SmartContract.nl

2016 was een belangrijk jaar voor de Ethereum community. Het was het jaar van een gebeurtenis die de community in tweeën zou delen. Een hacker ging er met grote sommen geld vandoor, maar gebruikers kregen toch hun geld weer terug. Dat was mogelijk dankzij een hard fork. Als resultaat ontstond Ethereum Classic. Wat zijn precies de verschillen?

Wat is Ethereum Classic

Ethereum Classic is een nieuwe munt, ontstaan als gevolg van de afsplitsing van Ethereum. Het lijkt in veel facetten op Ethereum, zoals bijvoorbeeld het inzetten van slimme contracten en het kunnen aanmaken van gedecentraliseerde applicaties.

Ethereum Classic komt op veel andere vlakken overeen met Ethereum. De gemiddelde bloktijd, de grootte ervan en de beloning die miners ervoor krijgen zijn ongeveer gelijk. Toch zijn er wel een paar verschillen, maar daarvoor moeten we eerst meer weten over het ontstaan van Ethereum Classic.

Het ontstaan van Ethereum Classic

In 2016 had het Ethereum-netwerk te kampen met een agressieve hackaanval. Deze hack noemen we de ‘DAO Hack’, vernoemd naar de ‘Decentrale Autonome Organisatie’, de DAO. Dat was een investeringsfonds dat werkte op de Ethereum blockchain. Deze organisatie creëerde een decentrale structuur en dat was een van de belangrijkste uitgangspunten bij Ethereum. Bij een hack verloren gebruikers maar liefst 3,6 miljoen tokens.

Daarom voerde de stichting achter Ethereum een zogenaamde hard fork uit. De hacker werd daardoor geïsoleerd. Uiteindelijk zorgde deze hard fork ervoor dat de hack kon worden teruggedraaid. De DAO-fondsen werden teruggestort. Een bijkomend effect van deze hard fork was dat de blokketen werd gesplitst. Daardoor kreeg de originele blockchain van voor de hard fork de naam ‘Ethereum Classic’. Er kwam dus een oude munt in een nieuw jasje bij.

Eigenlijk was het de bedoeling dat alle Ethereum-gebruikers de overstap zouden maken naar het vernieuwde Ethereum-netwerk. Dat deed niet iedereen, omdat ze vonden dat de blockchain onveranderbaar zou moeten zijn. Daarom is de oude blockchain nog altijd actief en wordt er nog altijd gemined. Het is goed om te weten dat Ethereum Classic en Ethereum niets meer met elkaar van doen hebben.

Geen backward compatibility

Bij een hard fork is het nooit mogelijk om met eerdere versies samen te werken. In iets technischere taal: het is niet backward compatible. Daardoor verhuisden de grootmachten van de Ethereum community naar de nieuwe blockchain. Daardoor kon iedereen die deel uitmaakt van ETC niet meer bij de updates die werden gedaan door Ethereum.

Ethereum maakte bijvoorbeeld de overstap van Proof Of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS). Ethereum Classic kon deze overstap niet maken, omdat de software geen updates meer toestond. Een groot en belangrijk verschil tussen Ethereum en Ethereum Classic.

Ethereum Classic heeft een hoop kritiek te verduren gekregen. Prominente bloggers als David Seaman noemen Ethereum Classic soms ‘een onveilig weeskind dat wordt gepromoot op een manier die illegaal zou zijn als het een publiek handelsbedrijf zou zijn, wat het misschien ook wel is.’

De voors en tegens van Ethereum Classic

Zijn er dan alleen maar nadelen aan Ethereum Classic? Uiteraard niet. Er zijn ook voordelen, al zijn deze in de minderheid. Ethereum Classic blijft namelijk trouw aan de filosofie van de onaantastbaarheid van de blockchain. Een groot gedachtegoed bij cryptografie.

Daarnaast heeft Ethereum Classic veel grote spelers aangetrokken. Zij stellen zich positief op over Ethereum Classic, wat het vertrouwen erin doet stijgen.

Aan de andere kant zijn er ook tegens: Ethereum Classic heeft bijvoorbeeld geen toegang meer tot updates op de Ethereum-keten en de meeste zwaargewichten zijn verhuisd naar de nieuwe blockchain. Veel Ethereum-liefhebbers beschouwen de ‘Classic’-variant dan ook als een aanval op de community. Ze zeggen erover dat het vol met oplichters zit.

De voors en tegens van Ethereum

Ethereum kent veel voordelen: het groeit nog steeds gestaag verder en de grote bedenkers van Ethereum ontwikkelen nog steeds door. De stichting erachter heeft een diepe indruk achter gelaten doordat het de mogelijkheid om gestolen geld terug te geven aan rechtmatige eigenaars. Daarnaast worden er nog steeds regelmatig updates uitgevoerd.

Meer dan 200 bedrijven hebben zich aangemeld bij de Enterprise Ethereum Alliance, de EEA. Deze groep bedrijven wil blockchain technologie gebruiken om smart contracts te draaien voor Fortune 500-bedrijven. Bij dit soort bedrijven kun je denken aan grote namen als Microsoft, JP Morgan, ING en Toyota.

Het nadeel van Ethereum is dat het tegen het beleid ingaat. Het beleid van Ethereum was nooit dat de blockchain niet te veranderen is. Met de komst van een geüpdatete versie blijkt deze gedachtegang niet te kloppen en dat stuit de liefhebbers van Ethereum Classic tegen de borst.

Wat moet ik kiezen?

Of je Ethereum of Ethereum Classic moet kiezen, blijft een eigen keuze. Toch is het goed op te merken dat veel experts de voorkeur geven aan de nieuwe variant van Ethereum. De versie van na de hard fork wordt vooral geliefd doordat het laat zien waartoe een hechte community in staat is. Het is indrukwekkend te noemen dat Ethereum-gebruikers in staat zijn om bij een hack grote sommen geld terug te halen en een hacker te snel af te zijn.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht