SmartContract.nl

Hoewel deze website ‘SmartContract.nl’ heet, kan het goed zijn dat je nog nooit van EDDC’s hebt gehoord. Wat een EDDC precies is, of een smart contract echt smart is, waar we ze voor zouden kunnen gebruiken en de voordelen hiervan, bespreken we op deze pagina.

Wat zijn EDDC’s?

EDDC is kort voor ‘Executable Distributed Code Contract’. Dat is een elektronische overeenkomst, die werkt op de Ethereum blockchain. In de term zit ‘Distributed Code’ omdat het een set is van instructies (code) die wordt gedistribueerd over het hele Ethereum platform.

Het Ethereum platform is een gedecentraliseerde ledger: een grootboek. Dan valt nog het gedeelte ‘Executable’ te verklaren. De code is uitvoerbaar, omdat het functies op de blockchain kan uitvoeren als aan de correcte vereisten wordt voldaan of de correcte inputs zijn ingegeven.

Een EDDC: een smart contract

Een EDCC is zo ontworpen dat het reageert op triggers van pulsen binnen het Ethereum ecosysteem. Een voorbeeld hiervan: een verzekeraar maakt gebruik van de Ethereum blockchain en voert veranderingen door in het personeelsbeleid. Er worden twintig nieuwe werknemers aangenomen. Het systeem registreert dit. De EDDC verandert de prijzen van de verzekeringen, om zo de kosten te kunnen dekken.

Dit is waarom een EDDC vaak een ‘Smart Contract’ wordt genoemd. We denken bij deze term standaard aan ouderwetse contracten op papier, maar hier werkt dit anders. Een smart contract is een contract in de zin van: iets voldoet aan voorwaarden om iets te laten gebeuren. Bij een smart contract gaat het om de triggers: “Als X gebeurt, dan zet proces Y in werking.” Het is dus een functionele overeenkomst. Een uitgebreidere uitleg over smart contracts lees je hier.

Het heet een smart contract, omdat het slimme gedeelte komt van het feit dat de EDCC uitvoerbaar is. Het staat klaar om direct een transactie uit te voeren of meteen informatie uit te wisselen op de blockchain. Het is geen stuk papier, waarbij de voorwaarden vaststaan en een persoon te pas moet komen aan het proces.

Is smart wel echt zo smart?

Een smart contract, dus. Maar is een smart contract wel echt zo smart? Het is misschien een verkeerde benaming. Net als een computer kan een EDCC erg uitgebreide functies uitvoeren, maar computers kunnen niet zelfstandig denken. Ze hebben aansturing nodig. Computers kunnen alleen de functies uitvoeren waartoe ze geprogrammeerd zijn. Dat is ook zo bij een smart contract of EDCC.

Het leven gemakkelijker maken

Nuttig zijn EDDC’s alleszins. Ze kunnen het leven van veel mensen, bedrijven en organisaties gemakkelijker maken. Zeker bij overheidsinstanties zouden smart contracts goed inzetbaar zijn. In essentie zijn het overeenkomsten die voor bijna iedere situatie inzetbaar zijn.

Denk bijvoorbeeld aan het overzetten van het eigenaarschap van een auto. Daarvoor moeten we nu nog naar het postkantoor, maar zou het niet handiger zijn als we het online kunnen regelen en de gegevens worden gecheckt op de blockchain? Hetzelfde geldt voor trouwaktes en scheidingspapieren. Iets minder officieel kan het ook: een weddenschap afsluiten zou via de Ethereum blockchain kunnen. Een ander voorbeeld zou bijvoorbeeld voor de Dienst Uitvoering Onderwijs kunnen zijn: het beheren van leningen van studenten op de Blockchain en automatisch laten uitbetalen. Kortom, voorbeelden genoeg.

Als we het hebben over de ‘wereld computer’ Ethereum, is de EDCC de drijvende kracht. Het is de code die ervoor zorgt dat alle programma’s draaien.

Snelheid

EDDC’s zijn snel. Terwijl men anders al het papierwerk in orde zou moeten maken en er een menselijke controle zou moeten worden uitgevoerd, hoeven er nu alleen programma’s geschreven te worden die taken kunnen automatiseren. Smart contracts gebruiken deze programma’s. Op die manier is er veel minder tijd nodig om processen te doorlopen en zijn er minder bedrijfsprocessen nodig. EDDC’s zijn dus efficient.

Veiligheid

Het voordeel van EDDC’s is dat het de veiligheid vergroot. Smart contracts zijn gestoeld op cryptografie, de encryptie van websites. Met encryptie bedoelen we dat gegevens worden versleuteld en gecontroleerd kunnen worden. Op deze manier blijven documenten beveiligd.

Een EDDC kan in principe niet gehackt worden. Om binnen te dringen, zou een bijzonder slimme hacker een bijzonder ingewikkeld proces moeten bedenken om code te kraken en te infiltreren.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.