SmartContract.nl

Als je als handelaar in cryptocurrencies op zoek gaat naar een goed exchange platform, kom je er al snel achter dat een goede exchange vinden moeilijker is dan je denkt. Cryptocurrencies zijn over de jaren ontzettend populair geworden. Dat is een groei waar de meeste crypto exchanges niet op gerekend hadden. Daarom zagen sommige exchanges zich genoodzaakt voorlopig de exchange te sluiten voor nieuwe klanten. Er komt een nieuw initiatief op de markt, die problemen met de huidige exchanges op moet lossen. Altcoin.io is een platform ontwikkeld voor en door cryptohandelaren.

Zij beloven een volledig decentraal systeem te gebruiken. Alle transacties vinden plaats via peer-to-peer. Daardoor raak je nooit je gegevens kwijt, ook niet als een platform toch gehackt wordt.

Features van Altcoin.io

Altcoin.io heeft een aantal belangrijke features. Ten eerste is het een decentrale crypto exchange. Bij veel exchanges dien je cryptocurrencies over te maken naar het platform, naar je eigen wallet. Vervolgens kun je de munten verhandelen op de exchange. Het probleem van dergelijke exchanges is, dat deze toch centraal cryptovaluta bewaren. In het verleden is al vaker bewezen dat dit niet altijd een goed idee is. Er zijn al vaker crypto exchanges in het nieuws gekomen, omdat ze werden gehackt en gebruikers miljoenen dollars aan cryptovaluta zijn kwijtgeraakt.

Het verhaal van Altcoin.io

Altcoin.io gelooft in een transparante, eerlijke markt. Daarom maakt het bedrijf gebruik van Atomic Swap technologie. Er is een eigen decentrale exchange opgezet, waardoor gebruikers middels peer-to-peer valuta naar elkaar kunnen overmaken. Op die manier ontstaat er een exchange, zonder de risico’s van centrale exchanges. Met de Atomic Swap Wallet is het mogelijk tokens te wisselen zonder tussenkomst van derde partijen.

Opvallend is dat Altcoin.io bij oprichting, in tegenstelling tot bij veel andere platforms, niet doen aan Initial Coin Offering (ICO). Altcoin.io heeft dan ook geen funding gedaan om het project te kunnen financieren. De ontwikkelaars achter de exchange geloven dat je met samenwerken in een team meer kunt bereiken.

Altcoin.io wil dat ook een betere ervaring voor gebruikers door het wisselen van valuta gemakkelijk te maken. Door het ontbreken van een centraal platform, is er geen manier waarop de transactie nadelig uit kan pakken. Gebruikers zijn daarom niet vatbaar voor hackers, zoals bij andere platforms vaak wel het geval is. Met andere woorden: je valuta zijn ‘zo veilig als de blockchain zelf’. Bovendien wil Altcoin.io je controle laten houden over je munten. Daarom hoef je je cryptomunten niet naar een derde partij overmaken. De cryptovaluta blijven in je eigen wallet, tot het moment dat je ze gaat verhandelen met een andere gebruiker.

Doordat de exchange decentraal is, en is gebaseerd op de blockchain, hoeft er nooit onderhoud worden gepleegd aan servers. De dienst is dus altijd online en kan niet gehackt worden. Ten slotte is er een brede community waarbij gebruikers elkaar op weg kunnen helpen, wanneer ze dat nodig hebben.

Veiligheid

Technisch gezien is Altcoin.io een zeer veilig platform. Alle tokens worden bewaard in de blockchain en dus niet op een centrale server. Daardoor heeft Altcoin.io zelf geen toegang tot de tokens. De enige die toegang heeft, is de eigenaar van de munten. De cryptovaluta worden beveiligd aan de hand van de zogenaamde private key. Daar kan Altcoin.io ook niet bij.

Altcoin.io brengt twee gebruikers met elkaar in verbinding: gebruiker A wil cryptovaluta X wisselen met gebruiker B, die cryptovaluta Y heeft. Dan komt de atomic swap tot stand, waarbij er geen tussenpersoon is meer is. Dit in tegenstelling tot bekende platforms waarbij je Amerikaanse dollars kan omwisselen voor Bitcoins. Alle informatie wordt ‘in de ketting’ (de blockchain) bewaard. Als gebruiker heb je dan volledige toegang. Met ‘atomic’ wordt bedoeld: mislukt de transactie, dan krijg je je cryptovaluta meteen terug. Niemand raakt zijn valuta kwijt. De transactie is succesvol, of mislukt. Er is geen middenweg.

Atomic Swaps

Atomic Swaps werken aan de hand van hashed-time-locked-contracts (HTLCs). Dat betekent dat geen enkele partij cryptovaluta kan ophalen, zonder eerst hun eigen valuta zichtbaar te stellen. Stel: Alice en Bob willen Bitcoin verhandelen voor Ethereum tokens. In dat geval stuurt Bob zijn ETH en Alice haar BTC. Beide gebruikers laten hun afschrift zien aan het systeem. Daardoor vindt er een nieuwe cryptografische code plaats, aangemaakt door HTLC. Als geen van beiden of alleen Alice of alleen Bob de afschrift toont, mislukt de transactie en krijgen beide gebruikers hun geld terug.

Deze procedure valt vooral te gelijken met het overschrijven van geld naar een bank. Het probleem van de bank is: als persoon A zijn geld overmaakt naar persoon B, hoeft persoon B niet aan te tonen dat hij het geld ook heeft overgemaakt. De bank zou dus eigenlijk twee sleutels moeten verstrekken, waarbij het geld alleen wordt overmaakt als beide personen identieke sleutels hebben. Gebeurt dat niet, dan gebeurt er niets en krijgen beide gebruikers hun geld terug.

Toepassingen voor Altcoin.io

Altcoin.io biedt momenteel de mogelijkheid om de eigen wallet te gebruiken. Daarnaast heeft Altcoin.io een eigen decentrale exchange genaamd Plasma Dex opgezet.. De Atomic Swap Wallet is door Altcoin.io zelf ontwikkeld en biedt om die reden een eigen unieke sleutel. Er wordt gebruik gemaakt van een slim contract (‘smart contract’) om zo de valuta te waarborgen. De valuta worden dan in de blockchain geplaatst. Er wordt gebruikgemaakt van mnemonische versleuteling, wat betekent dat je 12 woorden krijgt die je dient te onthouden, of beter, dient op te slaan op bijvoorbeeld een papier, in de cloud of op een andere computer. Als je wilt inloggen met je mobiele telefoon, dien je deze twaalf woorden in te geven. Let op: raak je deze twaalf woorden kwijt, dan raak je daarmee ook de toegang tot je munten kwijt.

Van Altcoin zelf: de Atomic Swap Wallet

De Atomic Swap Wallet is de wallet van Altcoin.io zelf. Een belangrijke stap vooruit van Atomic Swapping is, is dat je niet langer meer kunt worden opgelicht. Als je bijvoorbeeld Bitcoins naar Ethereum wilt wisselen, betaal je daar op de huidige exchanges een transaction fee voor. Doordat je peer-to-peer zonder tussenpersoon cryptovaluta kunt wisselen, hoef je geen transactiekosten meer te betalen.

Er is geen manier om iemand van zijn cryptovaluta te kunnen beroven. De transactie wordt goedgekeurd, of niet. Het geld kan dus nooit lang wegraken. Als er sprake is van oplichting, ben je hooguit een paar dagen je cryptovaluta kwijt. Daarna merkt het systeem dat er niets is gebeurd en krijg je dus je cryptovaluta weer terug. Het swappen is een volledig automatisch systeem dat wordt aangedreven door blockchain technologie.

Plasma Dex

Plasma Dex is de eerste eigen decentrale exchange van Altcoin.io. Decentrale exchanges hebben als voordeel dat je je cryptovaluta niet in een fund op een centrale server hoeft te stoppen. Plasma Dex heeft een instant-swap systeem, een goede gebruikerservaring, maakt gebruik van blockchain en heeft een goede liquiditeit. Dat zijn volgens Altcoin.io de belangrijkste criteria.

altcoin review

Door smart contracts en atomic swaps samen aan elkaar te koppelen, ontstaat er een ruilmarkt op de blockchain zelf. Plasma is een smart contract dat werkt op het Ethereum netwerk. Het werkt aan de hand van proof of value. Als de tokens zijn vastgelegd in het smart contract, is deze alleen te gebruiken voor de gebruikers van Plasma Dex. Daarmee wordt een probleem met Atomic Swaps opgelost. Plasma Dex is een sidechain van Altcoin.io, wat betekent dat deze voor alle applicaties in de blockchain geschikt is. Plasma werkt daarnaast met Proof of Authority (PoA). Dat betekent dat een geautomatiseerde node de transactie goed moet keuren. Daardoor kan voorkomen worden dat er met transacties gefraudeerd kan worden of dat tokens dubbel worden uitgegeven. Je kunt dus nooit je crypto-vermogen kwijtraken. Mocht je twijfelen aan de veiligheid van de Atomic Swap Wallet, dan kun je dus Plasma Dex als een goede vervanger voor exchange platforms gebruiken.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.