SmartContract.nl

Heb je Ether of ga je Ethereum kopen? Dan kun je deze bewaren in een zogenaamde wallet, een portemonnee. Wie nieuw is met Ethereum, heeft misschien nog nooit van dit begrip gehoord. Wat is een wallet precies? Wat kun je ermee doen, hoe zit het met ‘private keys’ en ‘public keys’ en welke soorten wallets zijn er?

Wat is een Ethereum wallet?

Als je nieuw bent met Ethereum, ben je misschien nog niet bekend met het begrip ‘Ethereum wallet’. Het is een digitale portemonnee voor de munt van Ethereum: ether. Vergelijk het met een bankrekeningnummer, waar jouw geld op staat. Het verschil is alleen dat een wallet niet geopend hoeft te worden door een bank. Je kunt dus net zoveel wallets openen en Ethereum adressen beheren als jij wilt.

Een Ethereum wallet bestaat uit twee zogenaamde ‘keys’: een private key en een publiek key. Die zien eruit als een reeks met cijfers en letters. Deze keys zijn vaak erg lang, zodat je altijd een uniek nummer hebt.

De public key geef je aan een persoon of instantie waarvan je Ether wilt ontvangen. Het is een openbare sleutel, dus je kunt deze met iedereen delen. De private key moet je geheim houden, want hiermee kun je Ether versturen en besteden.

Een wallet lijkt dus aardig op een traditionele bankrekening. Het grote verschil is dat er twee aparte rekeningen zijn: een om geld te ontvangen en een om geld uit te geven. Om geld in je wallet te storten, gebruik je je public key. Om geld over te maken gebruik je de private key en laat je de betaling toe. Soms is het ook mogelijk om met een zogenaamde QR-code transacties te doen, maar daar komen we later in dit artikel op terug.

Hot wallet

Er zijn verschillende soorten wallets. De eerste soort Ethereum wallet is de ‘Hot wallet’. Dit zijn portemonnees die verbonden zijn met het internet. Het voordeel van deze wallets is dat ze zijn verbonden met het internet. Ze staan bijvoorbeeld in de cloud. Daardoor heeft de gebruiker snel toegang tot zijn of haar cryptomunten.

Het nadeel van een hot wallet is dat deze meestal niet erg veilig is. Je moet namelijk een derde partij vertrouwen. Het systeem kan lek zijn, waardoor anderen er met jouw Ether van door kan gaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Mobiele wallet

Bezitters van Ether die het liefst hun mobiele telefoon gebruiken voor het handelen in Ether, kunnen gebruik maken van een mobiele wallet. Dit werkt aan de hand van een app die op de smartphone geïnstalleerd wordt. Vaak biedt deze app ook de mogelijkheid om QR-codes te scannen. Op die manier kan er snel een betaling gedaan worden.

Een mobiele wallet is een soort mini-portemonnee; alleen de betrouwbare nodes op de blockchain worden binnengehaald. De telefoon updatet dus niet de hele blockchain. Op die manier wordt data bespaard.

Een mobiele wallet is een prima wallet om kortstondig geld op te bewaren, zeker als het om kleine bedragen gaat. Voor grote bedragen raden we het gebruik van een mobiele wallet af.

Cold (offline) wallet

Een cold wallet is veiliger. Dit zijn portemonnees die niet verbonden zijn met het internet en die ook niet als software op de computer staan. Er zijn verschillende soorten cold wallets, zoals een hardware wallet of een papieren wallet.

Hardware wallet

Een hardware wallet is een veilige manier om je Ether te bewaren. Dit is een apparaat dat meestal is vormgegeven als een USB-stick. Dit apparaatje verbindt je met de computer middels een kabel, zodat je alle cryptocurrency op de stick kunt zetten.

Deze stick is vaak voorzien van een interne computer of een smartcard. Daardoor kan het apparaatje offline gebruikt worden om private keys aan te maken. Ze zijn erg veilig en zeker aan te raden als je in het bezit bent van een groot aantal Ether.

Een hardware wallet werkt prima als dagelijkse portemonnee. Het is eenvoudig om snel transacties te doen, omdat het op dezelfde manier werkt als een USB-stick. De hardware wallet is populair bij bezitters van Ether die graag voor langere termijn hun munten willen bewaren en een grote waarde aan veiligheid hechten. De vraag naar deze wallets stijgt de laatste jaren flink. Op dit moment zijn de Ledger Nano S, Trezor en Keepkey de populairste hardware wallets.

Papieren wallet

Misschien wel de veiligste optie is de papieren wallet. Dit is net als een hardware wallet een veilige offline methode van bewaren. Een papieren wallet print je zelf thuis uit. Op dit papier staat jouw private key, public key en een QR-code. Dit is de meest simpele manier van bewaren.

Het nadeel van een papieren wallet is dat je het papier kwijt kunt raken en dat het papier en het inkt na een paar jaar minder mooi worden. Zodra het onleesbaar wordt, heb je geen toegang meer tot je Ether.

Ethereum debit card

Tot slot: het is mogelijk je Ether te gebruiken alsof je een pinpas gebruikt. Boodschappen doen bij de supermarkt op de hoek kan met een debitcard. Het heeft hetzelfde principe als de vroegere chipknip. Je zet er Ether op en kunt er dan in de winkel mee betalen.

Coinbase is een van de diensten die dit ondersteunt. Er zijn verschillende debit cards op de markt die ondersteuning voor Ether bieden.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.