SmartContract.nl

Crypto investeerders krijgen te maken met allerlei termen. Ook als ervaren crypto investeerder kom je misschien wel eens een begrip tegen waarvan je de betekenis niet precies weet. In dat geval is het een goed idee om het meteen even op te zoeken. In dit artikel zullen we eerst de veel gebruikte termen in de cryptowereld behandelen. Vervolgens zullen we de begrippen verder uitdiepen.

Cryptocurrencies

Eind 2008 deelde Satoshi Nakamoto op een mailinglist voor cryptografen een link naar het document “Bitcoin: a Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Op 3 januari 2009 volgde een artikel in de Britse krant The Times met op de voorpagina de kop ‘The Times 3 January 2009 Chancellor on brink of second bailout for banks’ Het was een berichtje van Bitcoin oprichter Satoshi Nakamoto op het allereerste blok van Bitcoin uit de geschiedenis. De allereerste cryptomunt was geboren en daarmee ontstond er op het wereldwijde web een geheel nieuwe technologie.

Tegenwoordig is het mogelijk om digitale munten te verzenden en te ontvangen. Omdat deze munten gebaseerd zijn op cryptografie worden ze ook wel ‘cryptocurrencies’ genoemd.

Mobile was Internet 2.0. It changed everything. Crypto is Internet 3.0

— Gil Penchina, voormalig CEO van Wikia Inc.

Altcoins

Sinds 2009 is het aantal gebruikers van cryptocurrencies exponentieel gegroeid. Alle coins na Bitcoins worden ‘altcoins’ genoemd. In het Nederlands kun je het aanduiden als ‘alternatieve munten’.

Fiat

Sommige personen hebben het gebruik van traditioneel geld zoals euro’s en dollars volledig omgeruild voor cryptocurrencies. Traditioneel geld wordt ook wel aangeduid als ‘fiat’.

Hard Fork

Soms worden er wijzigingen aangebracht in de software van een cryptomunt. We hebben dit bijvoorbeeld gezien bij Bitcoin. Een hard fork betekent dat er een splitsing ontstaat in de blockchain, waardoor er een nieuwe versie van de software ontstaat. Dit resulteert in sommige gevallen in een nieuwe munt. Een voorbeeld daarvan is Bitcoin Cash, een splitsing van Bitcoin.

Cryptocurrencies opslaan

Alle crypto munten moeten op een veilige manier worden opgeslagen. Zodoende bestaan er digitale portemonnees die in het Engels ook wel ‘wallets’ worden genoemd. Elke wallet heeft een eigen cryptocoin adres die bestaat uit een reeks getallen en cijfers.

Private key en public key

Als eigenaar van een wallet moet je een transactie kunnen verifiëren. Je doet dit via twee sleutels die de private en public key worden genoemd. Een private key bestaat uit een aantal letters en getallen die je hebt versleuteld met een wachtwoord. Met deze sleutel onderteken je een digitale overdracht. Een public key is in tegenstelling tot een private key openbaar. Het bestaat eveneens uit een reeks van letters en getallen, maar deze kunnen door iedereen worden betekenen. Een digitale transactie wordt ondertekend via een combinatie van een private key en een public key.

Exchange

Vanuit je wallet kun je cryptocurrencies versturen en ontvangen, bijvoorbeeld naar de digitale portemonnee van iemand anders. Ook is het mogelijk om de digitale munten naar een exchange te sturen. Dit is een digitale handelsplaats waar je cryptocurrencies zowel kunt kopen, verkopen als verhandelen. Bekende exchanges zijn onder andere Binance, Gdax en Bithumb.

EDCC

Voor het versturen en ontvangen van transacties tussen twee partijen op de blockchain zijn er instructies nodig. Deze worden gegeven met EDCC’s, de afkorting van ‘Executable Distributed Code Contract’. Het is een elektronische overeenkomst op de blockchain die ook wel een ‘smart contract’ wordt genoemd.

Market cap

Wanneer je cryptomunten koopt en verkoopt kom je op een gegeven moment de term market cap tegen. Dit is een Engelse term die de totale waarde van een cryptocurrency aanduidt. Je kunt de market cap zelf berekenen door het aantal beschikbare coins van een cryptocurrency te vermenigvuldigen met de koerswaarde. Stel je voor dat er 50 miljoen coins in omloop zijn en dat de waarde 4 euro per stuk is. De market cap is in dat geval 200 miljoen euro.

Blockchain: de ruggengraat van cryptocurrencies

Een zeer belangrijke term in de cryptowereld is de blockchain. Deze technologie wordt de ‘ruggengraat’ van de cryptocurrencies genoemd. Blockchain is een digitaal grootboek waarin alle digitale transacties worden bijgehouden. Het werkt vanuit een gedecentraliseerd netwerk, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die transacties controleert. In plaats daarvan wordt elke transactie geplaatst op de computers van deelnemers van het blockchain netwerk. Dit betekent dat deze informatie openbaar is voor iedereen die deelneemt aan de transacties op het netwerk.

Initial Coin Offerings (ICO)

Sinds de komst van Bitcoin in 2009 zijn er duizenden blockchain start ups ontstaan. Deze hebben veel geld nodig om zich verder te kunnen ontwikkelen. Startups in de crypto- en blockchain industrie organiseren regelmatig crowdfundingsacties die ‘Initial Coin Offerings’ worden genoemd, simpelweg afgekort tot ICO’s. Daarbij kan het publiek investeren in een blockchain startup.

Whitepaper

Niet iedere ICO is echter even betrouwbaar. Zodoende is het verstandig om voordat je investeert de zogeheten whitepaper te lezen. Dit is een document waarin het document en het tijdspad van een cryptomunt staat beschreven.

Transacties

Alle transacties in de blockchain worden beveiligd door cryptografie. Dit is een techniek die de verzonden informatie op het de blockchain verbergt of versleutelt. Daardoor blijft de verzonden informatie anoniem en wordt voorkomen dat er misbruik van kan worden gemaakt.

Nodes

De cryptografie wordt toegepast door zogeheten nodes. Dit zijn een groot aantal computers die samen de blockchain creëren. Elke node ontvangt een kopie van de huidige blockchain. Deze wordt automatisch gedownload wanneer het zich aansluit bij de blockchain.

 

Hash

Transacties worden niet meteen toegevoegd aan de blockchain. Ze moeten eerst worden gecontroleerd en vastgelegd door miners. Elk blok heeft een bepaald aantal transacties. Het is de bedoeling dat een miner een ingewikkelde rekensom uitvoert. Daarbij gebruiken miners de termen ‘hash’ en ‘hashrate’. Het eerstgenoemde begrip duidt op een wiskundig proces waarbij een variabel aantal data als input dient. Daaruit wordt een kortere uitkomst van een vastgestelde lengte geproduceerd.
Hashrate

Met de term ‘hashrate’ duidt men op de snelheid waarmee een wiskundig probleem in een bepaald block kan worden opgelost. Simpel gezegd is dit de snelheid waarmee men een nieuw blok ontdekt.

ASIC

Cryptomunten met een hashfunctie worden onder andere gemined met ASIC’s. Dit is de afkorting van ‘Application Specific Integrated Circuit’. Het zijn een aantal chips die sneller en energiezuiniger zijn dan de grafische processors die in het verleden voor mining werden gebruikt. Door ASIC mining gaat de hashrate naar beneden.

Proof of Stake en Proof of Work

Proof of Stake

Voor het minen heb je sterke computers nodig. Hoe krachtiger een computer is, hoe meer het kan minen. Dit betekent dat je een hogere beloning krijgt omdat de kans groter is dat je een cryptocurrency vindt. Er is een speciaal algoritme ontwikkeld om transacties te verifiëren. Deze koppelt computerkracht met de mining capaciteit en wordt ‘Proof of Stake’ genoemd. Daarbij is er geen sprake van een beloning voor de miner die een blok weet te creëren. In plaats daarvan krijgt het persoon met de grootste ‘stake’ toestemming om een nieuw blok aan te maken. Vervolgens krijgt deze miner een vergoeding voor het verwerken van transacties op de blockchain.

Proof of Work

Een algoritme die vaak in een zin met de ‘Proof of Stake’ wordt genoemd is ‘Proof of Work’. Dit protocol is zeer belangrijk voor het blockchain netwerk omdat het cyberaanvallen zoals een DDoS aanval tegen probeert te gaan. In de whitepaper van Satoshi Nakamoto uit 2008 wordt POW al genoemd. Deze moet zorgen voor ‘trustless’ en ‘distributed’ consensus, wat betekent dat niemand een ander erop hoeft te vertrouwen dat het systeem functioneert.

“The root problem with conventional currency is all the trust that’s required to make it work. The central bank must be trusted not to debase the currency, but the history of fiat currencies is full of breaches of that trust. Banks must be trusted to hold our money and transfer it electronically, but they lend it out in waves of credit bubbles with barely a fraction in reserve. We have to trust them with our privacy, trust them not to let identity thieves drain our accounts.”

– Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin

51 % aanval

Helaas trekt de blockchain en cryptocurrency industrie ook kwaadwillenden aan. Hackers hebben al meerdere malen geprobeerd om een 51 procent aanval op een blockchain uit te voeren, soms met succes. Dit betekent dat meer dan de helft van de computerkracht binnen een blockchain in handen komt van een persoon of groep. Daardoor neemt een groep de controle over een blockchain over. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld in staat om het minen en de transacties compleet te stoppen. Ook is het mogelijk dat ze elke coin van de blockchain tot in het oneindige uitgeven.

Ethereum

Een voorbeeld van een gedecentraliseerd netwerk is Ethereum. Het is geen cryptocurrency, maar een platform waarop ontwikkelaars programma’s kunnen schrijven. Deze leiden bijvoorbeeld tot gedecentraliseerde apps, die ook wel dApps worden genoemd. In feite kun je Ethereum vergelijken met JAVA, maar dan op de blockchain.

Solidity

De programmeertaal voor smart contracts in het Ethereum netwerk wordt solidity genoemd. Met Solidity is het mogelijk om dapps te bouwen. Met behulp van de blockchain technologie draaien deze apps op een decentraal platform. Ze staan dus niet onder controle van een individu of instantie. Voordeel daarvan is dat deze systemen immuun zijn voor manipulatie. Ook kunnen deze apps niet offline worden gehaald.

Token

Het gedecentraliseerde netwerk Ethereum heeft een eigen munt die ook wel aangeduid wordt met ‘token’. Je hebt deze munt Deze munt is nodig om transacties te kunnen maken op het Ethereum netwerk.

Ether

Ethereum heeft een eigen cryptomunt waarmee je betalingen en verzendingen kunt doen. Deze wordt Ether (ETH) genoemd. Ether is echter meer dan dat. Het speelt een belangrijke rol op het Ethereum netwerk omdat het ook functioneert als een soort tol. Om toegang te krijgen tot het Ethereum netwerk, de applicaties en de smart contracts moet je betalen met Ether.

Smart contracts

Wanneer je het Ethereum netwerk gebruikt kun je niet om de term ‘smart contracts’ heen. Deze ‘slimme contracten’ zorgen ervoor dat transacties op eerlijke wijze verlopen. Dit is een overeenkomst op de blockchain waarin specifieke afspraken staan die vergelijkbaar zijn met die van een normaal contract. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde voorwaarden waar iemand aan moet voldoen voordat hij of zij geld ontvangt. Wanneer een smart contract eenmaal is ondertekend kan het nooit meer veranderd worden. Dit voorkomt manipulatie. Wel is het voor iedereen mogelijk om het in te zien.

Bescherming tegen fraude en manipulatie

Een smart contract wordt automatisch uitgevoerd op de blockchain wanneer ze aan specifieke voorwaarden voldoen. Omdat ze op de blockchain draaien kunnen ze alleen uitgevoerd worden zoals ze zijn geprogrammeerd. Daardoor zijn ze volledig beveiligd tegen manipulatie, fraude en interventies van derde partijen.

Wat is een smart contract?

In de bovenstaande lijst met begrippen gingen we al even kort in op de betekenis van smart contracts. Het speelt een zeer belangrijke rol in de blockchain technologie, waardoor we er graag nog iets meer aandacht aan besteden. Zoals eerder gesteld zijn smart contracts software waarin twee of meerdere partijen een afspraak automatisch kunnen vastleggen. Onder bepaalde voorwaarden wordt een transactie binnen de blockchain automatisch uitgevoerd.

Smart contracts: een praktijkvoorbeeld

Een praktijkvoorbeeld maakt de manier waarop smart contracts werken wellicht duidelijker. Stel je eens een boer voor die zich graag wil verzekeren tegen de risico’s van slecht weer. Storm, regen, wind en hagel kunnen zijn oogst beschadigingen. De boer neemt het besluit om in een smart contract vast te leggen waarin staat dat de verzekering de helft van de waarde van de oogst uitkeert aan de boer. Voorwaarde is wel dat het in de zomermaanden (juni, juli en augustus) vaak slecht weer is geweest.

Controle

Men controleert of er daadwerkelijk een uitkering moet plaatsvinden door data van lokale weerstations te gebruiken. Wanneer alle voorwaarden van het smart contract is voldaan, krijgt de boer automatisch geld uitgekeerd van de verzekeraar.

Autonomie

Een smart contract is gebaseerd op autonomie. Dit betekent dat alleen jij en een ander persoon besluiten om een overeenkomst aan te gaan. Er is geen derde partij, zoals een financiële instelling of een tussenpersoon, bij betrokken. Het voordeel daarvan is dat het contract niet in iemands voordeel gemanipuleerd kan worden. Bovendien kan een smart contract niet meer worden aangepast. Het is dus onmogelijk dat iemand alsnog onder de afspraak uit kan komen. Alle contracten zijn onveranderlijk en worden automatisch uitgevoerd door het netwerk.

Gebaseerd op vertrouwen

Vertrouwen is een belangrijk kenmerk van een smart contract. De software staat op de blockchain, die gedeeld wordt door allerlei mensen. Apparaten die verbonden zijn met de blockchain, de nodes, controleren transacties en smart contracts. Omdat alle apparaten over een kopie van de blockchain beschikken kan niemand het smart contract zomaar aanpassen. Bovendien kan het contract onmogelijk kwijtraken, omdat iedereen een kopie heeft.

Snelle uitvoering

Smart contracts worden snel uitgevoerd. Dit is een van de redenen waarom digitale contracten steeds populairder worden onder bedrijven. Normaal ben je aan het opstellen van een contract veel tijd kwijt. Ook het papierwerk dat er mee gemoeid is kan voor irritatie zorgen. Bij een smart contract is daar geen sprake van. Het betreft geautomatiseerde software die je binnen een paar seconden kunt uitvoeren. Bovendien worden smart contracts dagelijks verder ontwikkeld. De kans is dan ook groot dat ze over een paar jaar nog sneller werken.

Geld besparen met een smart contract

Een smart contract bespaart je niet alleen tijd, maar ook geld. De kosten worden gedekt omdat er geen tussenpartijen nodig zijn. Zo is het niet nodig om een notaris in te schakelen die het contract voor je opstelt. Dit bespaart uiteraard heel wat uurloon. Smart contracts zijn bovendien zeer nauwkeurig en bevatten vrijwel nooit fouten. Mensen kunnen fouten maken, maar bij digitale software gebeurt dit bijna nooit.

Veiliger dan een traditioneel contract

Tenslotte is een smart contract ook veiliger dan een traditioneel contract. Het wordt beveiligd door de meest recente cryptografie. Dit verkleint de kans op hacken en diefstal aanzienlijk.

Complete uitleg over smart contracts

Wat is Ethereum?

Na de introductie van Bitcoin ontstond er grote interesse in blockchain technologie. Sinds 2009 zijn er honderden vergelijkbare projecten ontstaan. Een van de meest succesvolle is Ethereum. Een groot verschil met Bitcoin is dat Ethereum geen cryptocurrency is. Het is een decentraal ontwikkelingsplatform dat blockchain gebruikt als datastructuur. Alle transacties die gedaan worden met Ethereum worden uitgevoerd via dit grootboek.

Het ontstaan van Ethereum

Ethereum bestaat sinds 2013. Het is bedacht door de Russische computerprogrammeur en schrijver Vitalik Buterin. Na enige tijd te hebben geschreven over Bitcoin voor een magazine kreeg hij een idee. Er moest een digitale omgeving komen waarin programmeurs eigen app konden bouwen. Uiteindelijk heeft dit idee geleid tot de komst van het decentrale platform Ethereum.

Ethereum Classic

In 2016 zorgde een meningsverschil tussen gebruikers voor een splitsing van het netwerk. Dit kwam door het feit dat een organisatie op het netwerk via crowdfunding meer dan 150 miljoen dollar had opgehaald. Uiteindelijk bleek 50 miljoen dollar te zijn verdwenen. Uiteindelijk leidde het conflict tot het ontstaan van Ethereum Classic, dat een apart gedeelte van het netwerk vormt.

Programmeerbare blokketen

Ethereum functioneert als meer dan een blockchain alleen. Het is ook een programmeerbare blokketen. Dit betekent dat software ontwikkelaars op het platform een eigen app mogen bouwen. Deze worden dApps genoemd en kunnen over van alles gaan. Een bekende dApp van Ethereum is bijvoorbeeld uPort. Het geeft gebruikers een eigen digitale identiteit. In de toekomst zou de app kunnen dienen als een digitaal paspoort. De Zwitserse stad Zug heeft uPort inmiddels geïmplementeerd als een manier om burgers te identificeren.

Ingenieuze computer

Ethereum is een ingenieuze computer waarop applicaties en organisaties via slimme contracten worden geïmplementeerd. De contracten worden zo geschreven dat alle computers op de blockchain ze eenvoudig kunnen controleren. Bij het ontwikkelen van apps zijn geen derde partijen betrokken. Daardoor kun je zonder controle en waar en wanneer dan ook een app op de blockchain programmeren. Zo is het mogelijk om een decentraal financieel systeem te ontwerpen.

Programmeertaal Solidity

De Ethereum blockchain heeft een eigen programmeertaal genaamd Solidity. Software ontwikkelaars gebruiken deze Turing-complete programmeertaal om dApps en contracts op de blockchain te schrijven. Bijna iedereen kan deze programmeertaal onder de knie krijgen. Je zou bijvoorbeeld een Ethereum programmeercursus kunnen volgen, zodat je precies weet hoe het bouwen van applicaties in zijn werk gaat.

Transacties uitvoeren met Ether</strong<

Hoewel Ethereum functioneert als digitaal platform, is het wel degelijk mogelijk om er transacties mee uit te voeren. In dat geval dien je gebruik te maken van de munteenheid Ether (ETH). Deze token is een soort tol die je moet betalen. Na de betaling kun je gebruik maken van het Ethereum platform. Daarnaast is het gebruik van Ether noodzakelijk wanneer je applicaties en slimme contracten op de blockchain wil implementeren.

GAS: de motor van het Ethereum netwerk

Voor het uitvoeren van berekeningen op het Ethereum netwerk is een bepaalde hoeveelheid werk nodig. GAS vormt de motor van het Ethereum netwerk. Dit komt door het feit dat het de hoeveelheid moeite die een miner heeft gedaan om berekeningen te doen in kaart brengt. Hoe ingewikkelder een berekening is, hoe meer Ethereum GAS er moet worden gebruikt. Vervolgens dient het uitvoeren van berekeningen te worden beloond met een bijpassende vergoeding, bijvoorbeeld in de vorm van Ether (ETH).

Meer info over GAS

Ether kopen en in de wallet opslaan

Voor het kopen van Ether kun je terecht op diverse cryptocurrency exchanges, waaronder Binance, Coinbase, Huobi en Bithumb. Je kunt de Ether op de exchange laten staan. De cryptocurrency is echter veiliger om op te slaan in een hardware wallet, zoals de Nano S. Ledger. Daarbij beschik je zelf over de privé-sleutel. Bovendien hebben hackers geen kans om je digitale munten te stelen, aangezien ze niet online staan.

Informatie over Ethereum wallets

Enterprise Ethereum Alliance

Enkele grote bedrijven hebben interesse in het Ethereum netwerk. Denk aan grote namen als Microsoft, Deloitte en de Nederlandse bank ING. Ze hebben zich aangesloten bij een samenwerkingsverband genaamd ‘Enterprise Ethereum Alliance.

 

Wat is blockchain?

“Blockchain is a vast, global distributed ledger or database running on millions of devices and open to anyone, where not just information but anything of value, money, but also titles, deeds, identities, even votes, can be moved, stored and managed securely and privately. Trust is established through mass collaboration and clever code rather than by powerful intermediaries like governments and banks” aldus Don Tapscott over blockchain. De invloedrijke auteur schreef onder andere het succesvolle boek The Digital Economy en geldt als een expert op het gebied van economie, innovatie en media.

Aaneengesloten blokken

Tapscott bedoelt dat blockchain een database is waar deelnemers van een open of gesloten netwerk aan kunnen deelnemen. Zoals de naam al doet vermijden bestaat de blockchain uit een aantal blokken die aan elkaar zijn geregen. Ieder blok bevat een aantal transacties. De blockchain verwerkt deze transacties zonder dat er een derde partij bij betrokken is. Daarnaast is de blockchain decentraal. Dit betekent dat er geen centrale server is waar alle informatie wordt opgeslagen.

Genesis hash

Een blok in de blockchain bevat niet alleen transacties, maar ook een zogeheten header. In dit gedeelte wordt het validatieprotocol opgenomen. De eerste blok in een blockchain draagt de naam ‘genesis’. Zodoende wordt de eerste header ‘genesis hash’ genoemd. Elk blok na de genesis moet de hash van de header van het genesis blok bevatten. Hopelijk volg je het nog een beetje. Simpel gezegd betekent het dat er alleen een nieuw blok gevormd kan worden als het de hash van de vorige block header heeft. Op die manier worden er steeds meer blokken in de blockchain aan elkaar geregen.

Verificaties door nodes

Alle transacties op de blockchain dienen geverifieerd te worden door computers binnen het netwerk. Deze zogeheten ‘nodes’ controleren of de blokken voldoen aan de regels van de blockchain. Dit wordt aangeduid met de term valideren. Zodra een blok voldoet aan de voorwaarden wordt het door de nodes gedownload en krijgt het een plekje op de blockchain. Iedere node heeft een kopie van de complete blockchain.

Verschillende soorten nodes

Mogelijkheden van blockchain

Binnen de blockchain kunnen transacties nooit worden gewijzigd. Veel gebruikers beschouwden deze technologie dan ook als veilig en betrouwbaar. Bovendien biedt deze techniek een schat aan mogelijkheden. Zo onderzoeken diverse instanties en bedrijven op dit moment wat zij met blockchain zouden kunnen doen. Onder andere banken, farmaceutische bedrijven en de overheid hebben interesse getoond. Sommige instanties experimenteren al met blockchain. Je zou het bijvoorbeeld kunnen gebruiken om voedsel en medicijnen in containers sneller en veiliger te vervoeren. Op dit moment is er nog veel papierwerk nodig om de verschepingen uit te voeren. Op de blockchain zou dit proces digitaal kunnen worden geregeld, waardoor je geen papier meer nodig hebt.

Wat zijn EDCC’s?

EDCC staat voor ‘Executable Distributed Code Contract’. Het is een elektronische overeenkomst die op de Ethereum blockchain staat. In tegenstelling tot een contract op papier kun je er geen wijzigingen meer in aanbrengen. Bovendien zijn er bij het opstellen van een digitaal contract minder personen betrokken dan bij een papieren versie.

Uitvoerbaar

Een EDCC is ‘executable’ omdat het functies op de blockchain uitvoert als aan bepaalde vereisten is voldaan of wanneer er correcte inputs zijn gegeven. Een EDCC voert handelingen zoals het uitwisselen van informatie op de blockchain meteen uit.

EDCC in de praktijk

Een praktijkvoorbeeld maakt duidelijk welke functie EDCC kan hebben voor ondernemingen. Stel je voor dat een bedrijf dertig nieuwe werknemers aanneemt. Het EDCC systeem registreert dit en verandert bijvoorbeeld de prijzen van de producten om de kosten te kunnen dekken.

Functionele overeenkomst

Een EDCC is een functionele overeenkomst. Uitvoering vindt alleen plaats als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Er is sprake van een bepaalde trigger: ‘als aan die voorwaarden is voldaan, zorg er dan voor dat gebeurt. Mede vanwege de betrouwbaarheid, snelheid en efficiëntie worden EDCC’s ook wel smart contracts genoemd. Ze leggen afspraken vast die niet meer gewijzigd kunnen worden

Wat zijn dApps?

Ethereum investeerders verwachten dat gedecentraliseerde apps binnen tien jaar de nieuwe standaard zullen worden voor het ontwerpen en draaien van applicaties. Software ontwikkelaars kunnen op het Ethereum netwerk een app bouwen met HTML of de programmeertaal Solidity. Deze programmeertaal heeft veel weg van JAVA, dat vaak wordt gebruikt bij websites.

Decentraal en autonoom

Het ‘decentrale’ gedeelte in de naam van deze applicaties betekent dat derde partijen, zoals centrale autoriteiten, er geen toegang toe hebben. Daarnaast zijn dApps autonoom. Ze gebruiken een eigen blockchain en zijn niet afhankelijk van het Ethereum netwerk.

Wat voor dApps bestaan er?

Dagelijks bouwen software ontwikkelaars allerlei soorten apps. Denk bijvoorbeeld aan een financieel programma om het huishoudboekje beter te beheren. Ook spelletjes en sociale netwerken zijn voorbeelden van dApps.

Voordelen voor programmeurs

Het gebruik van dApps biedt gebruikers diverse voordelen. Programmeurs kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van frameworks waar ze al eerder mee hebben gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan de digitale interface onderdelen van Bootstrap, zoals formulieren, knoppen en cryptografie. Ze kunnen dus vrijwel meteen aan de slag met het bouwen van applicaties.

Geen gebruikersnaam meer nodig

Het aanmaken van een profiel met gebruikersnaam en wachtwoord is niet meer nodig wanneer je een gedecentraliseerde app gebruikt. De applicaties kennen jouw identiteit al omdat ze je gegevens uit de blockchain hebben gehaald. Je hoeft dus geen gebruikersnaam en wachtwoord meer te onthouden. De tijd dat je weer eens moest klikken op ‘wachtwoord vergeten’ is daardoor voorgoed voorbij.

dApps in het bedrijfsleven

Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in dApps. In de toekomst kunnen ze het werkproces sneller en efficiënter maken omdat belangrijke gegevens al staan opgeslagen op de blockchain. Bedrijven zouden de applicaties bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor hun voorraadbeheer, logistieke processen en het versturen van data.

Versleutelde data

Belangrijke data is in de blockchain versleuteld, zodat hackers en andere kwaadwillende partijen er geen toegang tot hebben. Voor bedrijven en ondernemers is dit een belangrijke reden om blockchain te willen implementeren.

Wat is Ether?

In de toekomst ontwikkelt de eigen interne economie van het Ethereum netwerk zich mogelijk verder. Gebruikers hopen dat het aantal investeringen en gebruikerstoepassingen verder zal toenemen. Om dit te bereiken is er Ether nodig. Het is de tol waarmee gebruikers betalen voor het gebruik van het Ethereum netwerk.

Vraag en aanbod

Wanneer het Ethereum netwerk groeit zal ook de vraag naar Ether toenemen. De Ethereum koers is dan ook afhankelijk vraag en aanbod. Hetzelfde geldt voor decentrale applicaties. De Ethereum blockchain zal zich verder ontwikkelen als het gebruik van decentrale applicaties toeneemt.

Waar kun je Ether kopen?

Je kunt Ether kopen en verkopen op diverse exchanges, waaronder Binance en Coinbase. Inmiddels is het ook mogelijk om de cryptomunt aan te schaffen met iDeal bij Nederlandse exchanges zoals BTCdirect en Litebit.

Wat is minen?

Minen is het controleren en vastleggen van transacties op de blockchain. Iedereen kan in principe miner worden, mits je over het juiste materiaal beschikt. Mining is alleen mogelijk op een computer met meerdere grafische kaarten en speciale hardware.

Oplossen van een ingewikkelde rekensom

Met grafische kaarten en hardware kunnen ingewikkelde rekensommen worden opgelost. De miner die als eerste de rekensom oplost mag een nieuw blok aanmaken. Hij of zij krijgt bijvoorbeeld een vergoeding in de vorm van cryptomunten. De beloning wordt ook wel de ‘block reward’ genoemd.

Difficulty factor

Soms vergt het oplossen van een rekensom veel werk. De som is nog ingewikkelder wanneer er veel hardware wordt gebruikt om te minen. De moeilijkheidsgraad van het minen wordt aangeduid met de term ‘difficulty factor’. Kijk hier altijd even naar voordat je begint met minen

Wat zijn wallets?

Een wallet is een digitale portemonnee waar cryptocurrency investeerders hun munten in kunnen opslaan, ontvangen en versturen. Er zijn enkele verschillen tussen een crypto wallet en een fysieke portemonnee. Zo bevat een digitale portemonnee geen echt geld. In plaats daarvan worden alle transacties die je hebt laten uitvoeren opgeslagen binnen het blockchain netwerk.

Software die gebruik maakt van de blockchain

Een wallet is een vorm van software die gebruik maakt van de blockchain. Wanneer iemand bijvoorbeeld een aantal cryptocurrencies naar jou toezendt, zal zijn of haar saldo in de wallet afnemen. Jouw saldo neemt juist toe. Het veranderen van jouw saldo wordt geregistreerd op de blockchain. In tegenstelling tot een fysieke portemonnee vindt er dus geen echte transactie plaats tussen munten.

Privé en openbare sleutel

Je hebt toegang tot een wallet met een private en een public key, oftewel een privé en openbare sleutel. Alleen jij als gebruiker bent in het bezit van de private sleutel. Dit is een reeks van cijfers en letters die je moet invoeren om in de wallet te komen. Sla deze gegevens altijd goed op. Wanneer je ze verliest heb je geen toegang meer tot de wallet en je geld. De private sleutel dient altijd overeen te komen met de openbare sleutel. Alleen in dat geval is het mogelijk om cryptocurrencies te versturen en te ontvangen.

Zichtbaarheid op de blockchain

De registratie van een transactie in jouw wallet is voor iedereen zichtbaar op de blockchain. Dit komt door het feit dat de blokketen een decentraal gedistribueerd netwerk is. Bovendien kopiëren de nodes binnen het netwerk iedere registratie om de betrouwbaarheid en veiligheid ervan te garanderen.

Verschillende soorten wallets

Misschien ben je in cryptocurrency gestapt en op dit moment op zoek naar een geschikte wallet. Je hebt de keuze uit diverse varianten digitale portemonnees, namelijk hardware, software of online. Maar welke variant werkt nu het beste?

Veiligheid voorop

Laat de keuze voor een wallet afhangen van de veiligheid. Wanneer je van plan bent om veel cryptogeld op te slaan moet de veiligheid honderd procent gegarandeerd zijn. Je kunt in dat geval het beste de private sleutel zelf bewaren, zoals bij een hardware wallet. Ook met het gebruik een offline wallet verklein je het risico op hacken. Deze zijn niet verbonden met het internet. Aan de andere kant laat je jouw private key wel beheren door een derde partij. Deze moet zorgen voor een beveiligde omgeving, maar honderd procent garantie heb je natuurlijk nooit.

Hardware wallet

Een hardware wallet is een veilige manier om cryptocurrencies zoals ETH in op te slaan. Het is een stukje hardware die niet verbonden is met het internet. Denk bijvoorbeeld aan een USB stick.

Toegang tot cryptomunten

De enige die toegang heeft tot de cryptomunten in de wallet ben jij. Om in de hardware wallet te komen moet je een pincode invoeren. Schrijf de pincode altijd ergens op een papiertje en berg het goed op. Kies voor een plek waar bijna niemand anders bij kan, zodat jouw cryptocurrencies veilig zijn opgeslagen. Bekende hardware wallets zijn onder andere Ledger, Trezor en Bitbox.

Software wallet

Voor het ontvangen en versturen van cryptocurrencies zou je ook een software wallet kunnen gebruiken. Daarbij installeer je software op je computer of mobiele telefoon. Een bekende software wallet is bijvoorbeeld Exodus. Het ondersteunt achttien digitale munten en is eenvoudig te gebruiken.

Beheer privé sleutel

Een voordeel van een software wallet is dat het niet online hoeft te staan. Aan de andere kant laat je het beheren van de software wallet over aan een externe partij. Zij hebben jouw private key in handen. Zorg er dan ook voor dat je voor een betrouwbare partij kiest. Kies ook voor goede virusbeveiliging. Je wilt natuurlijk niet je digitale munten verdwijnen omdat de wallet gehackt wordt.

Online wallet

Sommige cryptocurrency gebruikers kiezen voor een online wallet. Deze heeft als voordeel dat je het vrijwel overal kunt openen, mits je een internetverbinding hebt. Bovendien is de portemonnee geschikt voor verschillende apparaten. Nadeel is wel dat deze wallets je private sleutels online opslaan. Ook is de private sleutel in handen van een externe partij, die wel te vertrouwen moet zijn. Met de gemakkelijk te bereiken online wallet loop je dus wel een iets hoger risico op hackers en diefstal.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.