SmartContract.nl

Bij Coinbase zijn er wat onregelmatigheden opgemerkt. Het leek erop dat de ledger van Ethereum Classic werd herschreven. Dat zou betekenen dat personen met kwade bedoelingen de meerheid van het blockchainnetwerk bezitten. We leggen alles uit over de 51-procent aanval.

Voorgeschiedenis: Ethereum Classic en Ethereum

Ethereum en Ethereum Classic worden nogal eens door elkaar gehaald. Toen de aanval plaatsvond, berichtten media dat er een aanval op Ethereum was. Daar is de Ethereum Foundation vast niet blij mee geweest, omdat de aanval de naam van de cryptovaluta bezoedelt. Het ging hier, voor de goede orde, om een aanval op Ethereum Classic. Daarover is het goed om eerst wat meer te weten.

Volgens volgers is Ethereum Classic (ETC) de oorspronkelijke Ethereum-blockchain. Het is niet meer de ‘officiële’ blockchain, want dat is ETH nu. Dat gebeurde nadat een paar jaar geleden iemand aan de haal ging met 3,6 miljoen Ether. De ontwerper van de blockchain kwam met het idee een fork te doen, zodat de hack ongedaan werd gemaakt. Volgens sommigen mankeerde er overigens niks aan Ethereum zelf, maar in een complex smart contract. Daarmee werden de investeerders getrokken. De aanvaller zou calls hebben kunnen maken naar dat contract, om Ethers over the boeken, nog voordat het smart contract werd bijgewerkt.

Toen kwam in een keer het principe van Ethereum ter discussie te staan. Was het nu echt belangrijker dat de originele ledger ongewijzigd bleef, maar met reputatieverlies, of was het beter een fork uit te voeren en de fout te herstellen? Er werd voor dat laatste gekozen. Sindsdien spreken we van Ethereum Classic (ETC) en Ethereum (ETH).

De 51-procent aanval: double spending

Ongeveer een maand geleden werd duidelijk dat er iets mis was in de blockchain van ETC. Aanvallers konden double spenden. De naam doet daarvan al vermoeden wat het is: een munt wordt nog een keer verhandeld. Dat zou niet mogelijk moeten zijn. Als je dit zou vertalen naar euro’s, zou dit betekenen dat ik je een euro geef en dat ik diezelfde euro ook aan een vriend geef. Dat kan niet, want die euro heb jij al. In de blockchain werd dat niet zo gezien. Daar is het misgegaan.

Cryptovaluta zijn op zo’n manier ontworpen, dat munten in principe niet twee keer verhandeld kunnen worden. De praktijk uit het echte leven wordt nagebootst in de cryptowereld. Maar de cryptowereld werkt met een consensusmodel en dat kan ook eens spaak lopen. Een partij kan namelijk de consensus over de transacties beïnvloeden, als deze de consensus zelf bepaalt en de meerderheid zover krijgt om de transactieketen van de partij te accepteren. Dat is wat er gebeurde met ETC, volgens Coinbase, die er onderzoek naar deed. Het bedrijf legde de hele handel tijdelijk stil.

Onregelmatigheden

Uit een analyse van Coinbase blijkt dat er nog eens acht keer valuta twee keer zijn uitgegeven. Inmiddels zijn er 15 onregelmatigheden ontdekt met ETC. De schade komt neer op het dubbel uitgeven van 219.500 ETC. Dat was op het moment van de aanval zo’n 950.000 euro waard.

Begrijpelijk is dan ook dat de ETC koers vlak na de aanval daalde. Het was zelfs geen vijf euro waard: de hoogste koers stond na de aanval op 4,51 euro.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht