SmartContract.nl

Waarschijnlijk is er wat cryptogeld gestolen na een hack. Met een beetje pech ben je alles kwijt. Of je dit nog terug kunt krijgen, leggen we je uit in dit artikel. Ook leggen we uit welke stappen je verder nog kunt ondernemen.

Het overkomt de besten

Als je wallet is gehackt voel je je misschien naïef, maar het overkomt de besten. Sean Evert, die flink wat aandelen had in Apple en Amazon, verkocht al zijn aandelen voor bitcoins. Tijdens een ochtendwandeling kreeg hij een telefoontje van zijn provider dat zijn telefoonnummer werd gewisseld naar een andere telefoon. Dat probeerde hij, zonder succes, tegen te houden.

Bij thuiskomst kwam Evert erachter dat zijn bitcoin-wallet was geplunderd. Zijn wallet was gekraakt via zijn telefoonnummer. Op die manier kon zelfs tweefactorauthenticatie er niet meer tegenop.

Sean Evert is niet de eerste die een dergelijke diefstal heeft meegemaakt. Steeds vaker horen we over exchanges en wallets die zijn gehackt. Jammer genoeg is er weinig aan te doen, behalve voorkomen dat er een tweede of een derde keer komt.

Weg is echt weg

Cryptocurrency is erg handig, omdat de blockchain je toelaat geld te verhandelen op een veilige manier, zonder de tussenkomst van een derde. Dat is tegelijkertijd ook het grootste nadeel van handelen met cryptocurrencies.

De blockchain is namelijk zo ingedeeld, dat iedere uitwisseling (of: transactie) onomkeerbaar is. Je kunt je transactie dus niet ongedaan maken. Dat houdt in dat als je wallet wordt gehackt, het geld echt weg is. Er is niemand die kan ingrijpen, ook geen bank of overheid. Als je cryptomunten zijn gestolen, krijg je deze niet meer terug.

De schade opnemen

Is je wallet gehackt? Dan is het helaas tijd om de schade op te nemen. Hoeveel waarde van de verschillende currencies is verloren gegaan? Dit is niet alleen van belang voor jouzelf, maar ook voor de Belastingdienst. Je hebt namelijk aangifte gedaan voor digitaal vermogen.

Daarvoor moet je allereerst uitvinden wat de schade is op het moment en wat de schade was op het moment van aanschaf. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je voor 10.000 euro aan belasting moest betalen op basis van je digitale vermogen, maar dat door de hack 5.000 euro waarde aan cryptocurrency ontbreekt. In theorie zou je dan slechts 5.000 euro aan belasting hoeven te betalen. Dat werkt niet helemaal zo.

Documenteer altijd je cryptovaluta. Houd precies bij in bijvoorbeeld Excel-sheets wat de waarde van je munten is. Bewijs is namelijk belangrijk om er zeker van te zijn dat je straks geen naheffing van de Belastingdienst krijgt en meer belasting moet betalen.

Het is een goed idee om eens per twee weken bij te houden wat de waarde is. Je kunt op deze manier de verloren waarde door de hack ook aantonen bij de fiscus. Neem bij een hack meteen contact op met je financieel adviseur voor advies. Toon aan met de sheets en screenshots dat je crypto wallet gehackt is. Vraag eventueel ook om hulp van de verstrekker van de wallet. Op deze manier kunnen de gegevens gecorrigeerd worden.

Aangifte doen

Natuurlijk is het erg vervelend als er wordt ingebroken op jouw computer. Het is nog vervelender als cryptocurrency wordt gestolen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat aangifte doen van hacking in de meeste gevallen niet leidt tot het opsporen van de daders. Een schadevergoeding is vaak ook niet reëel. Toch heeft het nut om aangifte te doen bij de politie als je cryptowallet is gehackt.

Op die manier krijgt de politie namelijk een beter idee van de omvang van cybercrime en dan met name van cybercrime met cryptocurrency. Het is niet zo dat een hack ‘onder de radar’ blijft bij de wetgever, want bedrijven zijn tegenwoordig bij wet verplicht om melding te maken van een hack. Dit moet gebeuren bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Werken aan een betere beveiliging

Bij een hack is het jammer dat de cryptomunten verdwenen zijn. Het enige wat je kunt doen is werken aan een betere beveiliging, zodat je niet voor een tweede of derde keer gehackt wordt.

Allereerst is het een goed idee om cryptocurrency voortaan op te slaan op een offline wallet. Een hardware crypto wallet is hier een goed voorbeeld van. Dit is een fysieke portemonnee, vaak in de vorm van een usb-stick. Ze leveren een extra beveiliging op en zijn niet eenvoudig te kraken voor kwaadwillenden. Een goed voorbeeld van zo’n hardware wallet is de Ledger Nano S. Hiermee heb je een stukje zekerheid: de munten kunnen niet gestolen worden.

Een paar andere tips om je beveiliging op orde te brengen:

  • Gebruik een goed antivirus- en anti-malware-programma op je computer of laptop;
  • Gebruik altijd een sterke firewall;
  • Check iedere URL twee keer: klopt het adres? Staat er een groen slotje bij? Begint het adres met ‘https’?;
  • Gebruik altijd tweefactorauthenticatie. Dit is een extra manier van inloggen. Je ontvangt dan bijvoorbeeld eerst een SMS-code op je telefoon die je moet invoeren om in te kunnen loggen. Zo kan alleen degene met toegang tot de telefoon (en het telefoonnummer) erbij;
  • Log nooit in op je crypto wallet via een openbaar netwerk;
  • Installeer nooit niet-geverifieerde software of apps op je toestel;
  • Gebruik alleen bekende, goed beveiligde wallets en update deze altijd zo snel mogelijk;
  • Gebruik geen zogenaamde ‘brain wallets’ om je wachtwoorden op te slaan. Dit zijn programma’s die je wachtwoord automatisch invullen;
  • Maak gebruik van wachtwoorden die niet gemakkelijk te raden zijn. Zo voorkom je een bruteforce-aanval: hierbij proberen computers met brute kracht wachtwoorden te raden.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht