SmartContract.nl

Wie bekend is met de traditionele aandelen index, zal de cryptocurrency prijsindex waarschijnlijk ook interessant vinden. In dit artikel behandelen we hoe een cryptocurrency prijsindex tot stand komt en wat de verschillen zijn met de traditionele index.

Wat is een cryptocurrency prijsindex?

Een cryptocurrency prijsindex is een website of een platform dat de prijs van verschillende cryptocurrencies weergeeft. Je vindt hier ook informatie over de kapitalisatie van crypto.

Populaire voorbeelden van crypto prijsindexen zijn onder meer Marketcap, WorldCoinIndex en Exchanges.nl. Deze websites worden vaak gebruikt voor het vinden van directe prijsinformatie over verschillende cryptocurrencies. Ze zijn bovendien een goede bron van informatie voor benchmarking, monitoring en het vergelijken van de groei van de verschillende crypto assets.

De ene prijsindex is uitgebreider dan de andere. Zo geven sommige prijsindexen alle details over alle coins en tokens die op de markt beschikbaar zijn, terwijl andere prijsindexen filteren op de meest populaire coins of alleen op coins die openbaar beschikbaar zijn en een voldoende handelsvolume hebben.

De populairste indexes laten de meeste coins zien. Daarom zijn ze een goede manier om een vinger aan de pols te houden op de crypto markt op ieder moment. Dankzij deze indexen hoef je niet zelf meer data van honderden verschillende crypto exchanges te sorteren.

Wat voor soort informatie kun je vinden op crypto prijsindexen?

Op een prijsindex vind je, zoals de naam al doet vermoeden, vooral informatie over de prijs en over handel. Vaak is er ook de huidige marktprijs voor een cryptocurrency te zien. Vaak is ook de market cap te vinden: dit is de huidige prijs, keer het aantal keer dat de munt op voorraad is en de 24 uurs volume. Dat geeft het totale volume aan van een specifieke coin op verschillende markten in de afgelopen 24 uur.

Deze informatie valt op te vragen door op een coin te klikken. Bij de meeste indexen vind je dan alle informatie over een coins, zoals bijvoorbeeld de maximum voorraad van een cryptocurrency. Ook zijn er meestal uitgebreide grafieken te vinden, die het verloop van de prijs over een bepaalde tijd laat zien. Daarnaast is vaak een lijst te vinden van alle markten en exchanges waar met de munt gehandeld kan worden.

Wat je precies vindt op een prijsindex, verschilt per crypto prijsindex. Ieder platform is verschillend en geeft verschillende informatie. Het is maar net wie de doelgroep van het platform is. Stel je voor dat een platform bijvoorbeeld vooral day traders aantrekt. In dat geval laat het platform de hoogste en de laagste prijs in de afgelopen 24 uur zien. Een ander platform kijkt juist over een langere periode, waardoor je bijvoorbeeld kunt uitvinden of een munt een proof-of-work of een proof-of-stake munt is.

Het verschil met een traditionele aandelen index

Een prijsindex lijkt erg veel op een traditionele aandelen index. Zowel een traditionele aandelen index als een crypto index geeft de financiële gezondheid van een industrie weer, waarin een investeerder heeft geïnvesteerd.

Toch is er een groot verschil. Het grootste verschil is dat de traditionele index informatie geeft over aandelen in bedrijven, terwijl de crypto index zich alleen focust op prijsinformatie voor een crypto asset.

Een ander verschil is dat traditionele indexen alleen informatie geven over een beperkt aantal aandelen, terwijl een crypto index over een hele open markt gaat. Kortom: het is minder gesloten en je kunt meer inzicht krijgen.

Hoe werkt een cryptocurrency prijsindex?

Cryptocurrency exchanges zijn het baken voor alle handelsactiviteiten. Op de exchange wordt de prijs van de coin namelijk gevestigd, gebaseerd op de koop- en verkoopprijs die handelaren zouden willen accepteren. Daardoor zijn exchange prijzen de meest accurate voorstelling van een marktwaarde, en bovendien een bron van data.

Data verzamelen

Data wordt dus verzameld van exchanges. Maar omdat prijzen kunnen verschillen van exchange tot exchange, afhankelijk van een specifieke markt, halen crypto prijsindexen over het algemeen hun data van verschillende exchanges om een zo meest kloppende prijs te laten zien. Je kunt zien welke exchanges een index heeft gebruikt om data te verzamelen, door op de ‘markets tab’ van een specifieke coin te klikken. Je krijgt dan een lijst te zien met exchanges waarop de coin wordt verhandeld.

Welke informatie wordt verzameld?

Vaak verzamelen prijsindexen informatie als de prijs, hoe vaak een munt verhandeld wordt en meer informatie over specifieke transacties. Daarnaast zie je in een overzicht vaak de coin ID. Denk bijvoorbeeld aan ‘BTC’ als het gaat om Bitcoin, of ‘XRP’ als het gaat om Ripple.

Je krijgt ook het Trade ID te zien. Dit is een uniek ID dat wordt gebruikt om het handelsvolume vast te stellen. Natuurlijk moet ook het tijdstip van een transactie worden vastgelegd, zodat de cijfers kloppen.

Net als bij een traditionele beurs zie je de exchange rates (wisselkoersen) tussen bijvoorbeeld Bitcoin en euro’s, of Ethereum en dollars. Je kunt ook de coins onderling met elkaar vergelijken. Zo weet je bijvoorbeeld hoeveel Ether een Bitcoin waard is.

Prijzen berekenen

Prijzen worden meestal berekend aan de hand van een VWA: een volume weighted average. Dat is een getal dat met een wiskundige berekening tot stand komt, aan de hand van het handelsvolume binnen een tijdsbestek van 24 uur. Dat houdt in dat de getoonde prijzen continu worden geüpdate.

Hoe accuraat zijn de prijzen op crypto prijsindexen?

Natuurlijk wil je bij het handelen in crypto zo accuraat mogelijke informatie. Over het algemeen bieden prijsindexen een duidelijk beeld over de stand van zaken op de cryptobeurs.

Toch kunnen er verschillen zijn tussen prijsindexen onderling. Dit komt doordat de prijsindexen de data van verschillende exchanges kunnen halen. Hoe je tot een prijs komt, hangt onder meer af van de markt, het handelsvolume, hoe liquide een coin is, wat de transactie fees zijn, hoe vaak er informatie wordt uitgewisseld en van welke exchanges de data afkomstig is.

Als je een exacte waarde op een cryptocurrency zou willen zetten, zou je hier een dagtaak aan hebben. Gelukkig is het niet nodig, zolang je maar de prijs weet op de exchange waar je handelt en zeker bent dat deze klopt voor de specifieke markt waarop je handelt.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht