SmartContract.nl

Beginnen met crypto minen is gelukkig niet zo moeilijk. Iedereen met een eigen computer kan het. Door een computer met meer rekenkracht in te kopen, kan minen interessant worden. Maar is het ook rendabel?

Wat is crypto minen?

Cryptominen doet qua benaming een beetje denken aan de goudkoorts: het inzetten van zwaar geschut om het goud binnen te halen. Hoe wordt er dan ‘gedolven’? Feitelijk is crypto mining niets meer dan het verifiëren en valideren van transacties op de blockchain.

Het verifiëren van transacties kost veel rekenkracht. Een computer moet er hard voor werken om de berekeningen rond te krijgen. Daarom wordt er een beloning uitgereikt, in de vorm van een aantal van de cryptocurrency die gemined wordt. Dit kan bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum zijn. Dankzij mining operaties blijft de blockchain actueel en correct.

Het minen gebeurt vaak met speciale computers, die veel processorkracht en een goede grafische kaart aan boord hebben. We noemen dit ‘mining rigs’ of ‘ASIC’s’. Deze machines zijn speciaal bedoeld voor crypto minen.

De benodigdheden

Om te kunnen minen, heb je in de basis alleen een computer nodig. Maar hoe effectief het minen gebeurt, en of het rendabel is, hangt af van de specificaties van de computer. Voordat we het technische deel hiervan bespreken, is het handig wat algemene benodigdheden te bespreken.

Allereerst moet er een cryptowallet opgezet worden. Hierin kan de verworven cryptovaluta worden opgeslagen. Het veiligst is om cryptocurrencies op te slaan op een hardware wallet. Dit is een apparaatje, net zo groot als een usb-stick, waar je de sleutels naar je cryptomunten in opslaat.

De computer moet voorzien worden van mining software. Deze software brengt de gebruiker in contact met de blockchain. In principe heb je twee keuzes: zelf minen of je aansluiten bij een miningpool. Sluit je je aan bij een miningpool? Dan verschaft deze jou de juiste software.

Nu is een account op een crypto exchange benodigd. Hier kan je je crypto omruilen voor bijvoorbeeld dollars, Tether, of andere crypto. Het is niet noodzakelijk of verplicht, maar wel handig. Je kunt je crypto ook bewaren en speculeren bij prijsstijgingen. Goed om op te letten: laat je cryptomunten niet te lang en niet in te grote hoeveelheden op een exchange staan. Exchanges worden nog wel eens gehackt en dan ben je snel al je cryptocurrencies kwijt.

Een snelle, stabiele internetverbinding is ook een absolute must. Op de meeste plekken in Nederland is dit gelukkig al gerealiseerd. Een trage of matige verbinding zorgt ervoor dat het minen erg inefficiënt is. Kortweg verdoe je dan je tijd en computerkracht aan het minen.

Wees je ervan bewust dat de apparaten erg warm worden als ze hard moeten werken. Zorg daarom voor een koele omgeving voor de apparatuur. Er zijn genoeg mogelijkheden om de apparatuur actief en passief te koelen; ventilatoren, het plaatsen van de apparatuur in een koele ruimte en ruimte overlaten voor de warme lucht om te ontsnappen.

Kosten van apparatuur

Zoals gezegd kun je al beginnen met minen op je persoonlijke computer. Het zal alleen erg lang duren voordat je je eerste cryptocurrency hebt binnengehaald. De computer is er simpelweg niet snel genoeg voor. Effectiever is het minen met een zogenaamde miner. Helaas is aan een dergelijk apparaat nogal een stevig prijskaartje verbonden.

Een instapmodel kost al snel 2000 euro. Dan hebben we alleen nog maar de apparatuur. Uiteraard draait het apparaat op energie. Doordat de hardware zo krachtig is, zijn mining rigs echt funest voor de stroomrekening. Het instapmodel verbruikt al 240 watt per uur. Dat brengt ons op het volgende punt: is crypto minen wel rendabel?

Is crypto minen rendabel?

Eerlijk is eerlijk: crypto minen is in Nederland niet erg rendabel. Jaren geleden begonnen de eerste pioniers met het minen van Bitcoin. Dat ging toen vrij snel en de early adopters hebben er wat aan overgehouden. Dat is tegenwoordig wel anders: de markt voor Bitcoins is verzadigd en de digitale goudaderen van de munt zijn helemaal leeggetrokken. Daarom proberen veel gebruikers te minen naar andere cryptocurrency.

Door de hoge energieprijs in Nederland is ook dat hier niet rendabel. Daarom worden mining rigs vaak geplaatst in landen waar elektriciteit relatief goedkoop is. In China en Oost-Europa staan enorme mining fabrieken. Ook IJsland is in trek: de energie wordt daar bijna uitsluitend duurzaam opgewekt.

Of crypto minen voor jou rendabel is, kun je uitrekenen door de waarde te bepalen, een voorspelling te doen, fees mee te rekenen, eventuele inkomstenbelasting mee te rekenen en dan alle kosten van de inkomsten af te trekken. Feitelijk blijft er onder de streep waarschijnlijk niet veel over. Het is vaak gewoon een leuke hobby. Ga je Ethereum minen? Lees er hier meer over.

Voor- en nadelen van crypto minen

Het voordeel van crypto minen is dat je anderen helpt. Zo worden smart contracts sneller geverifieerd en de blockchain blijft up-to-date. Het is een nobel streven om met elkaar de wereld transparanter te maken.

Wie een flink kapitaal achter de hand heeft en eens een flinke gok wil wagen, heeft wel kans op winst op de investeringen. Daarvoor moeten dan wel enorme machines worden ingezet. Voor mensen met een simpele computer is het een stuk minder interessant.

Het minen is interessant om eens te proberen. Het is een redelijk simpel proces en geeft je een beter inzicht want hoe de blockchain nu eigenlijk in elkaar zit. Crypto minen is relatief laagdrempelig.

Het grootste nadeel is dus dat er bijna geen winst meer te behalen is. Wie enigszins wil verdienen, moet flink investeren. De apparatuur moet daarna continu worden bijgewerkt, zodat anderen je niet inhalen en je een zwakke schakel wordt. Je moet dus wel wat geld achter de hand houden. Mine niet alleen naar de grote bekende coins, maar probeer ook eens Ethereum of Litecoin. Daar valt misschien nog iets in te verdienen.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.