SmartContract.nl

Het verschil tussen Bitcoin en Ethereum

Het feit dat Bitcoin en Ethereum allebei blockchain gebruiken maakt ze nog niet hetzelfde. Ze hebben een andere opzet, en ook hun doel is niet hetzelfde. Een groot verschil is dat Bitcoin een cryptocurrency is met een eigen munt, terwijl Ethereum functioneert als een gedecentraliseerd platform met een eigen blockchain.

Meer verschillen tussen Ethereum en Bitcoin

Ethereum: platform voor gedecentraliseerde apps

Het Ethereum platform werd in 2014 opgericht door Vitalik Buterin. Vanaf het prille begin heeft hij duidelijk gemaakt dat Ethereum moet dienen als een platform waarop gedecentraliseerde apps, zogeheten dapps, gebouwd kunnen worden.

Smart contracts
Ethereum maakt gebruik van zogeheten smart contracts. Dit zijn geprogrammeerde contracten waarin afspraken in computercode worden vastgelegd op de blockchain. Het uitvoeren van een smart contract vindt altijd automatisch plaats tussen twee partijen. Er is geen derde partij, zoals een financiële instelling, bij betrokken.

Meer informatie over smart contracts

De ‘brandstof’ Ether

Om smart contracts te laten functioneren gebruikt Ethereum een eigen coin genaamd Ether. Om transacties op het netwerk uit te voeren dient er met deze munt betaalt te worden. In feite dient Ether een soort ‘brandstof’ die het netwerk laat functioneren. Zo zorgt het voor voldoende brandstof voor dataverwerking en kunnen transacties er op de juiste manier mee worden uitgevoerd.

Ether op exchanges
De Ether cryptocurrency is verhandelbaar op diverse exchanges. Stel je voor dat je in het bezit bent van Litecoin, terwijl je graag Ethereum wil kopen. Op een exchange zoals Coinbase, Binance of Bitvavo kun je de Litecoin verhandelen naar Ethereum voor een bepaalde prijs.

Dapps en eigen tokens

Het Ethereum platform is open source. Dit betekent dat iedereen er zelf tokens en crypto assets op mag maken. Zodoende hebben veel dapps hun eigen token. Deze worden in het Engels soms ook ‘appcoins’ genoemd.

ICO
Om een token te lanceren wordt er een zogeheten ‘Initial Coin Offering (ICO) georganiseerd. Het is vergelijkbaar met crowdfunding. Ethereum zelf is ook ooit begonnen als ICO en het team van Vitalik Buterin heeft in 2014 miljoenen opgehaald.

ERC20 tokens

Tokens zijn in feite handelbare goederen en kunnen van alles zijn, zoals aandelen en certificaten. Voor het organiseren van tokens geldt een protocol standaard die het ‘ERC20 token protocol’ wordt genoemd. Dit verklaart waarom de tokens van dapps ‘ERC20 tokens’ worden genoemd.

Betekenis ERC
ERC staat voor ‘Ethereum Request for Comments’. Dit is een officieel protocol die verbeteringen aan het Ethereum netwerk voorstelt. ‘20’ is daarbij het unieke nummer. ERC20 tokens maken gebruik van het Ethereum netwerk en worden gehost op Ethereum adressen.

Verschil tussen cryptomunten en ERC20 tokens

Cryptocurrencies zijn digitale munten die versleuteld zijn via cryptografie. Ze draaien op hun eigen blockchain, terwijl tokens een bepaalde activa vertegenwoordigen en bovenop een blockchain bestaan.

Verschil tussen Ether en ERC20
Hopelijk is er nu duidelijkheid over het verschil tussen Ether en ERC20 tokens. Ether is de eigen munt van Ethereum en vormt de brandstof van cryptocurrencies. ERC20 tokens zijn gebaseerd op het ERC20 protocol. Het zijn blockchain activa met een bepaalde waarde die ontvangen en verstuurd kunnen worden. Daardoor zijn ze vergelijkbaar met cryptocurrency zoals Bitcoin, Litecoin en Ethereum.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht