Ledger Nano S Review
Wie op een veilige manier zijn cryptovaluta wil opslaan, doet er verstandig aan een hardware wallet te gebruiken. De Ledger Nano S is een goedkope en veilige hardware wallet om cryptovaluta mee op te slaan en bovendien transacties uit te voeren. Ledger heeft bij het onderwerp van dit apparaat rekening gehouden met de veiligheid en veelzijdigheid van de wallet. De Ledger Nano S kan namelijk niet gehackt worden.
De meeste mensen die beginnen met cryptovaluta, gebruiken daarvoor eerst een online wallet of downloaden een software wallet. Beide mogelijkheden hebben nadelen. Een online wallet kan van buitenaf gehackt worden. Doordat de cryptocurrencies op een server worden opgeslagen, kunnen criminelen meerdere accounts tegelijk hacken. In het verleden zijn er al een aantal van deze online wallets gehackt. Daarbij raakten duizenden bezitters van cryptovaluta hun geld kwijt.
Een nadeel van een software wallet, is dat transacties op de computer worden uitgevoerd. Wanneer deze geïnfecteerd is met virussen of malware, kunnen transacties onderschept worden. Daardoor klopt het transactie-adres op het computerscherm niet met de werkelijkheid, waardoor de transactie naar het adres van de hacker wordt overgemaakt. Daarom is het gebruik van de Ledger Nano S een uitkomst. De hardware wallet blokkeert frauduleuze transacties, doordat voor iedere transactie apart toestemming moet worden gegeven op het scherm. Bovendien kan de informatie op de wallet nooit gehackt worden, doordat deze versleuteld is.
Functionaliteit Ledger Nano S
Toen het Franse bedrijf Ledger deze hardware wallet ontwikkelde, focuste het bedrijf zich op twee belangrijke uitgangspunten. Ten eerste moest de Ledger Nano S een veelzijdige hardware wallet zijn, ten tweede moest het apparaat veilig zijn. De Ledger Nano S is niet alleen met Bitcoin te gebruiken, maar ook met andere, alternatieve crypto-eenheden.
Doordat de software van de Ledger Nano S open source is, kunnen derde partijen plugins ontwikkelen, zodat ook andere valuta ondersteund worden. Dit apparaat heeft enkel een micro-USB poort. Dat betekent dat het niet mogelijk is de Ledger Nano S aan te sluiten aan de hand van Bluetooth. Daarvoor dient men de duurdere Ledger Blue aan te schaffen (veelal uitverkocht).
Desalniettemin is Bluetooth niet benodigd om transacties uit te kunnen voeren of om veilig cryptocurrency op te kunnen slaan, je kunt het via een USB aansluiten op je computer.
Ondersteunde cryptocurrency
Ook zonder Bluetooth blijft de Ledger Nano S een veelzijdig apparaat. Dat heeft onder meer te maken met de brede out-of-the-box ondersteuning voor andere cryptocurrency. Uiteraard ondersteunt deze hardware wallet Bitcoins, maar ook sommige andere altcoins worden ondersteund. De bekendste altcoins die ook ondersteund worden zijn Ethereum en Ripple.
Dankzij een actieve gemeenschap van ontwikkelaars is het bovendien mogelijk ook ondersteuning voor andere cryptovaluta toe te voegen. Dat is vrij eenvoudig, doordat de Ledger Nano S gebruik maakt van open source software. Ten slotte geeft Ledger regelmatig zelf ook updates uit, waarbij nieuwe cryptovaluta worden toegevoegd.
Inmiddels ondersteunt deze hardware wallet al 20 verschillende cryptocurrencies. In de toekomst zal dit nog verder worden uitgebreid.
Instellen Ledger Nano S
De Ledger Nano S is een veelzijdige hardware wallet, maar is wel eenvoudig in te stellen. Je hoeft deze hardware wallet niet op te laden; het apparaat werkt niet op batterijen. Wanneer je de hardware wallet aansluit op de computer aan de hand van micro-USB, start het apparaat vanzelf op. Dit betekent tegelijkertijd ook, dat het niet mogelijk is het apparaat te gebruiken als deze niet is verbonden met de computer.
Met de Ledger Nano S komt een handleiding in de verpakking, waarin precies beschreven staat hoe je het apparaat gemakkelijk in kunt stellen. Bovendien worden de eerste stappen ook weergegeven op het scherm van de hardware wallet. De Ledger Nano S bestaat uit een scherm en twee knoppen. Daarmee kan men het toestel bedienen.
Wanneer je de Ledger Nano S voor het eerst opstart, wordt er gevraagd om een pincode. Deze code mag de gebruiker zelf kiezen. De pincode moet bestaan uit tenminste vier en maximaal acht cijfers. Houd de pincode altijd geheim, maar zorg voor een code die gemakkelijk te onthouden is. Bij drie keer het intoetsen van de verkeerde pincode wordt het toestel gewist. Om te voorkomen dat je dan al je cryptocurrencies kwijtraakt, kun je een recovery seed aanmaken en bewaren. Het scherm geeft 24 woorden weer. Schrijf al deze woorden op. Bij het herstellen van de recovery seed wordt er namelijk om een deel van deze serie gevraagd.
Dankzij de recovery seed is het mogelijk cryptovaluta te herstellen bij bijvoorbeeld verlies, diefstal of schade. De recovery seed werkt als een backup. Daardoor is het mogelijk de informatie over te zetten op een nieuwe hardware wallet. Bewaar de gegevens daarom altijd op een veilige plek.
Software Ledger Nano S
De Ledger Nano S heeft speciale software, welke op de website van Ledger kan worden gedownload. Daarna dient de gebruiker de software te installeren. Het installeren van de software wijst zichzelf. Na installatie kun je door middel van de micro USB-kabel de hardware wallet en de computer met elkaar verbinden.
Ledger maakt gebruik van plugins voor Google Chrome. Er is dus geen apart programma dat je op de computer kan openen. Hiervoor dien je Google Chrome te installeren en op te starten. Met de plugin kun je transacties inzien, adressen aanmaken en transacties doen.
Zo veilig is de Ledger Nano S
Bij de ontwikkeling van de Ledger Nano S stond veiligheid voorop. Om zo veilig mogelijk te kunnen werken, is dit een offline hardware wallet. Dat betekent dat de cryptovaluta op het apparaat zelf worden opgeslagen en een internetverbinding niet nodig is. Je kunt ook zelf software voor de wallet schrijven. Dat betekent dat wanneer een bepaalde valuta nog niet ondersteund wordt, je eventueel zelf de ondersteuning kunt schrijven. Daarvoor is uiteraard wel programmeerkennis nodig.
De Ledger Nano S is zeer veilig, doordat de fabrikant regelmatig nieuwe updates uitbrengt. De Nano S heeft bovendien een metalen kap, waardoor het apparaat beschermd is tegen valschade. Ook op gebied van software is de Ledger Nano S veilig. Als je een transactie doet, dien je deze te bevestigen op de hardware wallet. Daardoor is het onmogelijk transacties te onderscheppen. Bovendien staan alle gegevens nog eens weergegeven op het scherm. Door op de knoppen te drukken bevestig je een transactie.
De Ledger Nano S is verkrijgbaar vanaf 95 euro en ondersteunt meerdere cryptovaluta tegelijk. Wij raden Cryptomaan aan, een Nederlands bedrijf uit Nijmegen. Een goede support en snelle levering tegen een scherpe prijs. Wat wil een HODL'er nog meer?
Ledger Nano S bestellen