SmartContract.nl

Het decentraal karakter van cryptomunten een groot aantal voordelen. Toch is er ook een belangrijk nadeel: wanneer je gehackt wordt, ben je mogelijks alles kwijt. Dat is de harde realiteit waar velen recent mee geconfronteerd werden.

Wanneer jouw bank valt, kan je nog beroep doen op het Europese depositogarantiestelsel. Ruim een ton geniet op die manier bescherming. Maar als het op cryptomunten aankomt? Dan speel je zelf voor bank: er zijn geen garanties.

Natuurlijk kan je de via de blockchain jouw munten volgen, maar de witwaspraktijken en de talloze transacties die nadien volgen, maken dat in de praktijk praktisch onmogelijk. Een goede beveiliging is dan ook cruciaal om jouw investering te beschermen, zelfs wanneer je een online wallet gebruikt.

Kies voor een veilige locatie

Veel investeerders laten hun cryptomunten rusten bij crypto exchanges waar ze diezelfde munten ook verhandelen. Dat is handig en eenvoudig, maar helemaal geen goed idee. Die beurzen als wallets gebruiken houdt dan ook een groot risico in. Zij zijn immers één van de meest geliefde doelwitten voor hackers omdat ze er snel een grote buit kunnen maken.

Het is daarom een beter idee om gewoon te kiezen voor een hardware wallet. Een hardware wallet krijgt hierbij de nodige aanbeveling. Ook een wallet op jouw computer of smartphone kan immers gehackt worden. Bij een hardware wallet geniet je dan weer van extra bescherming en ben je ook veilig voor virussen en andere schadelijke software. Bij grote bedragen maak je overigens beter gebruik van meerdere wallets. Dat verlaagt het risico dat je bij een hacking alsnog alles zou verliezen.

Schakel tweestapsverificatie in

Zowel bij online als hardware wallets heb je de keuze om de zogenaamde “tweestapsverificatie” in te schakelen. Hierbij moet je ook na het inloggen nog een extra gegenereerde code invoegen. Vaak wordt die code gegenereerd door een applicatie op jouw smartphone. Het inschakelen van die tweestapsverificatie is een must om jouw wallet optimaal te beveiligen.

Bewaar de seed zorgvuldig

Via de seed of de herstelsleutel kan je opnieuw toegang verkrijgen tot jouw wallet en cryptomunten. Dat is belangrijk wanneer je bijvoorbeeld jouw wallet zou verliezen. Toch kan deze reeks willekeurige woorden ook de achilleshiel van jouw wallet zijn. Bewaar de herstelsleutel daarom niet op jouw computer of in jouw smartphone. Bij voorkeur druk je de sleutel af en bewaar je het op een veilige plaats. Denk bijvoorbeeld aan een brandwerende kluis.

Installeer updates en een virussanner

Kies je voor een software wallet? Om (data)lekken te voorkomen, zorg je er maar beter voor dat je alle updates steeds tijdig installeert. Dat geldt zowel voor jouw besturingssysteem als voor jouw wallet en andere programma’s die zich op het desbetreffend toestel bevinden. Die updates zijn cruciaal voor het dichten van digitale lekken die ook hackers gebruiken. Installeer natuurlijk ook een goede virusscanner op jouw computer en/of smartphone. Deze scanners zullen malware detecteren en blokkeren, waardoor je opnieuw een stuk veiliger bent.

Bescherm jouw gegevens

Deze laatste tip lijkt de logica zelve maar is hierdoor niet minder belangrijk. Alle voorgaande veiligheidsmaatregelen blijven mogelijks ten spijt indien jij zelf jouw gegevens gewoon op het internet te grabbelen gooit. Recent werd bijvoorbeeld nog de tweefactorauthentificatie van een grote investeerder omzeilt door zijn telefoonnummer in handen te krijgen. Dat telefoonnummer stond gewoon op zijn publiek toegankelijke website, waarna de cybercriminelen contact opnamen met de provider.

Publiceer daarom niet zomaar jouw gegevens op het internet, zelfs wanneer die gegevens niet voor de buitenwereld zichtbaar zijn. Beperk je ook bij cryptobeurzen tot het vrijgeven van de écht noodzakelijke persoonlijke gegevens. Bij een hackpoging kunnen cybercriminelen immers die gegevens in handen krijgen en op zoek gaan naar een makkelijk slachtoffer.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.