SmartContract.nl
cardano
cardano

Cardano (ADA)

Price
0,359580
Cardano (ADA) is de eerste cryptovaluta die gebaseerd is op wetenschappelijke blockchaintechnologie. Om Cardano te kunnen ontwikkelen, is er een team van wetenschappelijke onderzoekers samengesteld.

Zij deden onderzoek naar de efficiëntie van de huidige blockchaintechnologie. Op basis van de uitkomsten van de resultaten, werden er aanpassingen aan de blockchain gedaan en werd Cardano geboren.

Hoewel het idee voor Cardano al in 2015 ontstaan was, heeft het nog zeker twee jaar geduurd totdat de munt officieel werd uitgebracht. Pas op 29 september 2017 kon het publiek gebruikmaken van Cardano. Oorzaak daarvoor was de lange periode waarin de Initial Coin Offering (ICO) open stond. Deze cryptovaluta wordt gezien als de grootste concurrent van Ethereum. Net als bij Ethereum wordt er namelijk gebruik gemaakt van slimme contracten (smart contracts). Critici noemen Cardano het beter ontwikkelde alternatief voor Ethereum. Net als bij Ethereum is Cardano deels een Proof of Stake-munt, maar moeten munten worden gewonnen aan de hand van een zuinigere variant van Proof of Work.

Cardano kopen

Het is mogelijk om Cardano (ADA) te minen, of om deze aan te schaffen. Wil je Cardano zelf minen, dan heb je daarvoor een krachtige computer nodig. Net als bij de Bitcoin, dien je rekenkracht van je computer in te zetten om aan de munten te komen. Deze manier van het minen van cryptovaluta wordt Proof of Work genoemd. Proof of Work is enkel populair bij miners die enorme mining rigs hebben gebouwd. Zonder supercomputer gaat het minen namelijk ontzettend langzaam.

Dat hebben de wetenschappers van het team achter Cardano ook gemerkt. Daarom hebben de ontwikkelaars een eigen, verbeterde versie van Proof of Work uitgebracht. Daardoor is het een stuk gemakkelijker met een consumentencomputer ADA te kunnen minen.

Ten tweede is ADA deels gebaseerd op Proof of Stake. Dit eigen ontwikkelde algoritme heet ouroborus en is een betere variant van Proof of Stake. De belangrijkste eigenschap is schaalbaarheid. Het is namelijk mogelijk transacties te verwerken door coin-flipping. Deze nieuwe manier van transacties verwerken behoort tot een van de lagen van de blockchain. Je kunt staken door allereerst ADA aan te schaffen.

ADA aanschaffen bij exchanges

Om ADA te kunnen aanschaffen, dien je gebruik te maken van een zogenaamde crypto exchange. Bij een dergelijke exchange kun je Cardano kopen, verkopen en verhandelen.

Het kopen van Cardano op een exchange is vrij eenvoudig. Er bestaan verschillende betrouwbare exchanges die Cardano aanbieden. Daarbij kun je gewoon met iDEAL of creditcard betalen. Uiteraard heb je wel eerst een wallet nodig om de hoeveelheid Cardano naar toe te kunnen laten storten. Het voordeel van ADA is dat deze nog relatief nieuw is en daarom niet duur in de aanschaf. Voor 10 euro krijg je iets meer dan 100 Cardanomunten.

Een van de exchanges waar je cryptomunten kunt verhandelen is bijvoorbeeld Binance. Het is een van de grootste en betrouwbaarste exchanges in de wereld. De exchange verwerkt zo’n 1,4 miljoen transacties per seconde. Je kunt er niet met euro’s of dollars betalen. Je kunt wel bijvoorbeeld Ethereum of Bitcoins om laten zetten naar Cardano.

Cardano wallet

Om Cardano cryptocurrency te kunnen ontvangen, heb je een wallet nodig. Vanwege de relatieve nieuwigheid van Cardano, zijn er nog maar weinig hardware wallets die de munt ondersteunen. Er bestaat wel een actieve community, waardoor het goed mogelijk is dat aan de hand van plugins de munt in de toekomst wel ondersteund wordt.

Tot die tijd kun je cryptovaluta ontvangen en verzenden met een software wallet. De wallet wordt ontwikkeld door IOHK, het ontwikkelteam achter Cardano zelf.

Cardano wallet: Daedalus

De software wallet waarmee je Cardano kunt ontvangen en verzenden heet Daedalus en is speciaal door IOHK ontwikkeld. De wallet is volledig open source, waardoor programmeurs eventuele bugs kunnen opsporen. Daedalus is alleen bedoeld voor ADA tokens en ondersteunt momenteel nog geen andere tokens. Mede doordat de wallet open source is, is het goed mogelijk dat dit in de toekomst zal worden veranderd.

Daedealus is beschikbaar voor de besturingssystemen Windows en macOS. Binnenkort verschijnen er mogelijk ook wallets voor Linux, Android en iOS. Wanneer dit precies zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Voorlopig heb je dus een computer nodig als je met Cardano aan de slag wilt.

Cardano blockchain

Cardano is qua opzet goed te vergelijken met Ethereum. Net als bij Ethereum wordt er gebruik gemaakt van smart contracts, of wel slimme contracten. De contracten vormen de controle-laag van de blockchain. Ethereum staat uiteraard bekend om het gebruik van slimme contracten, maar de ontwikkelaars van Cardano stellen dat de blockchain beter door is ontwikkeld.

Slimme contracten

Je kunt gebruik maken van slimme contracten om transacties in vast te leggen. Daarmee worden derde partijen overbodig. Daardoor maak je minder extra kosten. Cardano staat op het gebied van slimme contracten nog in de kinderschoenen. Dat betekent dat de slimme contracten voorlopig alleen in te zetten zijn bij eenvoudige transacties.

Opbouw van de blockchain

Cardano wordt ontwikkeld door het technologische bedrijf IOHK. Cardano moet een combinatie tussen Ethereum, Bitcoin en Litecoin vormen. Met andere woorden: een veilige munt om waarde op te slaan (net als bij Bitcoin), lage transactiekosten (net als bij Litecoin) en het gebruik van slimme contracten (net als bij Ethereum).

IOHK heeft zelf twee verschillende lagen in de blockchain ontwikkeld: Cardano Settlement Layer (CSL) en de Cardano Computation Layer (CCL). Op deze manier kunnen transacties in de blockchain worden gescheiden tussen transacties op de munt, en transacties in een slim contract. Daardoor is de blockchain veel beter te schalen dan dit het geval is bij bijvoorbeeld Bitcoin. De logica waarom en onder welke voorwaarden transacties plaatsvinden worden apart gescheiden. Dit scheelt aanzienlijk veel ruimte en maken nodes een stuk sneller in het verwerken van transacties.

Daardoor is ook de snelheid van een transactie een stuk sneller dan bij Bitcoin en Ethereum. IOHK wil met Cardano een volledige blockchain maken waarbij men betalingen, identiteiten, rechten en kredieten op kan slaan.

Cardano koers en verwachting

Cardano wordt voor experts gezien als de tegenhanger of wellicht zelfs vervanger van Ethereum. Door de verbeterde Proof of Work-technologie is het gemakkelijker cryptovaluta te minen dan het geval is bij Ethereum. Verder heeft IOHK een eigen Proof of Stake-laag ontwikkeld, waardoor transacties binnen slimme contracten efficiënter kunnen plaatsvinden. Op papier ziet het er dus goed uit voor deze relatief nieuwe cryptocurrency. Momenteel staat Cardano in de top 10 van de market cap.

De digitale token van Cardano heet ADA en was voor het eerst te koop in 2015 middels een ICO. De ICO duurde maar liefst twee jaar en eindigde pas in januari 2017. Opvallend is het stabiele karakter van ADA. De koers bleef zelfs na het einde van de ICO behoorlijk stabiel, rond de 3 cent. Sinds november 2017 is de koers wel gestegen, waardoor het in de top 10 van de market cap terecht kwam.

Er zijn nu in totaal meer dan 31 miljard ADA-tokens uitgegeven. Het maximale aantal tokens (de market cap) ligt op 45 miljard ADA tokens. Als Cardano inderdaad een vervanger voor Bitcoin zou zijn, dan zou de marktkapitalisatie liggen op een gelijke van 1 BTC tot 2142 ADA.

De verwachting is dat Cardano in de toekomst de plaats van Ethereum zou kunnen innemen. Voorwaarde daarvoor is wel, dat IOHK blijft ontwikkelen volgens hun eigen roadmap. Met name de verbeterde smart contract platform maakt Cardano slimmer dan Ethereum.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.