SmartContract.nl

In de beginjaren hielden cryptovaluta vast aan het zogenaamde Proof of Work (PoW) algoritme. Sinds 2012 kwam daar echter verandering in en zou het Proof of Stake (PoS) algoritme oplossingen moeten bieden voor allerhande opdoemende problemen. Onder andere Ethereum maakte reeds een gedeeltelijke overstap naar dit algoritme. Maar wat is het Proof of Stake algoritme, hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?

In dit artikel lees je:

Wat is Proof of Stake?

Proof of Stake is een algoritme om overeenstemming te krijgen over de status van het grootboek van de uitgevoerde transacties van een cryptomunt. Dankzij dit algoritme kan overeenstemming bereikt worden over de overeenkomst tussen verschillende partijen. Hierbij hoeven zogenaamde miners niet over dure hardware te beschikken: een eenvoudige internetconnectie volstaat. Wel speelt het vermogen een rol: des te hoger het (toegewezen) cryptovermogen, des te groter de kans dat de stake aan jou wordt toegewezen. Dit algoritme werd in 2014 door Blackcoin geïntroduceerd om de intensiteit, de duur en de kostprijs van de transacties bij Bitcoin te verhelpen.

Werking van Proof of Stake

Bij Proof of Stake wordt het reguliere minen op basis van computerkracht uitgeschakeld. Hierbij gaat men uit van de waarde van de schaarste van de cryptocoin zelf. In de praktijk hoef je enkel jouw cryptocoins in jouw stakebalans te plaatsen opdat ze daarvoor ingezet kunnen worden. Die stakebalans kan je een beetje zien als een spaarrekening, waarbij je een ‘rente’ krijgt. In de praktijk blijft het echter nog steeds een loterij, maar zullen meer coins op de stakebalans natuurlijk een grotere kans geven op rendement.

Voordelen van Proof of Stake

Aan cryptovaluta die gebruikmaken van een Proof of Stake -methode zijn drie belangrijke voordelen verbonden. In de eerste plaats is het energiezuiniger door het beperken van de noodzakelijke computerkracht. Dat maakt minen een stuk toegankelijker en ook ecologisch verantwoord. In de tweede plaats hoef je ook niet over een uitgebreide technische kennis te beschikken en behoren berekeningen over de rendabiliteit van de gebruikte hardware tot het verleden. Tot slot helpt het gebruik van dit algoritme het tegengaan van centralisatie: grote servercentra die grote delen van de miningmarkt in handen hebben, behoren tot het verleden. Toch wordt dat laatste voordeel in de praktijk ook gerelativeerd.

Nadelen van Proof of Stake

Een belangrijk nadeel van dit algoritme vinden we in het dividend-idee dat gebruikers te weinig aanmoedigt om hun cryptomunten uit te geven. Volgens sommigen wordt op die manier een spaareconomie gecreëerd die niet aan de reële behoeften voldoet. Bovendien zijn Proof of Stake -munten vaak pre-mined waardoor je afhankelijk bent van transactiefees.

Tot slot werkt dit systeem vooral bevorderlijk voor de cryptorijken die snel weer rijker worden. Ook creëert men op die manier een monopolie waarbij mensen met veel coins een grotere inspraak hebben, wat op zijn beurt knaagt aan het decentraal gedachtegoed.

Gelet op het feit dat de eerste (grote) spelers voornamelijk PoW-coins waren, is het natuurlijk altijd nog even afwachten. Waarschijnlijk zullen bij een toenemende populariteit alsnog onvoorzienbare nadelen de kop op steken.

Systemen met masternodes

Bij sommige PoS-blockchains gaat men nog een stap verder en kent men aanvullend zogenaamde masternodes. Die masternodes werden geïntroduceerd door Dash en hebben bijzondere bevoegdheden en taken. Dat is dan het gevolg van het grote kapitaal waarover zij beschikken. Het idee daarachter is dat wie over een groot aantal cryptomunten beschikt ook meer belang heeft bij het voortbestaan van het netwerk en dus meer betrouwenswaardig is. Voordelen verbonden aan het masternodeschap zijn bijvoorbeeld stemrecht, het uitvoeren van onmiddellijke transacties of het ontraceerbaar uitvoeren van transacties. Meer weten over de verschillen soorten nodes?

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht