SmartContract.nl

Het onderzoek is een initiatief van het Digital Currency Initiative (DCI). Dat is een collectief van onderzoekers van MIT, die zich bezighouden met het doen naar onderzoek betreft cryptocurrency en Bitcoins. Met het onderzoek is aangetoond dat het mogelijk is om smart contracts en Bitcoins samen te voegen. Tot nu toe wordt daarvoor uitgeweken naar Ethereum.

Het Bitcoin-netwerk blijkt toch schaalbaar

In het onderzoek hebben de onderzoekers gebruikgemaakt van een open protocol, genaamd Lightning Network. Daarmee kunnen transacties in het Bitcoin-netwerk sneller en goedkoper verwerkt worden. Het Bitcoin-netwerk is niet schaalbaar, waardoor er tot maar een miljoen transacties in een keer kunnen worden uitgevoerd. De onderzoekers van MIT hebben ook complexere transacties kunnen verwerken, waardoor ze meer dan de limiet konden verwerken.

In het onderzoek maken de onderzoekers gebruik van een zelf gebouwd mechanisme, waarbij transacties automatisch plaatsvinden als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Stel: de Amerikaanse dollar heeft een van tevoren bepaalde prijs bereikt. Wanneer aan de voorwaarde wordt voldaan, worden transacties pas verwerkt.

Orakels

De ontwikkelaars van DCI, onderzoekswetenschapper Tadge Dryja en het hoofd van strategische samenwerkingsverbanden Alin S. Dragos, hebben zogenaamde ‘orakels’ ontwikkeld, waarbij gegevens aan slimme contracten worden doorgegeven.

Bij een orakel wordt informatie uit het netwerk tijdelijk opgeslagen in het geheugen. Het geheugen serveert de informatie sneller dan bijvoorbeeld de informatie op de harde schijf. Na een tijd is het geheugen vol, waardoor de informatie toch op de schijf wordt gezet. Om alle informatie goed te ordenen, wordt er gebruikgemaakt van een database. Een orakel-database rangschikt de informatie systematisch, waardoor de bestanden op de juiste plek op de schijf staan.

Het is voor het eerst dat er gebruik wordt gemaakt van orakel-databases bij een smart contract op het Bitcoin-netwerk. Normaalgesproken is het gebruik van dergelijke contracten op het Bitcoin-netwerk niet mogelijk. Onderzoeker Dryja is tevens de ontwikkelaar van het Lightning Network, een tweede laags-betalingsprotocol. Het Lightning Network is een veelbelovende nieuwe schaalbare oplossing voor Bitcoins. Het interessante van het experiment van de DCI-onderzoekers, is dat het hier gaat om een zelfstandig opererende functie binnen het Lightning Netwerk. De functie kan daarmee concurreren met Ethereum.

Demonstratie
Om een demonstratie te geven van hoe de orakels werken, hebben Dryja en Dragos aan de hand van de orakels Amerikaanse dollars omgezet in satoshis (vernoemd naar de ontwikkelaar van de Bitcoin). De gegevens werden uit de slimme contracten gehaald.

Experimentele fase

Volgens onderzoeker Dragos bevindt het experiment zich nog in de ontwikkelingsfase. Daarom wordt de proef nog niet gedaan met echte geldtransacties. Het De orakel-database is wel al beveiligd en kan daarom niet worden gemanipuleerd. De onderzoekers werken nu aan een prototype waarbij de orakels niet weten wie de gegevens gebruikt, zodat het vertrouwen in het netwerk ook in de toekomst gewaarborgd blijft.

Bitcoin heeft hetzelfde potentieel als smart contract als Ethereum, zo stellen de onderzoekers. DCI-onderzoekers zien het Lightning Network dan ook als een goed alternatief voor Ethereum. Bitcoin staat bekend als een munt waarbij schaalbaarheid een groot probleem is. Dragos denkt verder dat Bitcoin dezelfde status als smart contract-netwerk kan verwerven als Ethereum. Daarvoor wil men gebruik maken van add-on-protocollen. Het netwerk is daar echter niet voor ontworpen.

DCI gaat daarom een prototype ontwikkelen waarbij gedemonstreerd wordt hoe de onderliggende technologie werkt. De onderzoekers gaan binnenkort samenwerken met grote bedrijven, die kunnen helpen de techniek gebruiksvriendelijker te maken. Dat is hard nodig, want hoewel de MIT-onderzoekers erin geslaagd zijn Bitcoin te schalen, is het project nog verre van gebruiksvriendelijk.

Lees ook:

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht