dient te bevestigen op het scherm. Je kunt dan precies zien hoeveel cryptovaluta je overmaakt en naar welk adres. Daarmee kun je controleren of het adres dat op je computerscherm staat, wel overeenkomt met het adres dat op het scherm van de wallet staat. Is dit het geval, dan kun je de transactie bevestigen.

ledger nano sa

De Ledger Nano S maakt gebruik van een zogenaamde recovery seed, waardoor je je cryptovaluta eenvoudig kunt herstellen, mocht de wallet verloren gaan. Hoe dat precies werkt, leggen we verderop in dit overzicht uit. Het Franse bedrijf heeft behoorlijk wat tijd gestoken in de ontwikkeling van uitgebreide beveiligingstechniek. Daardoor kunnen hackers de privésleutel nooit stelen. De Ledger Nano S ondersteunt niet alleen Bitcoin, maar ook andere cryptovaluta. Bovendien is de software van de Ledger Nano S open source, waardoor ontwikkelaars ook ondersteuning voor andere altcoins kunnen aanbieden. Je sluit de Ledger Nano S gemakkelijk aan via een micro-USB. Bluetooth ontbreekt op de Nano S. Een alternatief met Bluetooth is de Ledger Blue, echter is deze veelal uitverkocht.

Ledger Nano S bestellenMeer info over de Ledger Nano S

TREZOR

trezorEen Europese hardware wallet is de TREZOR T wallet van TREZOR. TREZOR is een product van een bedrijf uit Tsjechië, SatoshiLabs. Door de vorm van het apparaat trek je onmiddellijk de gelijkenis met een e-reader van de Nederlandse banken. Mede dankzij dat ontwerp is het gebruik van de TREZOR T heel eenvoudig.

Trezor T

Met de TREZOR T kun je Bitcoins, Litecoins en andere altcoins opslaan, beheren en verhandelen. Net als bij de andere hierboven beschreven hardware wallets, is ook dit apparaat voorzien van een scherm. Dit scherm werkt als touchscreen: je kunt transacties dus gemakkelijk bevestigen en inzien. De TREZOR T is extra beveiligd, want wanneer je deze verbindt met je computer, dien je eerst een pincode op te geven. Pas daarna komt de verbinding tot stand. De pincode kan alleen worden ingevoerd op het scherm van de hardware wallet en niet op de computer. Uiteraard ondersteunt de TREZOR T het gebruik van public keys en recovery seeds.

TREZOR T BestellenMeer info over de TREZOR T wallet

KeepKey

keepkeyDe KeepKey is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf KeepKey en werkt aan de hand van usb. Het is daarom niet zo gek dat het product wel wat weg heeft van een usb-hub. De KeepKey hardware wallet is ontworpen met twee belangrijke uitgangspunten in het achterhoofd: ten eerste moet de hardware wallet maximale veiligheid garanderen, ten tweede moet het apparaat eenvoudig in gebruik zijn.

keepkey

Daarom biedt KeepKey ondersteuning voor Bitcoin en een aantal andere altcoins zoals Litecoin, Dogecoin, Ethereum. Namecoin en Dash. Je sluit de KeepKey aan, aan de hand van micro-usb. De wallet is niet voorzien van Bluetooth, maar wel van een groot display. Daardoor kun je net als bij de Ledger Nano S eenvoudig transacties controleren. Als blijkt dat de adressen op het computerscherm en het scherm van de KeepKey niet overeenkomen, dan kun je de transactie annuleren. De KeepKey is een offline wallet, waardoor je geen verbinding met het internet nodig hebt. De cryptocurrencies staan offline opgeslagen, waardoor de KeepKey bekend staat als een zeer veilige hardware wallet. Later zullen er nog andere cryptovaluta worden ondersteund.

KeepKey bestellenMeer info over de KeepKey wallet

Private key

Een private key is, zoals de naam al aangeeft, een privésleutel. Deze sleutel dien je altijd geheim te houden, omdat deze sleutel exclusief toegang geeft tot al jouw cryptocurrencies. Stel: je koopt een hardware wallet en slaat daar Bitcoins en altcoins mee op. Een hardware wallet is een redelijk klein apparaat en kan dus zoek raken of gestolen worden. In dat geval wil je voorkomen dat je cryptocurrency verloren gaat. Daarom heb je een private key nodig.

De private key is een wiskundig opgeslagen formule aan de hand van een algoritme. Om deze formule te maken, is daarvoor eerst een serie woorden nodig. Deze serie is uniek en wordt vervolgens versleuteld. Daarom is het belangrijk dat je deze serie woorden opslaat. Dit noemen we de recovery seed. Je kunt deze gegevens opslaan op papier, maar de kans is groot dat bij brand of waterschade het papier met de gegevens erop verloren gaat. Daarom kun je kiezen voor robuustere oplossingen, gemaakt van bijvoorbeeld roestvrij staal. De private key wordt bovendien ook gebruikt om transacties in de blockchain mee te ondertekenen. Daarmee wordt toestemming gegeven voor de transactie.

Meer info over private keys

Public key

Ten slotte werkt elke hardware wallet met een zogenaamde public key. Een public key hoef je niet geheim te houden. Beter gezegd: je hebt de key nodig om cryptocurrency mee te kunnen ontvangen en te verzenden. De public key is een unieke sleutel die aan elke hardware wallet wordt gekoppeld. Wanneer je cryptocurrency overmaakt, verschijnt deze sleutel vanzelf. De public key is dan ook gelijk aan het zogenoemde adres van een hardware wallet.

De public key is afgeleid van de private key. Daarbij stelt men zichzelf de vraag: ‘is dan de private key niet terug te leiden aan de hand van de private key?’ Dit is niet het geval, want het algoritme is compleet anders. Daardoor kun je de sleutels niet zomaar herleiden. Het is onmogelijk de private key te kraken aan de hand van de public key.

Meer info over public keys

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.