SmartContract.nl

Heb je al eens met een hard fork te maken gehad of komt de term je bekend voor? Misschien ben je nieuw in de wereld van de cryptografie en heb je er nog nooit van gehoord. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van dit begrip, dus leggen we graag uit wat een hard fork is en wanneer je ermee te maken kunt krijgen.

Wat is een hard fork?

Een hard fork is kort gezegd het veranderen van de regels, waardoor het nodig is dat alle nodes een update krijgen om de regels van de fork te kunnen handhaven. Vaak gaat dit gepaard met een zogenaamde ‘split’ van een cryptocurrency en de bijbehorende blockchain. Eén munt wordt dan twee munten, of misschien zelfs meerdere munten. In het verleden is dat ook gebeurd bij Bitcoins. Zo ontstond er naar Bitcoin ook Bitcoin Cash, Bitcoin Gold en Bitcoin SegWit2X. Dit gebeurde ook bij Ethereum, waardoor Ethereum Classic ontstond.

Hoe zit dat nu eigenlijk bij een hard fork? Bij een hard fork worden alle private keys en alle munten die daarbij horen, gekopieerd naar de nieuwe blockchain. Als je dus in het bezit bent van jouw private key, bezit je dezelfde hoeveelheid munten op zowel de oude als de nieuwe blockchain.

Wanneer ontstaat een fork?

Het is goed je te realiseren dat cryptocurrency niet alleen betaalmiddelen zijn, maar gebaseerd zijn op een protocol. Het is een set van regels waaraan iedereen zich binnen het netwerk houdt. Net als in het offline leven kunnen deze regels wringen. Want, waar veel mensen bij elkaar komen, lopen de meningen soms sterk uiteen.

Op een gegeven moment ontstaat de situatie dat een grote groep mensen de regels liever anders ziet. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een update of een verandering van de regels op het netwerk. Er ontstaan zulke sterke meningsverschillen dat ze niet meer samen kunnen werken. Er zit niets anders op dan de groepen uit elkaar te halen en op te splitsen. Er ontstaat dan een fork.

Het verschil met een soft fork

Bij een soft fork worden de regels alleen aangescherpt. Er wordt minder toegelaten dan voorheen. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van de blokgrootte. Blocks groter dan een bepaalde hoeveelheid MB’s of kb’s worden niet meer geaccepteerd door nieuwe nodes.

Echter, er is geen probleem als de oude nodes niet upgraden. De nieuwe regels hebben geen conflict met de bestaande regels. Updaten is niet per se nodig, dus wordt dit een soft fork genoemd. Bij een hard fork, echter, is er meer mogelijk dan voorheen. Een update is dan wel nodig en iedereen moet met de nieuwe regels aan de slag. Daar kunnen conflicten ontstaan.

Welke blockchain is de echte?

Als een hard fork is uitgevoerd, is het niet altijd helder welke blockchain de ‘echte’ is. In sommige gevallen stappen alle gebruikers over naar de nieuwe blockchain en sterft de oude versie uit.

Bij meningsverschillen is dat niet het geval. De beide blockchains kunnen dan ondersteund blijven en allebei verder groeien. We noemen deze situatie een ‘omstreden hard fork’.

Replay Attack

Hard forks zijn niet de meest geliefde manier van upgraden. De voorkeur wordt vaak gegeven aan een soft fork, omdat men bij een hard fork kwetsbaar is voor een zogenaamde replay attack. Dat houdt in dat een transactie van de ene naar de andere blockchain gekopieerd kan worden. Je tekent dan beide transacties door middel van dezelfde private key.

Bij Bitcoin is hier een goed voorbeeld van te geven: iemand stuurt 10 Bitcoin naar de originele Bitcoin blockchain. Iemand anders kan deze transactie kopiëren naar de nieuwe blockchain en daar dezelfde transactie kunnen uitvoeren. Met replay protection kunnen zulke problemen verholpen worden. Een dergelijke aanval valt te voorkomen door munten te splitsen, maar het wordt aangeraden hiermee op te passen. Met het splitsen van munten worden gebruikers namelijk vaak opgelicht.

Schade voorkomen

Hoe voorkom je nu schade van een hard fork? Allereerst: zorg ervoor dat je in bezit bent van jouw eigen private keys. Zet ze op bijvoorbeeld een Ledger Nano S, TREZOR of KeepKey.

Ten tweede: stel transacties uit. Daarmee creëer je extra veiligheid. Koop of verkoop geen cryptocurrency als er een hard fork plaatsvindt. Veel exchanges helpen mee: zij stoppen tijdelijk ook met handelen.

Ten derde: denk goed na voordat je je private key inlaadt in de software van derden. Het kan gevolgen hebben voor de veiligheid van jouw cryptocurrency. Maak zo nodig een extra wallet aan voor jouw munten en bewaar de private keys.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht