SmartContract.nl

Blockchain wordt gezien als een revolutionaire technologie. Het is nog relatief nieuw en de verwachting is dat het zich de komende jaren verder zal ontwikkelen. Succes is alleen mogelijk wanneer het daadwerkelijk toegepast kan worden in verschillende industrieën. Denk bijvoorbeeld aan de financiële industrie en de verzekeringswereld. Dit geldt ook voor cryptocurrencies. Een munt die gebruikswaarde heeft voor ons dagelijks bestaan wordt een utility token genoemd. In dit artikel vertellen we je hoe deze crypto’s werken.

Wat zijn utility tokens?

Blockchain vormt de digitale infrastructuur achter honderden digitale valuta. Sommige munten bieden daadwerkelijk voordelen ten opzichte van traditionele valuta. De waarde van deze zogeheten utility tokens is niet alleen gebaseerd op het vertrouwen van investeerders, maar op daadwerkelijk tastbare objecten. Ze zijn dus niet ontworpen als investering, maar moeten een bepaalde functie uitoefenen. Om dit mogelijk te maken wordt de techniek achter blockchain gecombineerd met fysieke assets.

Wat zijn de kenmerken van utility tokens?

Wie een utility token creëert ervaart verschillende voordelen. Zo hoeft de uitgever zich niet aan bepaalde wetgeving te houden die wel voor standaard cryptomunten geldt. Dit komt door het feit dat een utility token niet ontworpen is als een investering. Dit is niet het enige kenmerk van deze munt. Utility tokens kunnen ook herkend worden aan het volgende:

  • Ze opereren op een bestaande blockchain waar smart contracts op staan, zoals Ethereum.
  • Ze hebben meer functies dan een betaalmiddel alleen. Zo worden ze ook gebruikt als bewijs van een product of een aandeel.
  • Ze hebben hun eigen doel en kunnen vaak alleen binnen een specifiek blockchain project worden gebruikt.
  • Utility tokens maken digitaal handelen mogelijk. Zo kan het gespaarde punten bij een winkel representeren, of een huis.

Wat zijn de verschillen tussen utility tokens en standaard cryptomunten?

Tussen utility tokens en standaard cryptomunten bestaan een aantal verschillen. Je kunt ze vrij eenvoudig van elkaar onderscheiden op Coinmarketcap. Wanneer je klikt op ‘coins’ verschijnen alle munten met hun eigen blockchain en wanneer je klikt op ‘tokens’ zie je op welke blockchain ze zijn gecreëerd.

Andere naam voor financiering

Door middel van een Initial Coin Offering halen bedrijven geld op voor een crypto project of munt. Mensen investeren in het project, in de hoop dat de waarde van de munt omhoog gaat. Het uitgeven van utility tokens wordt meestal geen ICO genoemd, omdat dit vaak een connectie heeft met Initial Public Offerings (IPO’s). De belangrijkste reden daarvoor is dat utility tokens niet als een investering worden. In daarvan spreekt men over Token Distribution Events (TDE’s) en Token Generation (TGE).

Geen eigen blockchain

Het financieren van een cryptomunt of token heeft dus een andere naam. Dit is niet het enige verschil tussen een token en een coin. Coins hebben doorgaans hun eigen blockchain, terwijl tokens op een al bestaande blockchain staan. Daardoor zijn tokens afhankelijk van het functioneren van de blockchain zelf. Cryptomunten, zoals Bitcoin en Litecoin, zijn echter in staat om hun blockchain zelf verder te ontwikkelen.

Welke functies hebben utility tokens?

De functie van een utility token is dat het toegang biedt tot de producten of diensten van een bepaald bedrijf. Je kunt het een beetje vergelijken met een cadeaukaart of een software-licentie. Basic Attention Token (BAT) is daar een goed voorbeeld van. Het is een decentraal advertentieplatform waarop adverteerders en uitgevers met elkaar in contact worden gebracht. De adverteerders kopen ruime om te adverteren, terwijl de uitgevers betaald worden met BAT.

Filecoin

Sommige investeerders hebben veel vertrouwen in utility tokens. Niet vreemd wanneer je een blik werpt op de prijsstijgingen van sommige munten. Zo steeg de waarde van BAT in het jaar 2017 met maar liefst 1100 procent, van 0,078 naar 0,93 cent. Bovendien gelovigen sommige investeerders dat utility tokens de markt verder zullen laten groeien, omdat ze een functie hebben. Zodoende is er voor sommige projecten flink wat geld binnengehaald. Zo haalde Filecoin tijdens de ICO meer dan 250 miljoen dollar op. De bedoeling is dat er met dit geld een gedecentraliseerde cloud-storage dienst wordt ontworpen.

Huren van opslagruimte op de harde schijf

Iedere gebruiker van Filecoin mag een deel van zijn of haar harde schijf beschikbaar stellen om documenten op te slaan. Niet iedereen gebruikt namelijk al deze ruimte. De utility token moet worden gebruikt voor het huren van opslagruimte op de harde schijf. De investeerder die opslagruimte beschikbaar stelt krijgt betaald in Filecoin. Zonder al teveel moeite vergaart hij of zij dus extra inkomsten.

Het project Maker

Een andere mogelijk interessante utility token is Maker. Dit is een smart contract platform met wee munten, namelijk de MKR-token en de DAI-token. Ze hebben allebei een eigen functie. MKR bekostigd onder andere de transacties, terwijl de DAI-token verbonden is aan de Amerikaanse dollar. Dit betekent dat zijn waarde ongeveer hetzelfde is als deze traditionele valuta.

Wees voorzichtig

Utility tokens bieden zowel voor- als nadelen. Weeg ze tegen elkaar af, en bepaal aan de hand daarvan of je investeert. Zoals we allemaal weten is de cryptomarkt volatiel en is winst niet gegarandeerd. Bovendien moet je oppassen wanneer een crypto project een utility token een investeringsmogelijkheid noemt. Het kan daardoor gebeuren dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de munt identificeert als een security token. Het gevolg is dat er plotseling allerlei nieuwe regels gelden. Wanneer een project niet aan deze wetgeving voldoet, kunnen er problemen ontstaan. Zo kunnen dergelijke situaties mogelijk leiden tot minder vertrouwen onder investeerders en een waardedaling.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht