SmartContract.nl

Misschien heb je al weleens van ‘Ethereum mining’ gehoord. Dit is een manier om Ether, de cryptocurrency van Ethereum te verdienen. Maar wat is mining nu eigenlijk precies? Waarom is mining noodzakelijk en wat heb je nodig om zelf te beginnen met het minen van Ethereum?

Wat is mining?

Als we het hebben over ‘mining’ in relatie met de Ethereum blockchain, dan bedoelen we daarmee dat krachtige computers ingewikkelde berekeningen uitvoeren om een cryptografische puzzel op te lossen. Al deze computers zijn verbonden met het blockchain ecosysteem.

Deze cryptografische puzzel is een combinatie van wiskundige berekeningen. De computer die deze berekeningen het snelst uitvoert, maakt een nieuw blok op de blockchain aan.

Waarom minen?

Minen wordt gedaan om de integriteit van de blockchain te waarborgen. Dit wordt namelijk geverifieerd met nog een cryptografische puzzel: een zogenaamde ‘hash’. Hiermee worden alle transacties op de blockchain gecontroleerd. Wie Ethereum minet, kan voor het inzetten van de rekenkracht beloond worden met Ether. Dit is Ethereum’s eigen cryptocurrency. Op deze manier groeit de blockchain en blijft deze gezond.

De beloning met Ether is een manier om gebruikers ertoe aan te zetten bij te dragen aan het Ethereum-netwerk, zodat deze veilig blijft. Als een miner ether krijgt, draagt dit eraan bij om code te blijven verbeteren. Dit hele proces zorgt ervoor dat de blockchain soepel blijft draaien.

Mining is erg belangrijk, want anders zou geld dubbel uitgegeven kunnen worden. Dat zou je kunnen vergelijken met twee keer naar dezelfde cassiere lopen, die in twee supermarkten werkt, maar de klant slechts bij één laat betalen, omdat hij of zij de klant al eerder heeft gezien.

Hardware

Nu we begrijpen wat het nut is van Ethereum mining, ben je misschien geïnteresseerd geraakt. Je wilt misschien zelf minen. Dit kun je vaak al doen met de spullen die je in huis hebt. Een computer die zware games aankan, kan vaak ook minen. Het wordt aangeraden om te minen op computers met een goede Graphic Processing Unit (GPU)

Een GPU is een belangrijk onderdeel van je videokaart. Het is het hart van jouw videokaart. De meeste miners gebruiken kaarten van AMD. Mining is mogelijk vanaf 2 gigabyte werkgeheugen, maar wie meer tot zijn of haar beschikking heeft, behaalt betere resultaten.

Minen kan veel geld opleveren, waardoor de vraag naar videokaarten razendsnel stijgt. Daardoor is ook de prijs van een videokaart gestegen. Daardoor kan het minen minder rendabel zijn.

Software

Ethereum mining doe je niet alleen met hardware, maar ook met software. De software spreekt de videokaart aan. Een veel gebruikt programma is Claymore. Techneuten hebben dit programma binnen een handomdraai opgezet. Met Claymore is het ook mogelijk om twee verschillende munten tegelijk te minen.

Mining pools

Wie de beste resultaten wil behalen, kan zich het best aansluiten bij een mining pool. Dat is een groep van computers die allemaal bezig zijn met berekeningen om Ethereum te minen. Alle beloningen worden evenredig verdeeld, aan de hand van de verrichte werkzaamheden. Voorbeeld van deze pools zijn ETHpool, ETHfans en Miningpoolhub.

Het is ook mogelijk om alleen te minen. Dit noemen we solo mining. Bij solo mining is het te hopen dat jouw computer als eerste een nieuw blok vindt. Alleen bij het vinden van een nieuw blok word je beloond. Dit is de reden waarom veel miners zich aansluiten bij een mining pool.

Is Ethereum minen rendabel?

Natuurlijk is de hamvraag: ‘Is Ethereum minen rendabel?’. Het antwoord hierop is: ‘Ja’. Zeker in vergelijking tot het minen van Bitcoin is Ethereum mining zeer rendabel. Om te weten hoe rendabel Ethereum minen is, kun je de beloningen berekenen en daar de stroomkosten van afhalen. Het doen van ingewikkelde berekeningen kost veel stroom. Het is dus wijs rekening te houden met een hogere stroomrekening.

Toch is voor veel miners de beloning hoger dan de kosten. Ether stijgt vrij consequent in waarde. Daardoor is het minen van Ether vaak de moeite waard.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.