SmartContract.nl

trezor logo

De TREZOR T is de tweede generatie van de hardware wallet van TREZOR. TREZOR is een merk dat is ontwikkeld door het bedrijf SatoshiLabs uit Praag, Tsjechië. SatoshiLabs heeft jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van hardware wallets. Met deze wallet is het mogelijk Ethereum en andere cryptovaluta veilig op te slaan en te verhandelen. Naast de Bitcoin ondersteunt de TREZOR T onder meer ook Litecoins. In totaal worden er momenteel acht verschillende cryptovaluta ondersteund.

Het handelen of opslaan van cryptovaluta kan een gevaar opleveren. Met name software wallets zijn niet veilig genoeg om een groot aantal cryptocurrencies mee op te slaan. Het is immers mogelijk dat de computer geïnfecteerd raakt met malware. In dat geval kunnen transacties onderschept worden, en worden weggesluisd naar crypto-adressen van hackers en andere computercriminelen. Daarom is het belangrijk een hardware wallet aan te schaffen. Je kunt dan precies zien of het adres op het beeldscherm overeenkomt met het adres op de hardware wallet. SatoshiLabs heeft de TREZOR T zo ontwikkeld, dat deze gemakkelijk te bedienen is, maar toch zeer veilig is.

trezor-t info

Waarom een TREZOR T?

De TREZOR T biedt de mogelijkheid om cryptovaluta op te slaan en te verhandelen. Zie het als het opbergen van cash-geld. De meeste mensen bewaren hun euro’s in een portemonnee. De TREZOR T is een digitale portemonnee voor verschillende cryptovaluta. Net als bij een echte portemonnee is het mogelijk geld uit de wallet te halen en het geld te verhandelen. Om die reden wordt de TREZOR T vaak gebruikt onder crypto-liefhebbers.

De TREZOR T heeft ondersteuning voor acht verschillende cryptovaluta. De hardware wallet is eenvoudig te bedienen met een touch screen. Het touch screen is groot genoeg om berichten te kunnen lezen en hiermee in te stemmen. Met het touchscreen kunnen gebruikers bijvoorbeeld toestemming geven voor een transactie. De TREZOR T werkt met een pincode, wat inhoudt dat bij het inloggen eerst een pincode moet worden ingegeven. Aangezien men meerdere cryptovaluta kan opslaan op de hardware wallet, is het mogelijk per cryptovaluta het saldo op te vragen.

Mede door het touchscreen ziet de hardware wallet er behoorlijk uit als een e-reader die je normaal gesproken van de bank krijgt. Deze hardware wallet heeft een zeer toegankelijk ontwerp, maar biedt geen toegang voor kwaadwillenden. SatoshiLabs is een specialist op het gebied van versleuteling en heeft dan ook veel tijd gestoken in het beveiligen van de hardware wallet. De gegevens op de TREZOR T kunnen namelijk alleen worden ingezien als men heeft ingelogd met een pincode. De pincode kan enkel op het scherm worden ingevoerd en niet op de computer. Om te voorkomen dat de code afgelezen kan worden, verandert de positie van de cijfers op het scherm voortdurend. Pas als de hardware wallet ontgrendeld is met de pincode, kan deze worden aangesloten op de computer.

trezor-t review

Functionaliteiten van de TREZOR T

De TREZOR T is een zeer functionele hardware wallet. Met name de veiligheid staat voorop bij deze hardware wallet. Daarom moet je alle handelingen uitvoeren op het touch screen. Wil je bijvoorbeeld een transactie doen, dan dien je deze te bevestigen op het scherm. Wil je weten hoeveel Litecoins je in je wallet hebt, dan dien je daarvoor eerst in te loggen met een pincode. Voor het verbinden met de USB-kabel moet de gebruiker eerst toestemming geven op het touch screen.

Wanneer de pincode ingevoerd moet worden, veranderen de cijfers steeds van positie. Zo voorkomt de hardware wallet dat iemand over de schouder mee kan kijken en de pincode kan stelen. Voor de zekerheid is het met de hand afdekken van het scherm aangeraden.

De TREZOR T heeft volledig nieuwe open source software gekregen. De firmware van de TRZOR T heet TREZOR Core. Daardoor is het voor derden mogelijk nieuwe functies toe te voegen, zoals bijvoorbeeld de ondersteuning van een nieuwe valuta.

TREZOR T uitbreiden

Deze hardware wallet is uitbreidbaar, door nieuwe functies te programmeren in de open source firmware van het apparaat. De TREZOR T heeft een snelle processor en heeft bovendien een ingang voor microSD-kaarten. Ten slotte kan de hardware aangesloten worden met een USB C-kabel. Deze kabel wordt steeds meer de nieuwe standaard.

Uiteraard is het mogelijk een backup te maken. Dit werkt aan de hand van de zogenaamde recovery seed. Met de recovery seed is het mogelijk Bitcoins en andere altcoins terug te zetten op een nieuwe hardware wallet, mocht de oude gestolen worden of zoekraken. Bij het terugzetten van de informatie wordt om een aantal woorden uit de reeks van 12 of 24 woorden van de recovery seed gevraagd. Het is mogelijk het aantal woorden in de beveiligingszin op te schalen naar 24, in plaats van 12. Daardoor is de TREZOR T nog veiliger.

Software op de hardware wallet

TREZOR heeft software voor Google Chrome uitgebracht, waarmee de hardware wallet gebruikt kan worden. Sluit ten eerste de TREZOR T aan en log in met de pincode. start vervolgens Google Chrome op en download de extensie. Open de extensie in Chrome. Vervolgens is het mogelijk alle informatie in te zien. Doordat SatoshiLabs een extensie voor de browser heeft uitgebracht, is het mogelijk de TREZOR T te gebruiken op een mobiele telefoon. De hardware wallet moet dan wel verbonden worden met een speciale OTG-kabel.

TREZOR T en de smartphone

Een optie om de TREZOR T op een smartphone te kunnen gebruiken, is het gebruik van een wallet als Mycelium. Uiteraard kan de hardware wallet ook worden gebruikt met de app Coinpayment. In dat geval kun je online een opdracht geven voor een transactie, en de transactie bevestigen met Coinpayment. Dit werkt hetzelfde als het gebruik van een signeerapparaat van de bank, of het gebruik van eCodes bij creditcards.

Het gebruik van de Chrome Wallet

De TREZOR T is eenvoudig te bedienen met Google Chrome. De speciale extensie is te downloaden op de site van de fabrikant, SatoshiLabs. De extensie heeft een overzichtelijk lay-out, waardoor je meteen cryptovaluta kunt beheren, opslaan en verhandelen. De TREZOR T is een multi hardware wallet, wat betekent dat je meerdere adressen aan de hardware wallet kan koppelen. Zo kunnen gebruikers meteen schakelen tussen bijvoorbeeld een Bitcoin of Dashwallet.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwste TREZOR T is een zeer veilige hardware wallet en is verkrijgbaar voor een prijs van 167,99 euro. De hardware wallet is volop te verkrijgen via Cryptomaan.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.