SmartContract.nl

EOS wordt wel eens het nieuwe Ethereum genoemd. Deze cryptomunt is er dan ook een van de hand van cryptovisionair Dan Larimer. Velen dichten het dan ook een mooie toekomst toe en dat bleek zelfs bewaarheid te worden tijdens de grote crypto crash die het begin 2018 probleemloos wist te overleven. Uiteraard gaat er nog veel meer verscholen achter deze cryptomunt. Deze pagina doet het allemaal uit de doeken.

EOS is een cryptomunt dat focust op schaalbaarheid. Hierbij heeft het aandacht voor een eenvoudige omgeving waar snel en efficiënt decentrale applicaties ontworpen kunnen worden. EOS wordt door velen the next big thing genoemd. Vooral het feit dat Dan Larimer aan het hoofd van het project staat, sterkt hen in die uitspraken. Waarom die man zo belangrijk is en wat het platform zo anders maakt ten opzichte van andere cryptovaluta? Wij leggen het voor jou uit.

Op deze pagina lees je:

Gebruik van de blockchain

Bij EOS kiest men voor een vernieuwde blockchain-architectuur waarbij zowel horizontale als verticale schaalbaarheid ten behoeve van de decentrale applicaties mogelijk is. Hierdoor kunnen er menigmaal transacties uitgevoerd worden en blijven de transactiekosten afwezig. Ten gevolge hiervan kunnen decentrale applicaties sneller en eenvoudig opgebouwd worden, mede dankzij het diverse aanbod aan programmeertalen.

Het systeem werkt aan de hand van een zogenaamde delegated proof of stake waarbij de bezitters van EOS-munten witnesses (validerende “getuigen”) kunnen verkiezen die de verdere evolutie van het EOS-platform vorm kunnen geven.

Missie van EOS

EOS wordt ook wel eens ‘Ethereum op steroïden’ genoemd. Die uitspraak mag echter geen toeval zijn. Dan Larimer voorspelde immers heel wat problemen waar Ethereum op termijn mee te kampen zou hebben, net zoals hij dat eerder waarachtig deed bij Bitcoin.

Om de ‘Internet of Things’ tot realiteit te verheffen, heeft de blockchain immers een maximale schaalbaarheid nodig. Dat laatste vergt op zijn beurt een innovatieve blockchain-architectuur. De missie van EOS? Een systeem aanbieden waarmee iedere seconde miljoenen transacties kunnen worden gedaan, waarbij de transactiekosten volledig geëlimineerd worden en waarop in de meest gebruikelijke programmeertalen applicaties kunnen worden gebouwd.

Team van EOS

EOS werd opgericht door Dan Larimer. Hij stond eerder aan het roer van projecten als Steemit en Bitshares en introduceerde als eerste het concept van gedecentraliseerde autonome organisaties, waar later ook Ethereum op voortbouwde. Het is een echte visionair die de hoge transactiekosten bij Bitcoin voorspelde en eveneens wees op de gevaren van de gecentraliseerde cryptobeurzen. Als visionair orakelde hij heel wat schaalproblemen met betrekking tot Ethereum en bracht hij zijn eigen EOSIO 1.0 platform.

Uiteraard klaart Dan Larimer de klus niet helemaal alleen. EOS vormt immers een onderdeel van het overkoepelend bedrijf block.one dat onder leiding staat van Brendan Blumer. Die man richtte zijn eerste bedrijf reeds op vijftienjarige leeftijd op en trok op achttienjarige leeftijd naar Hong Kong om zijn imperium verder vorm te geven.

Aanvankelijk focuste hij zich op de gamingindustrie, maar later voegde hij daar ook technologiebedrijf Okay.com en de Indiase brokercommunity ii5 aan toe. Sinds 2017 kwam hij dan weer aan het roer te staan van Block.one waarvan EOS het eerste product is. Met hem kwam uiteraard een volledig team van ontwikkelaars, adviseurs en beveiligingsexperts mee die het project in goede banen moeten leiden.

Koers van EOS

In totaal zal EOS ongeveer één miljard cryptomunten in omloop brengen. Tweehonderd miljoen daarvan zijn gedurende de eerste ICO uitgegeven, waarna er gedurende een latere fase in totaal zevenhonderd miljoen andere cryptomunten werden uitgegeven. Ongeveer honderd miljoen tokens blijven in handen van moederbedrijf Block.one.

Bijzonder is dat de koerswaarde van EOS gedurende een lange tijd bleef schommelen rond een waarde van € 1,-. Het wist echter probleemloos de grote cryptocrash van begin 2018 te overleven, waarna er steeds meer positieve berichten kwamen over de vorderingen van het project. Het resulteerde in een snelle groei waarbij zelfs even de grens van € 14,- overschreden werd.

Net zoals we het kennen van andere cryptomunten ontstond ook hier echter een op- en neergaand koersverloop, terwijl de koerswaarde eigenlijk nooit meer onder de eerste piekwaarde van midden februari 2018 (€ 7,52) zakte. Op korte termijn lijkt de koerswaarde zich dan ook net boven die grens te stabiliseren en blijft het afwachten hoe de oprichters hun mooie ideeën in de praktijk om zullen zetten, al lijkt de markt momenteel bearish.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.