SmartContract.nl

SmartContract.nl biedt met dit artikel geen garantie voor succes. De handelaar is altijd zelf verantwoordelijk voor zijn of haar munten. Het is slechts een observatie zoals deze door experts wordt gegeven. Het is belangrijk om zelf research te doen.

Wat kun je met een crypto exchange?

Met een crypto exchange kun je de een valuta wisselen voor een andere. Daarnaast is het mogelijk je cryptomunt te kopen of te verkopen. Het is ook een goed startpunt om met crypto te beginnen, want op een exchange is het mogelijk fiat geld (zoals euro’s of dollars) om te zetten naar crypto.

Een crypto exchange bepaalt de koers van verschillende munten – voor zowel coins als tokens. De koers voor een cryptomunt hangt meestal af van de acties van verkopers en kopers. Er zijn ook andere factoren die de prijs beïnvloeden, zoals speculaties, nieuws, economische en politieke gebeurtenissen en een hoge volatiliteit.

Iedere exchange heeft zijn eigen mogelijkheden en functies. Zo richten sommige exchanges zich vooral op traders, zoals Spectre, terwijl anderen zich richten op het omzetten van vast geld naar cryptogeld, zoals Coinbase. Crypto exchanges die ontworpen zijn voor handelaren bieden bijvoorbeeld een lagere commissie fee dan een crypto exchange die euro’s omwisselen naar cryptovaluta. Daarnaast rekenen handelsplatformen fees voor het terugtrekken van geld van de rekening.

Eigenlijk werken crypto exchanges in zekere zin net als de aandelenmarkt. Het verschil is vooral dat op de aandelenmarkt handelaren aandelen verkopen om winst te maken. Op een crypto exchange gebruiken handelaren vooral zogenaamde cryptocurrency pairs, waarmee ze van de hoge volatiliteit profiteren.

Wat zijn cryptocurrency pairs?

Zonet werden kort cryptocurrency pairs genoemd. Wat zijn dit eigenlijk? Kort gezegd zijn dit paren van valuta. Daarmee profiteer je van de wisselkoersen van de valuta’s. Het is de eerste manier om geld te verdienen voor cryptohandelaren.

Houd altijd in gedachten dat de volgorde van de currencies de doorslag geeft. Bijvoorbeeld, als je denkt dat de Bitcoin meer gaat opleveren dan de Amerikaanse Dollar, koop je een ETH/USD-pair. Dat houdt in dat de Ethereum eerst komt en de Amerikaanse Dollar daarna. Dat geldt ook andersom: als de Ethereum onderuit gaat tegen de Amerikaanse Dollar, komt de USD eerst in de pair, en de ETH als tweede.

Sommige populaire exchanges voorkomen dat fiat geld wordt gebruikt bij het pairen. Je kunt dan alleen crypto-to-crypto pairs kopen. De meest voorkomende crypto pairs zijn bijvoorbeeld BTC/LTC en ETH/BTC of BTC/ETH. Toch zijn er genoeg crypto exchanges waar je wel met gewoon geld tegen crypto kunt handelen. Misschien win je, misschien verlies je. Je sluit dan een deal en begint weer met een nieuwe deal.

Waarom hebben exchanges verschillende prijzen?

Exchanges zijn niet met elkaar verbonden. Daarom hebben ze de vrijheid om te variëren met prijzen. De prijs hangt vooral af van de koop- en verkoopactiviteiten op de exchange.

Iedere exchange berekent de prijs van een cryptocurrency (zoals Bitcoin of Ethereum) aan de hand van haar eigen handelsvolume en de voorraad en vraag van haar gebruikers. Dat betekent dat een grotere exchange een betere, markt-relevantere prijs kan aanbieden. Houd er rekening mee dat er in de cryptowereld amper sprake kan zijn van een ‘stabiele’ of een ‘eerlijke’ prijs. Het hangt altijd af van de markt op het moment dat je wilt handelen.

Veel nieuwsdiensten, zoals Google, gebruiken een geaggregeerde prijs van een cryptocoin. Andere sites gebruiken een eigen prijs index voor crypto coins. Zij berekenen deze meestal aan de hand van een gemiddelde, die is gebaseerd op de prijs op de populairste exchanges.

Hoe profiteer ik van de verschillende prijzen?

Als je slim handelt, kun je een kleine winstmarge behalen op het verschil in de prijs. Daarvoor moet je van het verschil in de prijs in ieder geval de exchange fees kunnen betalen.

Stel je voor dat je de prijs van Ethereum op vijf verschillende exchanges gaat vergelijken. Het is een normale handelsdag en je ziet waarschijnlijk één of twee procent verschil in de prijs. Het verschil kan oplopen tot vijf procent op hele actieve handelsdagen met hogere volumes. Meestal gaat het volume omhoog, als de prijzen hard stijgen of hard dalen.

Je verkoopt nu wat Ethereum op een exchange. Hiervoor reken je een hogere prijs en koop je nieuwe munten met een lagere waarde. Daar moet je een berekening voor maken, zodat de fees niet hoger zijn dan het verschil. Anders is het de deal niet waard.

Er is op internet veel software beschikbaar, dat ‘trading arbitrage’ wordt genoemd. Daarmee kun je kleine winsten maken, maar dan moet er wel wat research gedaan worden.

Beginnen met traden op een crypto exchange

Wie wil beginnen met het traden op een crypto exchange, moet eerst cryptocurrency bezitten. Je kunt deze verwerven door ze te kopen op een exchange.

Om een eigen account te openen op een crypto exchange, moet er eerst een startbedrag overgemaakt worden. Daarmee kun je crypto kopen op de exchange. Je kunt deze dan voorlopig in een crypto wallet bewaren, als je ze maar kort laat staan en het bedrag niet te hoog is. Het is nog verstandiger om ze voor langere termijn op te slaan op bijvoorbeeld een hardware wallet.

Je kunt de cryptomunten ook meteen overmaken naar het adres dat de crypto exchange je heeft gegeven. Daarmee komen je munten terecht op de exchange. Kijk goed naar de onderlinge verschillen in exchanges: de ene exchange ondersteunt wel Amerikaanse Dollars en euro’s, terwijl een ander dat niet doet. Hetzelfde geldt voor betaalmethoden: op sommige exchanges kun je wel PayPal of credit cards gebruiken en op anderen niet.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht