SmartContract.nl

Veel cryptohandelaren lopen weleens tegen stommiteiten aan. Gelukkig kunnen exchanges in de meeste gevallen helpen. Helaas zijn er ook gevallen waarin fouten je kapitalen kunnen kosten. Dit zijn zes typische crypto problemen – en hun oplossingen.

Het opnemen van geld

Het kan altijd zijn dat het opnemen van geld een probleem vormt. Een goed voorbeeld hiervan is wat is gebeurd met Bitfinex. Op het moment van schrijven stond het in de lijst van grootste crypto exchanges, gemeten aan de hand van het handelsvolume. Ondanks de populariteit van de exchange hebben verschillende gebruikers geklaagd dat ze te maken krijgen met lange vertragingen als ze geld proberen op te nemen.

Gebruikers pleiten ervoor dat exchanges transparanter worden over hun manier van zakendoen, om de angsten van bezorgde crypto-houders weg te nemen. Sommige exchanges beginnen hiermee door volledige informatie te geven over hoe zij omgaan met geld. Er zijn zelfs exchanges waar je realtime updates krijgt over transactievolumes en de hoeveelheid gereserveerde activa.

Problemen met opnames hoeven niet per se iets te maken hebben met je exchange. Soms kunnen banken en andere financiële instellingen opzettelijk transacties blokkeren. Als ze dat niet zouden doen, zouden ze hun licentie in gevaar kunnen brengen of problemen kunnen krijgen met toezichthouders. Het kan hoge boetes opleveren. Banken zijn overal ter wereld verplicht om de identiteit te verifiëren van hun klanten, zodat witwassers en fraudeurs geen gebruik kunnen maken van hun diensten.

Voor elke financiële beslissing geldt dat het cruciaal is om je due diligence te doen voordat je een exchange kiest. Kies niet altijd voor het grootste platform, maar lees onpartijdige beoordelingen van degenen die de dienst een tijdje hebben gebruikt. Onderzoek ook altijd hoe de exchange omgaat met transparantie, vergoedingen en wachttijden.

Wat er gebeurt als je crypto naar een verkeerd adres stuurt

Wat er gebeurt als je crypto naar een verkeerd adres stuurt, hangt af van de exchange die je gebruikt.

Sommige exchanges hanteren bijvoorbeeld flinke kosten voor ‘cross-chain recovery fees’. Anderen kunnen helemaal niet helpen bij de zoektocht naar overgedragen tokens. De twee grootste exchanges (Binance en OKEx) pakken dit probleem ieder op een eigen manier aan.

Zo waarschuwt Binance dat het platform niet weet wie de adressen beheert en geen middelen heeft om munten te herstellen. Slecht nieuws, dus. Het enige wat je zou kunnen doen is contact opnemen met degene die het adres beheert. Daarvoor moet je dan wel weten wie het adres beheert. Als je dat weet, kun je onderhandelen over een terugbetaling. De kans dat dit slaagt, is heel erg klein.

Bij OKEx pakken ze dit probleem anders aan. Het platform belooft te helpen het geld terug te krijgen, ook als het onmogelijk lijkt. Tegelijkertijd roept het platform continu op goed op te letten bij transacties. Check niet een keer, niet twee keer, maar drie keer of je je cryptocurrency naar het juiste adres overmaakt.

Er zijn dus grote verschillen in het beleid. Daarom is het goed om je aan twee tips te houden: Kopieer en plak portefeuille-adressen altijd, in plaats van ze over te typen. Ze zijn vaak lang en gecompliceerd, waardoor een typefoutje zo gemaakt is. Controleer ook altijd of de tekens overeenkomen, voordat je op de knop Verzenden klikt.

Onbevestigde transacties

Soms blijven transacties onbevestigd gelaten, omdat ze niet in een blok zijn opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld bij Bitcoin gebeuren in de directe nasleep van een overdracht. Bij Bitcoin duurt het namelijk een tijdje voordat een transactie in een blok wordt opgenomen. Daarnaast spelen ook de fees mee. Hoe lager de fee is, des te minder prioriteit je transactie op het netwerk heeft. Het wachten op bevestiging kan dan een tijdje duren. Het wordt nog erger als het netwerk bezet raakt.

Doordat transacties onbevestigd blijven, bestaat het risico dat je een transactie dubbel bevestigt: het zogenaamde double spending. Maak je niet druk: je transactie zal niet bevestigd worden totdat de bovenliggende transactie is goedgekeurd.

Zoals bij zoveel zaken in de cryptowereld geldt dat geduld een schone zaak is. Het kan best zijn dat je een paar weken moet wachten. Als je vermoedt dat een transactie vastloopt, kun je contact opnemen met de exchange. Als de transactie echt is vastgelopen worden de bedragen meestal teruggestort in de bronportefeuille en kun je de overdracht opnieuw proberen, tegen een hogere vergoeding. Op die manier zorg je ervoor dat jouw transactie hoger in de pikorde terechtkomt.

Destination tags en memo’s

Vaak moet je bij een transactie destination tags of memo’s opgeven. Het kan zijn dat je dit vergeet. Wat er dan gebeurt, hangt af van het type wallet dat je gebruikt. Gelukkig hoeft het niet uit te lopen op een catastrofe.

Kijken we weer naar grote exchanges, dan zien we dat ze vaak kunnen helpen als je tot een bepaald niveau geverifieerd bent. Je accountinformatie moet uiteraard ook kloppen met de transactie ids’ en de tags en de memo’s die je in de eerste plaats wilde versturen. Een video is ook noodzakelijk, zodat de exchange weet dat het verzoek legitiem is. Het kan een tijdje duren voordat het verzoek volledig wordt ingewilligd.

Kortom: als je dit overkomt, kun je altijd contact zoeken met de support. Bij de meeste grote exchanges komt het wel goed, als je maar kunt uitleggen wie je bent, wat je probeerde te doen en met wie je zaken wilde doen.

Je crypto uit een orphaned block herstellen

Vooral bij Bitcoins hebben cryptofanaten nog weleens last van zogenaamde ‘orphaned blocks’. Het zijn blocks die wel legitiem en valide zijn, maar die geen onderdeel zijn van de main chain. Dit gebeurt vaak als twee miners een block hebben geproduceerd die te veel op elkaar lijken. Er kan maar één block winnen: die met de beste proof-of-work. Deze orphaned blocks worden niet geaccepteerd.

Als je erachter komt dat je in een orphaned block zit, zul je moeten wachten tot je crypto wordt hersteld. Je transactie komt weer terug in de wachtrij en normaal gesproken zou je crypto weer terug moeten komen in een volgend block. Dit komt vaker voor dan je denkt. Geen reden tot paniek, dus.

Transacties met kleine fees

Heb je een transactie gedaan met een lage fee? Dan kan het even duren voordat je transactie wordt geaccepteerd. Vaak komen ze alsnog door als er een pauze op het netwerk is. In het slechtste geval wordt je transactie vergeten. Je kunt je transactie dan proberen nog een keer uit te voeren, tegen een hogere vergoeding. Je voorkomt dan dat je transactie vastloopt. Het geld blijft achter op het adres vanwaar je het de eerste keer probeerde te verzenden.

Er komen steeds meer nieuwe platformen bij die dit soort fouten proberen te verhelpen. Ze informeren gebruikers over het cryptogeld dat ze proberen te verzenden. Ze geven bijvoorbeeld de melding dat de hoeveelheid te klein is om de transactiekosten te delen. De exchange legt gebruikers vaak uit welke minimum hoeveelheden er kunnen worden verzonden en welke fees daar bij horen. Naast deze beveiliging geven platformen vaak aan om je transactie op typefouten te controleren.

Door zelf alert en scherp te blijven, voorkom je dat er iets misgaat met je crypto of met de transacties die je probeert te doen. Je kunt te maken krijgen met falende, niet-terugbetaalbare transacties. Vaak kunnen exchanges wel helpen, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht