Wat is een smart contract?
Wanneer het gaat om cryptovaluta kom je steeds vaker de term ‘smart contracts’ tegen. Ook spreekt men wel eens over ‘blockchain contract’ en ‘zelf uitvoerend contract’.
Een smart contract is een geprogrammeerd contract dat vaak voorkomt in de cryptocurrency markt. Er staan afspraken in die met behulp van computer code zijn vastgelegd op de blockchain. Het automatiseren van smart contracts verhoogt de veiligheid. De afspraken liggen vast en niemand kan ze aanpassen of manipuleren.
Verschillen papieren contract en smart contract
Tussen een smart contract en een papieren contract bestaan grote verschillen. Zo is het niet meer nodig om met een pen je handtekening te zetten. In plaats daarvan laat je een programmeur een digitaal contract opstellen.
Overeenkomsten tussen papieren contract en smart contract
Uiteraard zijn er ook overeenkomsten tussen een papieren en digitaal contract. In beide gevallen leggen mensen bepaalde afspraken vast. Er staat bijvoorbeeld in wanneer de afspraken zijn vastgelegd en vanaf welk moment de afspraken uitgevoerd moeten worden. Bij een smart contract zijn deze afspraken te lezen in computercode, en dat is bij een standaard contract uiteraard niet het geval.
Een smart contract op de blockchain
Smart contracts worden gebouwd op de blockchain. Je kunt dit onderdeel van cryptocurrencies het beste vergelijken met een soort spreadsheet, zoals Google Drive. Meerdere mensen kunnen tegelijkertijd werken in een gedeeld bestand. Het werkt dus altijd in een up-to-date versie.
Spreadsheet
In een spreadsheet is het mogelijk oude informatie te verwijderen, en dat is bij een blockchain niet het geval. Iets uit het verleden kan door iedereen worden gebruikt, wat eerlijkheid bevordert. Iedereen kan namelijk zien dat je iets probeert te wijzigen uit het verleden.
Smart contract op de Ethereum blockchain
Op dit moment kunnen smart contracts op verschillende blockchains worden gebouwd. Een van de bekendste is Ethereum. Op dit platform kunnen programmeurs vrij eenvoudig smart contracts programmeren. Ze gebruiken de programmeertaal ‘Solidity’ om bijvoorbeeld apps te bouwen. Deze zijn decentraal en worden daarom ‘dApps’ genoemd.
Meer info over EthereumMeer info over dAppsICO’s in de blokketen industrie
Ethereum is een uitgebreid en geavanceerd platform voor smart contracts. Zodoende worden hier de meeste Initial Coin Offerings (ICO) op gehouden. Een ICO is te vergelijken met crowdfunding. Tijdens een bepaalde periode wordt er geld opgehaald voor een nieuw project in de fintech en blokketen industrie. Bekende cryptocurrencies die voort zijn gekomen uit een ICO zijn onder andere VeChain, ICON, EOS en OmiseGo.
Gebaseerd op vertrouwen
Een smart contract is gebaseerd op vertrouwen. Het digitale contract staat op de blockchain. Dit is een gedeeld netwerk die automatisch wordt gecontroleerd door alle apparaten waarmee het verbonden is. Al deze apparaten beschikken over een kopie van de blockchain.
Autonomie
Autonomie speelt een belangrijke rol wanneer het gaat om een smart contract. Er is geen vertrouwen nodig van een derde partij, zoals een advocaat, bank of makelaar. Deze personen kunnen het contract nooit manipuleren. Ook is het onmogelijk om er onderuit te komen. Het beheer van een smart contract ligt in handen van een netwerk en wordt altijd automatisch uitgevoerd.
Snelle uitvoering
Normaliter brengt het maken van afspraken veel papierwerk met zich mee. Een smart contract kan echter al binnen een paar seconden worden uitgevoerd.
Verdere ontwikkeling code
Programmeurs zijn er mee bezig om de code iedere dag verder door te ontwikkelen. Daardoor is de kans groot dat smart contracts over enkele jaren nog sneller werken. Kort samengevat zijn dit de meest belangrijke kenmerken van een smart contract:
- Ze zijn geprogrammeerd op de blockchain.
- Ze zijn volledig digitaal.
- Ze zijn nauwkeurig, omdat er geen menselijke fouten gemaakt kunnen worden.
- Ze bestaan uit computercode.
- Ze worden automatisch uitgevoerd zonder een derde partij.
- Ze zijn niet meer te veranderen.
- Ze worden beveiligd door geavanceerde cryptografie die niet gehackt kan worden.
Kosten besparen
Steeds meer bedrijven gebruiken smart contracts omdat ze daarmee kosten kunnen besparen. Het digitaal vastleggen van afspraken is goedkoper dan een traditioneel contract. Dit heeft te maken met het feit dat er geen dure tussenpartijen meer ingehuurd hoeven te worden. Denk bijvoorbeeld aan een notaris die tegen een hoog tarief een contract opstelt.
Smart contracts in de voedselindustrie
Smart contracts komen tegenwoordig voor in verschillende industrieën. Zo maken verschillende bedrijven in de voedselindustrie er gebruik van. Steeds meer mensen hechten belang aan duurzaam eten en drinken. Denk bijvoorbeeld aan Fair Trade en biologisch voedsel.
Controle van producten
Tot voor kort was niemand in staat om te controleren of de producten die je koopt daadwerkelijk biologisch zijn. Hoe kun je er bijvoorbeeld zeker van zijn dat Tony’s Chocolonely cacaoboeren echt goed betaalt? Blockchain technologie en smart contracts kunnen er in de nabije toekomst voor zorgen dat deze controles automatisch en op transparante wijze worden uitgevoerd. Klanten zien bijvoorbeeld precies bij welke boeren en in welke fabrieken hun biologische producten zijn geweest.
Kledingindustrie
Ook de kledingindustrie maakt gebruik van smart contracts. Hoe weet je bijvoorbeeld zeker dat het Rolex horloge of de Chanel tas echt is en geen namaak? Dankzij smart contracts kun je dit binnenkort meteen zien. Met slechts een scan van de barcode zal nepkleding meteen herkend kunnen worden.
Smart contracts en identiteit
Smart contracts zullen in de toekomst wellicht ook gebruikt worden voor identiteitsherkenning. Op dit moment heeft een deel van de mensen op aarde geen identiteit. Ze zijn bijvoorbeeld hun paspoort kwijtgeraakt tijdens een oorlog. Een smart contract moet ervoor zorgen dat je in de toekomst eigenaar bent van je identiteit zonder afhankelijk te zijn van de overheid.
Identiteit vastleggen op blockchain
In de toekomst is het dankzij smart contracts misschien mogelijk om je identiteit na je geboorte vast te leggen op de blockchain. Alleen jij en je ouders hebben er toegang toe en niemand anders kan het aanpassen. Dit zijn de enige personen die er zaken aan kunnen toevoegen of verwijderen.