SmartContract.nl

Als je Ether wilt kopen of verkopen, doe je dit via Ethereum exchanges. Er zijn nogal wat exchanges, dus kan het voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom bieden wij inzicht in het handelen in Ether op de exchange, behandelen we speciale exchanges voor Ethereum en leggen we uit hoe je exchanges kunt vergelijken.

Handelen in Ether op de exchange

Wie wil handelen in Ether, doet dit op een zogenaamde crypto exchange. Een exchange is een ander woord voor wat wij in het Nederlands ‘beurs’ zouden noemen. Er zijn verschillende grote exchanges die het handelen in Ether ondersteunen. Kraken is daar een mooi voorbeeld van.

Bij bijvoorbeeld Kraken is het mogelijk om je Ether om te wisselen naar bijvoorbeeld Bitcoins. Of andersom: als je een paar jaar geleden Bitcoins hebt gemined, zouden die nu flink wat Ether waard kunnen zijn.

crypto exchanges

Om te beginnen, maak je allereerst een account aan. Dit doe je met je e-mailadres, en je kiest natuurlijk ook een veilig wachtwoord. Bij verschillende exchanges is het verplicht om persoonlijke gegevens te delen. Zo moet vaak een adres en een mobiele telefoonnummer worden opgegeven. Bij diensten als Kraken worden handelaren ingeschaald in bepaalde ‘tiers’. Hoe meer informatie je geeft, hoe meer cryptocurrency je kunt verhandelen in een kortere periode. Zo is het bijvoorbeeld nodig om je de gegevens van je paspoort of id-kaart te overleggen, als je grotere hoeveelheden cryptocurrency wilt verhandelen.

Als je eenmaal een account hebt aangemaakt, kun je de cryptomunt storten. Op de website van de exchange staat meestal uitgelegd hoe dit moet. Als je Ethereum wilt storten krijg je een Ethereum wallet adres waar jouw cryptocurrency naar toe gestuurd moet worden, zodat je deze kunt verhandelen.

Zodra jouw transactie is verwerkt door het netwerk, kun je echt beginnen met het regelmatig handelen. Houd de koers in de gaten om achter de beste prijs te komen en in de gaten te houden wat de rest van de markt doet. Je kunt je Ether altijd verkopen, voor wat voor prijs je maar wilt.

Speciale exchanges voor Ethereum

Tegenwoordig worden er steeds meer gespecialiseerde Ethereum Token Exchanges opgezet. ‘HADAX’ van Huobi Pro is daar een voorbeeld van. Dit is een beurs waar ook met gewone crypto te handelen valt, maar de focus ligt hier op Ether en aanverwante munten (altcoins).

Deze speciale exchanges worden gebouwd omdat er heel veel nieuwe tokens en crypto assets bijkomen. Dat komt doordat Ethereum een heel geschikt netwerk is voor Initial Coin Offerings (ICO’s) en Token Crowd Sales. Het netwerk krijgt daardoor continu nieuwe tokens. Al deze nieuwe tokens zijn bijna niet bij te houden voor reguliere netwerken en daarom worden speciale Ethereum Token Exchanges gestart.

Exchanges vergelijken

Wie gaat handelen in Ether, doet er goed aan de verschillende exchanges eerst nauwkeurig met elkaar te vergelijken. Er zijn namelijk grote onderlinge verschillen. Let bijvoorbeeld op de veiligheid, het aanbod, de betaalmethoden, de kosten, eventuele verplichtingen tot verificatie en de wisselkoersen.

De eerste cryptocurrency is nog geen tien jaar oud, waardoor de meeste beurzen niet meer dan een paar jaar oud zijn. Toch hebben er een paar al een mooie reputatie opgebouwd. Lees eerst de reviews over een bepaalde exchange, en let zeker op de veiligheid. Hoewel sommige exchanges (zoals Coinbase) de cryptomunten op de server hebben verzekerd, is het toch een goed idee om de munten offline te bewaren en dus niet bij de exchange te laten staan.

Kijk ook goed naar het aanbod. Je bent in dit geval specifiek op zoek naar een exchange die ook in Ether handelt. Sommige exchanges staan gebruikers alleen toe in bepaalde specifieke cryptomunten te handelen.

Vaak is het ook handig als je kunt betalen met een creditcard of debitcard. Sommige exchanges bieden zelfs een betaalmogelijkheid met iDEAL aan. Onderzoek of betalen met euro’s of dollars een mogelijkheid is; bij sommige exchanges kun je alleen van cryptocurrency naar een andere cryptocurrency handelen.

Het is goed om te weten dat cryptocurrency exchanges nooit helemaal gratis zijn. Vaak geldt er een fee voor transacties en er is soms ook een commissie voor opnames en stortingen.

Soms moet je bij het aanmelden bij een exchange ook persoonlijke gegevens opgeven. Dit is omdat er moet worden voldaan aan de regelgeving voor financiële instellingen. Bekijk eerst welke gegevens een exchange nodig heeft.

Tot slot: bekijk de wisselkoers van de exchange. De koers van de munt wordt bepaald door de markt. Die kan per cryptovaluta flink verschillen. Daarom kan het zich lonen om rond te shoppen tot je een goede prijs hebt gevonden om je Ether te kopen of te verkopen.

Binance

Binance exchangeBinance is nog een relatief jonge exchange die lage fees hanteert voor het handelen. Ondanks dat het nog niet zolang bestaat, is het wel al een van de grootste exchanges. Naar verluidt kan Binance op piekmomenten tot wel 1,4 miljoen transacties per seconde aan. Met name de lage tarieven zijn het grootste pluspunt van Binance: de fee ligt tussen de 0,05 en 0,1 procent.

Ga naar BinanceMeer info over Binance

KuCoin

kucoin reviewKuCoin is een nieuwe exchange die het nog moet opnemen tegen de grote spelers op de market. KuCoin heeft ook een eigen altcoin, maar je kunt er prima met Ether handelen. Het voordeel van KuCoin is dat het overzichtelijk is en dat beginners snel kunnen leren hoe de dienst werkt. Bovendien is deze exchange ook in het Nederlands beschikbaar.

Ga naar KuCoinMeer info over KuCoin

Coinbase

coinbase exchangeCoinbase is een van de bekendste cryptocurrency exchanges en wallets. Met name voor het handelen in Bitcoin, Ethereum en Litecoin wordt Coinbase vaak gekozen. In mei 2017 zou de exchange al meer dan 7,4 miljoen actieve gebruikers hebben. Het platform is dusdanig ingericht, dat iedereen zijn of haar Ether kan beheren. Pluspunt is dat de dienst ook een extra beveiligde digitale kluis biedt.

Ga naar CoinbaseMeer info over Coinbase

Kraken

Kraken is niet de grootste exchange, maar het heeft wel het grootste handelsvolume in Bitcoins en euro’s. Binnen Europa is Kraken een veel gebruikte exchange, omdat het veel verschillende coins ondersteunt. Bij deze dienst is het ook mogelijk om cryptocurrency uit te lenen, zodat je rente over je coins krijgt. Deze exchange zorgt ervoor dat je direct kunt beginnen met handelen in Bitcoins of euro’s.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.