SmartContract.nl

Een crypto trading bot lijkt een mooie manier om zeker te zijn van een goede trade, maar eigenlijk kost het instellen van een bot nog aardig wat tijd en moeite. Hoe een crypto trading bot precies werkt, leggen we uit.

Wat is er zo bijzonder aan crypto trading bots?

Wat een crypto trading bot zo bijzonder maakt, is dat deze zelf deals kan sluiten. De robot handelt uit jouw naam. Deze bots worden steeds uitgebreider en steeds slimmer. Dat komt doordat programmeurs continu werken aan het algoritme ervan.

Een trading bot gebruikt vaak een algoritme om trends te detecteren. Aan de hand daarvan beslist een bot of er een deal gemaakt moet worden. Zulke software bestaat al jaren op de traditionele beurs, maar nu zijn ze ook in opkomst op de crypto wereld.

De traditionele markt laat vaak verschuivingen zien van een fractie van een paar cent, maar de verschillen in de cryptowereld kunnen veel dramatischer zijn. Binnen 24 uur kan de prijs van een munt omslaan. Voor handelaren kan een crypto trading bot dan een uitkomst zijn. Met een dergelijke bot heb je de mogelijkheid om dag en nacht deals te sluiten en activa te beschermen, zelfs als je niet achter je bureau zit of actief bent op je smartphone.

Goed om te weten: sommige bots zijn (zo goed als) gratis, terwijl anderen enorme bedragen vragen. Wat een trading bot precies kost, hangt vooral af van de wensen van de gebruiker. Een diepere analyse kost bijvoorbeeld meer, omdat daar rekenkracht voor benodigd is.

Als je het goed doet, kan een bot een handige tool zijn om telkens voor te lopen op andere handelaren. Besef je wel dat een crypto bot geen genie is: het is en blijft een computer en succes is niet gegarandeerd.

Hoe werkt een crypto trading bot?

Mensen handelen vooral op gevoel en emotie. Een crypto trading bot heeft geen gevoel, dus deze handelt vooral op analyse. Daarvan kan je flink profiteren, omdat je er een panic buy mee kunt voorkomen.

Zoals eerder gezegd, werkt een crypto trading bot met een set van algoritmes. Deze zijn van tevoren geconfigureerd door ontwikkelaars. Daarmee is het succes van een bot helemaal afhankelijk van hoe goed de ontwikkelaar ervan begrijpt hoe de cryptowereld werkt. Zo’n bot kan ontzettend frustrerend zijn voor slimme handelsexperts, terwijl ze een zegen zijn voor simpele handelaren die er geen uitgebreide interpretatie op na houden.

Een trading bot werkt aan de hand van indicatoren: ‘als dit gebeurt, doe dan dat’. Je geeft dus zelf aan wanneer een cryptobot iets als een kans om te kopen moet zien. Dat houdt ook in dat je zelf een technische analyse moet kunnen maken.

Je kunt de bot helemaal naar eigen wensen instellen: wanneer is iets een kans om te kopen? Wanneer spreken we verlies? Wanneer moeten cryptomunten automatisch verkocht worden? Als een bepaalde munt na een tijdje minder waard is, begint de bot automatisch munten te verkopen.

Het voordeel van een crypto trading bot is dat je enerzijds nieuwe kansen kunt spotten door professionele indicatoren te gebruiken en anderzijds ook een strakke, rationele blik op je huidige investeringen kunt werpen. Vaak is een handelaar hebberig, waardoor hij of zij de munt niet verkoopt. Dat valt te voorkomen met een bot.

Een crypto bot configureren

Een crypo trading bot maakt verbinding met de crypto exchanges die jij het vaakst gebruikt. Om deze verbinding te maken, heb je een API-sleutel nodig. Deze kun je vinden op de exchange van jouw voorkeur: Binance en KuCoin ondersteunen dit, bijvoorbeeld.

Trading bots werken dus aan de hand van een technische analyse. Het is mogelijk om een strategie te gebruiken, die is aanbevolen door een derde partij. Deze partijen worden vaak Signalers genoemd. Je kunt ze bekijken en keuren aan de hand van de exchanges waar ze zich bevinden. Let op: ze zijn niet altijd gratis.

Zo loopt een bot het best

Bots lopen het best als je je huiswerk hebt gedaan en verschillende strategieën hebt getest. Het doen van een test zal een aardige indicatie geven of grotere deals een kans van slagen hebben. Toch zijn ze geen garantie voor de toekomst.

Het is altijd een goed idee om open te staan voor de laatste ontwikkelingen op de markt en waar nodig je bot daar op af te stellen. Check regelmatig de performance reports van analisten voordat je een beslissing neemt. Experts met een goede reputatie geven altijd uitgebreide details van behaalde resultaten, met uitleg over methodologie.

Aan de hand van deze gegevens stel je je bot in. Kortom: een bot neemt niet het werk van mensen uit handen.

Vertrouwen op bots

Een bot is vooral een hulpmiddel. Menselijke input is nog steeds essentieel om maximale winsten te behalen en duizelingwekkende verliezen te voorkomen.

Het is vooral belangrijk een reputabele trading bot te vinden, zonder errors in de code en zonder al te veel downtime. Bots moeten gebruikers ook beschermen tegen flash crashes: een volatiele val in de prijs op de markt. Dit is een fenomeen dat regelmatig terugkomt op de cryptomarkt.

Vertrouw niet blind op een bot. Sommige bots zijn alleen gemaakt om gebruikers op te lichten. Het is dan bijvoorbeeld niet mogelijk om geld op te nemen van het account. Check daarom de reputatie van de ontwikkelaar en kies voor een dienst die al een tijdje bestaat. Als een dienst adverteert met ongeloofwaardige winsten, kun je er beter niet mee in zee gaan: betrouwbare diensten doen dat vrijwel nooit.

Wil je een passief inkomen? Dan kun je het best geen crypto trading bots gebruiken. Je moet er namelijk veel tijd en moeite insteken om een bot goed af te stellen. Gebruik kleine hoeveelheden geld om het systeem te testen en goed in te stellen. Zo raak je er ook beter bekend mee. Er is dan minder kans dat je voor veel geld het schip ingaat.

Bots tegen mensen

Het is een feit dat er tegenwoordig steeds meer met kunstmatige intelligentie wordt gewerkt en dat robots steeds slimmer worden. Toch komt hun mate van intelligentie nog lang niet in de buurt van het menselijk instinct.

Cryptobots kunnen geen catastrofale deals herkennen. Als dat wel zo was, zou ook niemand geld kunnen verdienen, want een winst voor de een, bestaat uit een verlies voor de ander. Dat is hoe de markt werkt.

Dat gezegd hebbende, is het goed om je te realiseren dat er veel sketchy ontwikkelaars zijn die een flinke portie fake news op het net zetten om hun bots te verkopen. Daar verdient niemand iets aan, behalve de ontwikkelaar. Vooral voor beginnelingen zullen deze aanbiedingen erg aantrekkelijk klinken – ga er daarom niet op in.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht