SmartContract.nl

Voordat we de koers van Ethereum bespreken, plaatsen we een kleine waarschuwing: de Ethereum koers kan flink schommelen. Je kunt flink profiteren van koersschommelingen, maar ook slachtoffer worden als de koers onderuit gaat. Daarom is het verstandig alleen te investeren wat je kwijt kunt. Met andere woorden: investeer alleen als je het geld kunt missen. Het is niet verstandig je laatste cent in cryptocurrency te stoppen.

Eigen tokens: Ether

Ethereum zelf is geen munt, maar het systeem heeft wel een eigen munteenheid. Deze munteenheid heet ‘Ether’. Je zou deze munteenheid kunnen vergelijken met Bitcoin. Ethereum is de onderliggende basis ervan.

Met Ether kunnen transacties over het Ethereum-netwerk worden uitgevoerd. Om gebruik te kunnen maken van het netwerk, moeten kosten worden gemaakt. Deze kosten moeten door eigenaars van een applicatie of een organisatie worden voldaan met Ether. Om aan deze tokens te komen, moet er gehandeld worden. Dat is waar de wisselkoers komt kijken. Hieronder zie je een grafiek van vandaag (default). De “H” staat voor hoogste waarde, “L” staat voor laagste waarde, “O” staat voor opening van de koers, “C” staat voor de slotkoers en “V” staat voor volume.

De waarde schatten

Het is voor Ether erg moeilijk om de juiste waarde te schatten. Dat komt doordat Ether te maken heeft met gigantische speculatie. De potentie ervan is immers enorm: de technologie is interessant, omdat het een basis biedt voor een gedecentraliseerde toekomst. Verschillende grote partijen hebben daar al hun interesse in getoond.

De prijs fluctueert continu. In sommige jaren kan de prijs van Ether variëren van 10 dollar tot 400 dollar. Handelaren profiteren daar flink van, of worden juist slachtoffer. Ethereum heeft de potentie om veel harder te groeien dan bijvoorbeeld de dollar. Maar als de munteenheid eenmaal instort, zijn de klappen die handelaren moeten opvangen tig keer harder dan bij bijvoorbeeld de dollar.

Samenwerking: de Ethereum koers verandert

Omdat Ethereum als netwerk zo interessant is, tonen grote bedrijven hun interesse. Sinds de introductie van Ethereum in 2015 heeft het project, net als Ether als munteenheid, aardig aan de weg getimmerd. Het netwerk is populair geworden bij grote bedrijven als BP, Microsoft, Deloitte en ING.

Deze bedrijven hebben hun krachten gebundeld en zijn een samenwerkingsverband gestart. Dit samenwerkingsverband heet Enterprise Ethereum Alliance. Het samenwerkingsverband heeft ervoor gezorgd dat Ethereum ineens veel meer waard werd.

Experts verwachten dat de Ethereum koers nog kan stijgen tot ongeveer 12 keer de waarde. De achterliggende gedachte daarvan is dat steeds meer organisaties zich zullen aansluiten bij de Ethereum Alliance. Steeds meer organisaties krijgen een goed beeld van de mogelijkheden van het decentrale platform dat het netwerk te bieden heeft. Als meer grote organisaties zich aansluiten, stijgt de koers.

Volatiliteit

De conclusie is duidelijk: de koersen van cryptovaluta zijn erg volatiel. Dat is bij Ethereum niet anders. Aan de ene kant maakt de hoge mate van beweeglijkheid het handelen in Ether erg kansrijk, maar aan de andere kant is het ook erg risicovol.

In de media horen we over de eerste Bitcoin-miljonairs en ook met Ethereum is dat niet ondenkbaar. We horen meer over de stijgende koerswinsten, maar het is goed zich te beseffen dat koersen niet alleen maar stijgen. Een hoge mate van volatiliteit betekent ook dat een koers hard kan dalen.

De koers in de gaten houden

Hoe weet je nu wanneer het een goed moment is om in te stappen? Dat weet je door de koers goed in de gaten te houden. Als de koers laag staat, is het een goed moment om in te stappen: het kost dan minder om mee te doen.

Als de koers hoog staat, kan dat betekenen dat het een goed moment is om Ether te verkopen, maar je kunt er ook voor kiezen om de munt nog even vast te houden. Als handelaar moet je zelf een weloverwogen keuze maken.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.