SmartContract.nl

Op 8 en 9 juni 2018 vond de G7 top in het Canadese Quebec plaats. Zowel pers als publiek zaten op het uiterste puntje van hun stoel vanwege de aanwezigheid van de Amerikaanse president Donald Trump. Onlangs kondigde de regering in Washington aan wereldwijd nieuwe tarieven in te voeren. Deze beslissing heeft wereldwijd tot scherpe kritieken geleid.

Invloed nieuws op aandelenmarkt

Politieke beslissingen hebben invloed op de aandelenmarkt en dus ook op cryptocurrencies (bekijk de Ethereum koers van op 8 en 9 juni maar eens). Zo zijn gebeurtenissen in de Verenigde Staten en Spanje terug te zien op de aandelenmarkt.

Impact andere tarieven vanuit Verenigde Staten
De beslissing van president Trump op handelsgebied heeft een negatieve impact op de traditionele aandelenmarkt. De winsten van eerder deze week zijn zo goed als verdwenen en ook de indexcijfers zijn diep in het rood. Bekijk hier de drie grafieken van de Nikkei, NASDAQ en DAX van afgelopen week.

Politieke verschuiving in Spanje
Ook ander nieuws heeft invloed op de wereldeconomie. Zo zijn de politieke verhoudingen in Spanje flink verschoven nu de nieuwe premier Pedro Sanchez is aangetreden. De oppositie heeft nu de macht in handen in de Spaanse politiek. Sanchez heeft bovendien meteen geschiedenis geschreven. Hij leidt nu de eerste regering waarin vrouwen in de meerderheid zijn. 11 van zijn 17 ministers zijn vrouw.

Doel: meer zetels in het Spaanse parlement
Dat Sanchez nu de macht heeft betekent niet dat hij rustig achterover kan zitten. Zijn Socialistische Partij (PSOE) heeft slechts 25 procent van het totale aantal zetels in het Spaanse parlement in handen. Het hoofddoel van Sanchez is dan ook om dit percentage volgend jaar te verhogen.

Minder negatieve invloed op aandelenmarkt
De reactie van de markten op de politieke verschuiving in Spanje is interessant om te zien. In tegenstelling tot Italië had het geen negatieve invloed op de aandelenmarkt, hoewel IBEX 35 afgelopen week wel daalde. Aan de andere kant heeft dit aandeel zich inmiddels hersteld.

Behoefte aan wereldwijd betaalmiddel

Politieke gebeurtenissen zoals in Spanje, Italië en ook Venezuela laten zien hoe zeer mensen behoefte hebben aan een wereldwijd betaalmiddel. Wellicht zijn cryptocurrencies zoals Ethereum en Bitcoin precies wat mensen nodig hebben. De laatste cryptomunt zou in de nabije toekomst voor veel mensen mogelijk een stabiele belegging kunnen worden.

Toename online Bitcoin volume
Er is nog een andere ontwikkeling in de financiële wereld die we zeker niet mogen overslaan. In de afgelopen weken zijn we getuige geweest van een toename van het Bitcoin volume. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit Japan en landen waar de financiële markt zich volop ontwikkelt. Maar aan de andere kant is het algehele volume van Bitcoin op exchanges de afgelopen maanden wel afgenomen.

Venezuela
Venezuela is een goed voorbeeld van de waarde van cryptocurrencies. Afgelopen week zagen we een toename in het gebruik van Bitcoin. Dit was te zien op Coin Dance, een speciale website die de Bitcoin markt in de gaten houdt. Deze site levert echter alleen wekelijkse updates. De cijfers blijven interessant. Kort geleden was te zien dat het volume van Bitcoin de afgelopen maand met maar liefst 263 procent is toegenomen.

Online volume Bitcoin neemt toe

Venezuela is overigens niet het enige land waar het volume van Bitcoin toeneemt. Je hoeft daarvoor maar even te kijken naar de grafiek op Coin Dance. We zien dat het online volume is gestegen tot hetzelfde level als in september, met name als je kijkt naar het aantal BTC dat is verhandeld. In USD zijn we nu op hetzelfde punt beland als in december en januari, toen Bitcoin de tot nu toe hoogste waarde in zijn geschiedenis bereikte.

MyLocal Bitcoins
Coin Dance haalt de informatie voor de grafieken van een andere site genaamd MyLocalBitcoins, die kopers en verkopers online met elkaar verbindt. Over het algemeen hebben investeerders uit Europa en de Verenigde Staten deze service niet nodig, aangezien ze toegang hebben tot exchanges.

Japan domineert op exchanges
Ook in Japan maken mensen weinig gebruik van MyLocalBitcoins. Tot nu toe is er slechts 20 BTC verhandeld. De meeste Japanse investeerders zijn terug te vinden op de exchanges. Uit cijfers van de website Exchanges.nl blijkt dat het land 64 procent van het volume op de exchanges domineert.

Volume op exchanges

Ondanks het aandeel van Japan is het handelsvolume op de meeste exchanges de afgelopen maanden afgenomen. Investeerders hebben op dit moment minder interesse omdat de prijs van veel digitale valuta is gestabiliseerd. Dit is echter geen gevolg van de Japanse dominantie op de exchanges. Het lijkt er eerder op dat het een gevolg is van een lager volume van Bitcoin tegenover de Amerikaanse dollar. Het dalen van het volume begon in december 2017.

Speculatie is niet de oorzaak
Wat kunnen we hier nu uit opmaken? Ten eerste dat speculatie niet de oorzaak is. Kijk maar eens naar het vrij inactieve volume op CBEO Futures en CME. We moeten echter kijken naar de blockchain om uit te vinden wat er echt aan de hand is. De website Blockchain.info toont een aantal gegevens, waaronder het aantal transacties per seconde die plaatsvindt op de Bitcoin blockchain. We kunnen zien dat er inderdaad sprake is van een toenemend gebruik van de cryptomunt in de laatste twee maanden. Ook deze week is er sprake geweest van een stijging.

De invloed van het lightning netwerk op transacties
Wanneer je de blockchain analyseert kun je niet om het lightning netwerk heen. Dit is een extra laag bovenop Bitcoin die het mogelijk maakt om een onbeperkt aantal transacties uit te voeren. Transacties worden bovendien anoniemer en goedkoper. Het lightning netwerk groeit langzaam, wat uiteindelijk op natuurlijke wijze het aantal transactie op de hoofd blockchain zal verminderen.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht