SmartContract.nl

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je leest een stuk over crypto en hebt het gevoel dat je dit al eens eerder hebt gelezen. Denk bijvoorbeeld aan de overeenkomsten tussen cryptocurrencies en de bekende dot.com bubble. We hebben de grootste mythes rondom cryptocurrency en blockchain voor jou een rij gezet. Onthoud wel dat dit rijtje onze eigen mening betreft. We leveren geen investeringsadvies en kunnen er altijd naast zitten.

1 – Crypto zal alle banken doen verdwijnen

Sommige investeerders menen dat banken een hekel hebben aan blockchain omdat het hun voortbestaan bedreigt. Dit is een mythe, want het tegendeel is waar. Banken zijn dol op blockchain! De wensen van de klant staan altijd op de eerste plek bij de banken. Ze zullen aanbieden wat klanten willen als daar geld mee te verdienen is, dus in de toekomst wordt het waarschijnlijk ook mogelijk om cryptocurrencies en blockchain te gebruiken.

Banken en blockchain

Wij verwachten dat banken in de toekomst blijven bestaan, maar dat ze wel verschillende stappen zullen ondernemen om blockchain te implementeren. Zo zullen internationale banken waarschijnlijk een semi-gecentraliseerde blockchain gaan gebruiken voor overboekingen. Deze blockchain zal in handen liggen van de banken zelf. Het voordeel van deze nieuwe manier van werken is dat het veel afwikkelingskosten bespaart. Activa kunnen immers meteen worden verzonden en dat is een stuk goedkoper dan hoe het nu gaat. Minstens zo handig dat blockchain er voor zorgt dat vereffeningsinstellingen niet meer nodig zijn. Op dit moment vormen deze instellingen een risico voor het wereldwijde financieel systeem omdat ze verouderen en minder vaak worden gebruikt. In plaats daarvan kiest men steeds vaker voor onmiddellijke vereffeningen.

Institutioneel geld

In de cryptowereld kom je steeds vaker de term ‘institutioneel geld’ tegen. Dergelijke investeerders onderhandelen steeds vaker met banken. Het is onwaarschijnlijk dat deze partijen banken met een gecentraliseerde blockchain zullen afwijzen. Op dit moment is een dergelijk systeem net zo beveiligd tegen hackers als traditionele systemen, alleen werkt het honderd keer sneller. Waarom zou institutioneel geld in dat geval overstappen op een gedecentraliseerde publieke blockchain, dus zonder bemoeienis van banken, dat mogelijk het slachtoffer kan worden van hackers?

2 – Institutionele beleggers manipuleren stiekem de prijs van cryptocurrencies

Institutionele beleggers met veel invloed brengen de prijs van cryptocurrencies stiekem omlaag. Althans, dit is wat sommige investeerders geloven. Ook dit is niet waar als je naar de feiten kijkt. Ten eerste is er de noodzakelijke liquiditeit in cryptocurrency. Wanneer je het volume van de bots wegneemt op exchanges ligt de liquiditeit van institutioneel geld behoorlijk laag. Liquiditeit op de markt houdt in dat er in grote volumes gehandeld kan worden, zonder dat de prijsvorming verstoort of sterk beïnvloed wordt. Maken institutionele beleggers toch gebruik van een crypto exchange, dan willen ze waarschijnlijk zelfs korting op de liquiditeit. Er is in elk geval niemand die de hoofdprijs wil gaan betalen voor het risico dat ze nemen door veel geld in cryptocurrencies te stoppen.

Strenge regels voor bedrijven

Ten tweede moeten grote bedrijven zich aan strenge regels houden wanneer het gaat om het bewaren van geld van klanten. Ze zullen voorzichtig zijn met het gebruik van een digitale portemonnee met een private key vanwege het risico op hacken. En wat als je de private key kwijtraakt? Beleggers met veel invloed proberen dergelijke risico’s zoveel mogelijk te vermijden.

Regulatie

Dan hebben we het nog niet eens gehad over regulatie. Identiteitsfraude en illegale handel komt helaas voor in de cryptocurrency. Je kunt van grote bedrijven en instituties simpelweg niet verwachten dat ze gaan handelen in activa als er nog heel weinig regulaties gelden. Bovendien is de kwaliteit van sommige altcoins niet om over naar huis te schrijven. Sommige ICO’s en altcoins maken mooie beloftes over de toekomstige waarde van een toekomstig netwerk en privacy. Helaas worden crypto beleggers vaak niet goed genoeg beschermd. Sommige ICO’s beschermen hun investeerders amper of zelfs helemaal niet. Blijf daar ver van weg!

De risicovolle kant van decentralisatie

Hou rekening met het feit dat decentralisatie ook risicovol kan zijn. Er bestaan mining pools bestaan die een netwerk aan kunnen vallen. Investeerders die dit beseffen hebben er vaak minder vertrouwen in dat hun token in waarde zal stijgen, ondanks het feit dat ze enthousiast zijn over een project.

Vraag en aanbod

Ook de mythe dat institutionele beleggers de prijzen van sommige cryptocurrencies expres laag houden kan de prullenbak in. Denk maar zo: als er sprake is van veel vraag, zal dit hoe dan ook zijn weg vinden. Cryptocurrencies met een lage prijs waar veel vraag naar is zullen op een gegeven moment als het goed is meer waard worden. Dit gebeurt niet alleen in de crypto industrie, maar ook op andere markten.

3 – Crypto is een schaars goed in vergelijking met traditioneel geld

Ethereum kent geen limiet aan het aantal Ether dat in omloop wordt gebracht, terwijl er maximaal 21 miljoen Bitcoins bestaan. Er zit echter een addertje onder het gras: ‘forks’. Daardoor ligt het aantal inmiddels op 210 miljoen. Natuurlijk zijn forks niet helemaal hetzelfde als een cryptocurrency. Toch bieden ze bijna hetzelfde als de eerste variant van een munt, namelijk waardeoverdracht. Forks laten zien dat een mythe over cryptocurrency totaal niet klopt, namelijk dat het een schaars goed is in vergelijking met traditioneel geld, dat hyperinflatie kent. Sterker nog: als je handelt in een altcoin met dezelfde eigenschappen en tegelijkertijd deelneemt aan een airdrop om een bepaalde fork te krijgen, dan is er juist sprake van inflatie. Inflatie maakt dan ook deel uit van de blockchain.

4 – Je bent een betere crypto handelaar als je aan ‘HODL’ doet

Mensen die zeer vroeg investeerden in cryptocurrencies zoals Ethereum zijn (op papier) zeer rijk geworden. Dit gaat om een groep die voor 2017 heeft geïnvesteerd en die hun coins niet hebben verkocht. In de cryptocurrency wereld wordt het niet verkopen van coins ‘HODL’ genoemd. De laatste maanden hebben laten zien dat HODL’en je zeker geen betere investeerder maakt. Natuurlijk is het gemakkelijk praten als je Ethereum ooit hebt gekocht voor 10 dollar. Je kunt in dat geval zeggen dat het ‘dom’ is als mensen hun cryptomunt verkopen. ‘HODL’en’ heeft echter een totaal andere betekenis wanneer je Ethereum voor 500 dollar hebt gekocht. Dan doet 50 procent zeker pijn! Het feit dat je vroeg geïnteresseerd bent geraakt in deze technologie maakt je niet meteen een investeringsexpert. Dat jij een goede ervaring hebt met HODL’en betekent niet dat dit voor iedereen zo geldt.

Vroeg geïnvesteerd en toen vergeten

HODL’en vergroot niet de kans dat je zo succesvol wordt als de vroege investeerders. De waarde van cryptomunten schommelt nogal, dus het kan ook tot grote verliezen leiden. Je moet beseffen dat de tijden zijn veranderd. Vroege investeerders waren al actief toen cryptocurrencies het grote publiek nog niet hadden bereikt. Er werd destijds nog nauwelijks gepraat over Ethereum en Bitcoin. In principe kon iedereen meedoen aan deze nieuwe beweging en een groot aantal digitale munten kopen. De mensen die er als eerste bij waren hebben weinig geïnvesteerd en zijn het vervolgens vergeten, om er later flinke winsten mee te behalen.

Interesse in de technologie

Minstens zo belangrijk is het feit dat vroege investeerders zeer geïnteresseerd waren in de technologie achter blockchain en cryptocurrencies. Ze zagen enorm veel potentie in de nieuwe techniek en dachten niet meteen aan de winsten die er mogelijk mee gemaakt mee konden worden. Dat het de potentie had om tien of misschien wel twintig keer zoveel waard te worden gaf voor hen niet de doorslag. De hele wereld hoefde er niets van te weten, slechts een kleine groep investeerders was voldoende.

De tijden zijn veranderd

De situatie in de crypto industrie is op dit moment heel anders dan een paar jaar geleden. Als de prijs van Bitcoin bijvoorbeeld tien keer zoveel waard zou worden als in december 2017, zou dit betekenen dat het gehele netwerk een waarde krijgt van 3.3 miljard dollar. Ook de markt van Ethereum zou enorm groeien. Dit is opnieuw mogelijk als de gehele wereld een deel van de traditionele valuta in moeten ruilen voor digitaal geld. De kans dat de welbekende ‘bubble’ barst is naar onze mening echter even groot als dat cryptocurrencies nog enorm gaan groeien. Wat er gaat gebeuren? De toekomst zal het leren!

5 – Als je nu een digitale munt koopt, ben je er nog vroeg bij

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als deze mythe klopt. Het is een verhaal die veel mensen in de cryptocurrency wereld aan nieuwe investeerders vertellen. Het is echter verstandig om voor jezelf na te denken. Op dit moment zijn er verschillende dagelijkse televisie shows over cryptocurrencies op televisie te zien. Op de Amerikaanse nationale televisie tonen Bloomberg en CNBC de huidige prijs van cryptocurrencies zoals Ethereum, wat in het verleden niet het geval was. Het laat zien dat cryptocurrencies inmiddels het brede publiek hebben bereikt. Ben je nog niet overtuigd? Kijk dan eens in Google Trends. Daaruit blijkt dat de interesse in crypto in december, toen Ethereum zijn hoogste punt had bereikt, zes keer hoger lag dan het vorige hoogtepunt in 2013.

Cryptocurrencies en het brede publiek

In 2013 en 2014 sprak men op feestjes en familiebijeenkomsten nog nauwelijks over crypto. Ondanks het feit dat de sommige cryptocurrencies tien keer zoveel waard werden, bestonden er slechts vijftien serieuze altcoins. Op dit moment praten veel meer mensen over cryptocurrencies en blockchain. Het aantal altcoins is gestegen tot over de duizend en er zijn minstens 10 zogeheten Bitcoin forks die het aanbod van crypto hebben vergroot. Dan hebben we het nog niet eens gehad over alle ERC20 tokens van Ethereum.

De laatste en grootste bubble
Nog meer cijfers: in het afgelopen jaar werden er meer dan 150 “hedge funds” gelanceerd. Een verschil met een paar jaar geleden is dat er meer kapitaal nodig is om een cryptocurrency tien keer zoveel waard te laten worden. De tekenen zijn volgens ons duidelijk: dit is mogelijk de laatste en grootste ‘bubble’ in crypto omdat zeer veel mensen die overwegen om te investeren ook daadwerkelijk zijn ingestapt. En of je nu wel of niet van mening bent dat cryptocurrency een geweldige investering is: een echt vroege investeerder kun je je zelf niet meer noemen.

6 – Cryptocurrencies zullen ons bevrijden van het juk van traditioneel geld en schulden

Zullen we dankzij cryptocurrencies ooit bevrijd worden van het juk van traditioneel geld en schulden? Het antwoord is nee. Laten we ons eens voorstellen dat we een cryptocurrency, bijvoorbeeld Ether, gebruiken als vervanger voor fiat. In principe ruil je het ene systeem (fiat) in voor het andere (crypto). Ook de cryptocurrency markt heeft zijn zwakke punten. Zo zijn schulden in de vorm van digitale munt eerst inflatie remmend. De kans is echter aanwezig dat er deflatie optreedt, wat betekent dat je op een gegeven moment meer geld moet verdienen om je schulden terug te betalen. Daarnaast zul je ook met digitale munten als betaalmiddel nog steeds hard moeten werken. Bovendien zal je nog steeds schulden maken om een bedrijf op te zetten. In dat opzicht zal de economische situatie met digitale munten niet veel anders zijn dan tegenwoordig.

Verdeling van de welvaart

Misschien denk je: cryptocurrencies zijn in elk geval voor de verdeling van de welvaart. Ook dit is niet waar, en daarvoor hoef je alleen maar even naar het verleden te kijken. Ooit hebben we al geleefd in een wereld met een valuta die er op leek: de goud standaard. Dat liep uiteindelijk niet goed af.

Voor- en nadelen van banken

Centrale banken brengen voor- en nadelen met zich mee. Ze hebben geprobeerd om een economische crisis te voorkomen met een versoepeling van bepaalde regels. In eerste leek dit goed te gaan, maar uiteindelijk ontstond er een devaluatie van traditioneel geld. Aan de andere kant kun je zeggen dat niemand je ervan weerhouden heeft om te investeren in goud, aandelen, onroerend goed en cryptocurrencies. Verdelen had het risico op geldverlies kunnen verkleinen. Misschien was de economische situatie trouwens nog wel erger geweest zonder acties van centrale banken, maar dat is een andere discussie waarover de meningen nogal verschillen.

7 – Alle gedecentraliseerde systemen zijn veiliger dan gecentraliseerde systemen

Veel cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd. Dit betekent dat er bij het verzenden en ontvangen van transacties geen derde partij betrokken is. Een financiële instelling zoals een bank kan een transactie bijvoorbeeld niet controleren. Sommige investeerders denken dat gedecentraliseerde systemen veiliger zijn dan gecentraliseerde systemen. Dit is echter een mythe. Zo decentralisatie vaak ten koste van schaalbaarheid. Daardoor hoeven we alleen maar te kijken naar Bitcoin, die ook nog eens het risico loopt op een 51 procent aanval van miners. Een 51 procent aanval betekent dat een miner 51 procent van de hash power tijdelijk in handen krijgt, waardoor hij de blockchain kan beïnvloeden. Het zijn tweede zwakke punten van cryptocurrencies die eventueel opgelost zouden kunnen worden met het Proof of Work systeem. Dit is een protocol dat als doel het tegengaan van cyberaanvallen heeft, zoals een DDoS aanval.

Lightning netwerk als oplossing?

Een andere optie die problemen zoals schaalbaarheid moet gaan oplossen is het zogeheten ‘lightning netwerk’. In principe is het niet eens zoveel anders dan centralisatie op de blockchain. Gebruik van het lightning network betekent dat we allemaal een toegankelijk betaalkanaal hebben met Amazon waar transacties kunnen worden verricht in nanoseconden. Er is echter een probleem: het betaalkanaal is gecentraliseerd en dit kan leiden tot aanvallen. Stel je voor dat Amazon onderdeel is van een hack en dat het risico loopt om haar lightning network transacties te verliezen. Daardoor is het gedwongen om het betaalkanaal zonder bevestiging van de andere kant te sluiten.

Stap terug in de decentralisatie
Amazon weet dat het bovenstaande scenario kan gebeuren, waardoor het niet waarschijnlijk is dat het een gecentraliseerd systeem overweegt. Het bedrijf denkt dat ze meer controle hebben over hun eigen servers. Naar onze mening kan het lightning netwerk zorgen voor betere schaalbaarheid. Het is echter een stap terug van decentralisatie, waardoor het mogelijk concurrentie krijgt van andere systemen. Of gedecentraliseerde systemen veiliger én beter zijn dan gecentraliseerde systemen is de daardoor de vraag.

Risico op 51 procent aanval

Diverse cryptocurrencies lopen het risico om het slachtoffer te worden van een 51 procent aanval. Cryptocurrencies die te maken hebben gehad met zo’n aanval zijn onder andere Bitcoin Gold en Verge. Op deze website vind je een overzicht van alle altcoins die risico lopen. De lijst laat zien dat niet iedere blockchain gelijk aan elkaar is. Zo blijkt 65 procent van de Bitcoin hash power zich in China te bevinden. Wees gerust: China is waarschijnlijk niet van plan om de populaire cryptomunt te vernietigen. Toch is het een enge gedachte dat het land belangrijke miners zouden kunnen arresteren om een 51 procent aanval te laten uitvoeren. Of dit zou werken is de vraag, maar het laat wel zien dat cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum niet onaantastbaar zijn. Bovendien levert het de vraag op of decentrale cryptomunten veiliger zijn dan, laten we zeggen, de server van Apple. Onthoud dat niemand ooit had gedacht dat de WiFi standaard van Intel gehackt kon worden, en toch gebeurde het.

Semi-gecentraliseerd netwerk als optie

Wellicht is een semi-gedecentraliseerd netwerk een mogelijkheid om cryptocurrencies aantrekkelijker te maken voor een breed publiek. De blockchain zou dan in handen liggen van diverse grote partijen, zoals Apple, Amazon en Siemens. Het is sterker en betrouwbaarder dan een gedecentraliseerde blockchain, die het slachtoffer kan worden van een 51 procent aanval.

Verschillen tussen internet en blockchain

Het is zeker interessant om te kijken naar de verschillen tussen het internet en blockchain. De geschiedenis van het internet gaat terug tot 1969, toen er in de Verenigde Staten een militair netwerk genaamd ARPANET werd opgericht. Pas in de jaren negentig begon het grote publiek gebruik te maken van het internet. Op sommige punten zijn er duidelijke verschillen tussen internet en cryptocurrencies. Zo kan een blockchain ‘geforked’ worden, wat betekent dat er sprake is van een afsplitsing die ongeveer dezelfde functie heeft. Op bepaalde punten kan de afsplitsing beter zijn dan de coin. Dit proces bestaat niet op het wereldwijde web. Daarnaast maken veel cryptocurrencies gebruik van de blockchain. Je kunt overigens prima een blockchain gebruiken zonder dat het nodig is om een token te kopen. Een blockchain werkt prima zonder tokens, zolang investeerders maar genoeg geprikkeld worden om er gebruik van te maken.

Netwerkprotocollen

Tenslotte hebben we de term ‘TCP/IP’. Dit zijn een aantal netwerkprotocollen die worden gebruikt voor de netwerkcommunicatie tussen computers. Stel je eens voor dat deze netwerkprotocollen op een exchange worden verhandeld als activa. Het is onwaarschijnlijk dat ze net zoveel waarde zullen hebben als Ethereum en Bitcoin, helemaal als je ze ook nog eens kunt kopiëren.

8 – Toezichthouders zijn de grote vijanden van crypto investeerders

Wees niet bang dat toezichthouders een einde zullen maken aan het plezier dat je beleeft aan cryptocurrency. Ze zijn juist nuttig, omdat ze kleine investeerders beschermen tegen fraude en manipulatie op de markt. Zowel democratische als socialistische en autoritaire regimes zijn het er over eens dat manipulatie van de markt, ‘pump en dump’ en identiteitsfraude een slechte invloed hebben op de markt. Sterker nog: het is overal ter wereld hartstikke illegaal.

Oplichtingspraktijken in de cryptocurrency markt

In het verleden heeft de cryptowereld te maken gehad met een aantal schandalen, waaronder ‘Bitconnect’ en ‘Monkey Capital’. Deze oplichtingspraktijken hebben relatief gemakkelijk investeerders kunnen vinden die in korte tijd veel geld verloren. Wij zijn van mening dat toezichthouders deze problemen kunnen voorkomen. Crypto moet ze daarbij helpen en zeker niet tegen ze vechten.

9 – Bitcoin zal goud vervangen als een vorm van waardeopslag

Dit is een mythe waar misschien wel een kern van waarheid in zit. Bitcoin zou goud in de toekomst kunnen vervangen als een vorm van waardeopslag, maar de kans is niet heel erg groot. De cryptocurrency zal in dat geval moeten voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Zo moet het vrijwel altijd stabiel zijn. Oftewel: weinig volatiliteit en geen grote stijgingen of dalingen meer. Minstens zo belangrijk is dat men Bitcoin volledig vertrouwd en dat het wereldwijd geaccepteerd wordt als een liquide betaalmiddel.

Stabiele waarde

Als je de bovenstaande voorwaarden in ogenschouw neemt, dan heeft Bitcoin het als concurrent voor goud erg lastig. Het klopt dat betalingen met deze cryptomunt gemakkelijker te versturen zijn, maar Bitcoin heeft op dit moment nog geen stabiele waarde. Met name in een crisis is het belangrijk dat een cryptocurrency geen sterke waardestijgingen of waardedalingen kent. Wanneer je de grafiek van Bitcoin sinds 2009 bekijkt ziet echter dat dit wel het geval is. De volatiliteit valt nog meer op wanneer je het vergelijkt met een valuta zoals de euro, dollar of Turkse lira. Grafieken laten zien dat goud nog stabieler is dan andere valuta. Het is een echte ‘store of value’ dat weinig pieken en dalen kent. Op dit moment is de volatiliteit van cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ether simpelweg te hoog om ze als vervanger van goud te zien.

Liquiditeit

Wie weet worden cryptocurrencies in de toekomst stabieler. De tijd zal het leren. Stabiliteit is echter niet het enige probleem waar de crypto markt tegenaan loopt. Goud heeft ook een voorsprong wanneer het gaat om liquiditeit. Wanneer je graag jouw geld om wil wisselen voor goud is er bijna altijd wel iemand in de buurt die dit wil doen. Dit is lang niet altijd het geval bij cryptocurrencies. Dit heeft ook te maken met het feit dat goud zich heeft bewezen. Al decennia is het een betrouwbare vorm van waarde opslag. Ethereum en Bitcoin zijn echter nog geen tien jaar oud. Bovendien hebben op bepaalde momenten in de geschiedenis een aanzienlijk deel van hun waarde verloren, hetgeen niet bijdraagt aan het vertrouwen van mensen in cryptocurrencies.

Doe je eigen onderzoek

Rondom cryptocurrencies bestaan een hoop (onzin) verhalen. Het is daarom belangrijk om je eigen onderzoek te doen. In het Engels wordt dit ook wel ‘Do Your Own Research’ (DYOR) genoemd. Neem de tijd om ondergewaardeerde projecten te vinden met veel potentie. Let daarbij altijd op het team dat er achter zit. Zijn het professionals die met veel enthousiasme aan het project werken? Dan is de kans groot dat je een goede investering maakt. Natuurlijk werkt dit het beste in een bull market. Dit betekent dat er sprake is van een positief sentiment op de markt waarin steeds meer mensen investeren in cryptocurrencies. Daardoor stijgt de waarde van altcoins flink. Er is echter ook een tegenhanger, namelijk de beruchte ‘bear market’. Daarbij is er sprake van het precies het omgekeerde van een bull market. In een bear market vragen steeds meer investeerders zich af wat voor cryptomunt ze nu eigenlijk hebben gekocht, en of het echt wel waarde heeft.

10 – Er komt ooit hyperbitcoinization

Heb je ooit van ‘hyperbitcoinization’ gehoord? De term is vrij simpel uit te leggen. Het betekent dat Bitcoin op een gegeven moment alle valuta zal gaan vervangen en dat allerlei toepassingen op de blockchain van Bitcoin zullen worden geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan software, data en eigendomsrechten. Bijna niemand gebruikt in zo’n wereld nog de dollar en alles draait om Bitcoin, die inmiddels meer dan 1 miljoen dollar waard is. Nu terug naar de realiteit. Er is best een kans dat bepaalde toepassingen in de toekomst op de blockchain technologie gebruikt zullen worden. Ook valt er iets voor te zeggen dat valuta in hun huidige vorm niet meer werken. Het idee dat Bitcoin het huidige systeem compleet zal vervangen gaat in onze opinie een beetje ver, evenals de waarde van een miljoen dollar. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo heeft de munt steun van de overheid nodig om zo ver te komen. Mensen zullen de digitale munt dagelijks gaan gebruiken, waardoor de munt beveiligd moet zijn tegen kwaadwillenden. De overheid moet cryptocurrencies volledig gaan accepteren en reguleren

Digitale munten moeten de standaard worden

Digitale munten moeten in de toekomst niet alleen bij consumenten de standaard worden. Ook bedrijven zullen overtuigd moeten raken van het nut van cryptocurrencies en blockchain. Het is daarbij van belang dat bedrijven op een veilige manier zaken mee kunnen doen. Ook belangrijk is dat goud op een gegeven moment wordt vervangen door een minstens zo betrouwbare valuta. Goud functioneert al decennia lang als een betrouwbare valuta in crisistijd. Er is haast een soort revolutie of misschien wel een ‘burgeroorlog’ van de massa tegen de elite nodig voordat digitale valuta vervangen kunnen worden door cryptocurrencies. We verwachten dat ‘hypertokenization’ in de nabije toekomst zeker gaat plaatsvinden. Dit betekent dat activa’s en contracten steeds vaker op de blockchain geplaatst zullen worden. Of ‘hyperbitcoinization’ ook zal plaatsvinden? We zullen zien.

11 – De ‘crypto bubbel’ is al gebarsten

Sommige mensen denken dat de crypto bubbel al gebarsten is, en dat is niet zo vreemd. Zowel Ethereum als Bitcoin zijn de afgelopen jaren honderden procenten gegroeid, maar hebben ook dalingen van soms wel 80 procent gekend. Wel vinden sommige handelaars dat de meest recente ‘crypto bubble’, na het hoogtepunt in december, net zo erg was als de .com luchtbel in de jaren negentig. Overigens vind je hier een interessant artikel over waar cryptocurrencies staan ten opzichte van het internet. Volgens de auteur van dit artikel was november 2017 te vergelijken met 1998-1999. De .com bubble bevond zich in 2000 op zijn absolute top. Is het geheel toevallig dat zowel cryptocurrencies als de .com bubbel zich op hetzelfde moment op het hoogtepunt bevonden?

Wat gaat zorgen voor een nieuwe all-time high?

Inmiddels is duidelijk geworden dat de cryptomunt omgeven is door wilde verhalen en dat veel daarvan niet waar zijn. De vraag is natuurlijk: wat zorgt voor een nieuwe all-time high van cryptocurrencies? Over deze vraag hebben wij lang nagedacht. Wanneer je enkele maanden terug kijkt zie je dat een groot deel van de mensen die vandaag de dag actief zijn op de cryptocurrency markt begonnen in het laatste kwart van 2017. Ze deden dit destijds om snel rijk te worden en hadden weinig interesse in de technologie achter de cryptomunt, laat staan dat ze er enige kennis van hebben. Zodoende zijn de prijzen van cryptomunten sinds september 2017 los gaan staan van de onderliggende technologie en worden ze bijna geheel exclusief gedreven door speculatie.

Een flinke kater

Op dit moment worden de meeste van deze investeerders echter wakker met een behoorlijke kater. Ondertussen komt er weinig nieuw geld meer binnen omdat de aanlokkelijke verhalen hoe je ‘snel rijk kunt worden met crypto’ niet waar blijken te zijn. Daardoor zijn cryptocurrencies zoals Ethereum, Bitcoin en Litecoin op dit moment een ‘leeg vat’ met veel aantrekkingskracht voor de grote markt. Crypto exchanges zijn bijna een soort ‘spooksteden’ geworden die problemen zoals illegale handel moeten oplossen. Ondertussen zijn er tientallen ‘bag holders’, oftewel mensen die een cryptomunt hebben gekocht in de laatste maanden van 2017 en waarvan de waarde is gekelderd. Elke daling in waarde doet hen meer en meer pijn.

Hebzucht vervangen door angst

Het zou kunnen dat de bovenstaande ontwikkelingen uiteindelijk leiden tot een situatie waarin iedereen de cryptocurrency markt op hetzelfde moment wil verlaten. Er is dan sprake van paniek. Institutionele beleggers kunnen de markt misschien redden. Die lijken alleen nog niet geïnteresseerd genoeg om volledig in crypto te investeren. Ze vinden het bijvoorbeeld nog niet veilig genoeg. Hebzucht is op de cryptomarkt vervangen door angst, mede omdat investeerders zich afvragen in hoeverre de stijging eind 2017 het resultaat was van Tether/Bitfinex.

We hebben FOMO nodig

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Er zijn namelijk diverse manieren om een einde te maken aan de negatieve tendens. Ten eerste zou het geweldig zijn als mensen weer rijk worden door crypto en daar over praten. Dit zou een nieuwe FOMO (Fear Of Missing Out) doen ontstaan, dat lijkt op de hype aan het einde van 2017. De hype zou zelfs nog groter kunnen worden omdat cryptocurrencies op dit moment bekender zijn dan ooit. Deze ontwikkeling kan echter pas plaatsvinden als diverse cryptomunten opnieuw een sterke groei van minstens 100 procent doormaken.

Gedecentraliseerde coin als host voor dApps

Een andere manier om cryptocurrencies opnieuw populair te maken is dat een gedecentraliseerde coin een host wordt voor een dApp die wij bijna allemaal dagelijks gebruiken. Dit heeft meer transacties tot gevolg, waardoor de vraag naar coins opnieuw toeneemt.

Bedrijven en security tokens

Belangrijk is dat huidige crypto bedrijven security tokens gaan gebruiken. Dit zijn allerlei soorten verhandelbare rechten met een financiële waarde. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, obligaties en futures. Security tokens hebben veel weg van effecten, alleen functioneren ze dit keer niet als digitaal certificaat. In plaats daarvan zijn ze een token op een blokchain.

Wereldwijde financiële crisis

De kans bestaat dat er in de toekomst een wereldwijde financiele crisis uitbreekt. Bij een dergelijke gebeurtenis zullen alle traditionele valuta, zoals de euro, dollar en yen, negatief worden beïnvloed. Het zou kunnen dat cryptocurrencies hun hoofd boven water weten te houden, en juist meer in waarde toenemen, omdat mensen besluiten om in crypto en niet meer in valuta te investeren.

Regulaties

Regulaties zijn noodzakelijk als meer mensen gaan investeren in digitale munten. Daardoor durven ook institutionele beleggers het aan om in de crypto markt te stappen.

Overgang naar geautomatiseerde maatschappij

Mensen geven de overheid en centrale banken vaak de schuld van hun problemen. Veel problemen ontstaan echter door automatisatie. Door computers en machines gaan veel banen verloren. Om cryptocurrencies de kans te geven, moeten de werkende samenleving een overgang maken naar een samenleving waarin machines het grootste deel van het werk voor hun rekening nemen.

Welke scenario’s voor de cryptocurrency markt zijn plausibel?

Je hebt gemerkt dat sommige scenario’s voor de toekomst van cryptocurrencies niet allemaal positief zijn. Sommige investeerders willen graag dat bepaalde scenario’s uitkomen, zoals het verdwijnen van de banken en dat HODL’en loont. Niet iedereen wil echter dat het bankensysteem verdwijnt. Een van de beste scenario’s is dat alle gedecentraliseerde systemen veiliger worden dan gecentraliseerde systemen. Daardoor stappen wellicht meer institutionele beleggers in de cryptomarkt. Op deze manier kon ook het internet uit de as herrijzen na de .com bubbel. Vervolgens veroverde het internet de wereld. Het is niet onwaarschijnlijk dat een van de bovenstaande scenario’s uitkomt, maar of de cryptomarkt in de toekomst opnieuw records breekt is afwachten. We zeggen niet dat alle bovenstaande scenario’s die zijn uitgekomen ook waarheid gaan worden, maar de mogelijkheid is er wel.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht