SmartContract.nl

Het begint er aardig op te lijken dat er een strijd aan het ontstaan is in de blockchain wereld. Software ontwikkelaars willen allemaal de meest schaalbare dApp platforms op de markt brengen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de diverse smart contract oplossingen, nieuwe Telegram groepen en crypto exchanges die momenteel ontstaan. De wereld telt bovendien honderden blockchain startups, waaronder Waves. Wat is de toekomst van dit platform in een blockchain wereld vol concurrentie?

Wat is het Waves platform?

Sommige beginnende investeerders denken dat Ethereum het enige platform is waar blockchain startups gebruik van kunnen maken. Dit klopt niet. Een ander platform met een lagere token prijs dan Ethereum is Waves. De community is minstens zo hulpvaardig als bij Ethereum, dus schroom vooral niet om als beginneling vragen te stellen aan ervaren investeerders.

Open-source blockchain platform

Waves is een open-source blockchain platform. Investeerders moeten er decentrale apps op kunnen bouwen zonder dat er sprake is van volatiliteit. Waves begint steeds meer op te vallen bij blockchain start-ups en crypto investeerders. Ze zien het platform bijvoorbeeld als een goedkoper alternatief om hun ICO of token op te investeren dan Ethereum. De gemeenschap van Waves investeerders is de afgelopen tijd uitgebreid. Zo heeft het inmiddels een paar duizend volgers op het platform Medium.

Waves in cijfers

Ter kennismaking eerst even een paar cijfers over het Waves platform:

 • In 2016 wist Waves tijdens de ICO 17 miljoen BTC te verzamelen.
  Waves bestaat uit een team van meer dan honderd werknemers in Moskou. Een deel van het team is inmiddels ook internationaal actief.
 • De zogeheten ‘Waves Next Generation (NG)’ is gebaseerd op het voorstel voor de Bitcoin NG door Emin Gün Sirer van de Cornell Universiteit in New York. Dit zijn technologieën die er voor moeten zorgen dat Waves in de toekomst door een breed publiek zal worden gebruikt.
 • Waves heeft meer dan 25.000 Telegram gebruikers en meer dan 130.000 volgers op Twitter.
 • Het platform biedt toegang diverse cryptocurrencies, waaronder Ethereum, Bitcoin, Litecoin en Monero. Ook valuta zoals de Euro en de Dollar kan gebruikt worden.

Het team achter Waves

Het team van Waves werkt vanuit de Russische hoofdstad Moskou. Ze staan onder leiding van Sasha Ivanov. Deze CEO is van oorsprong een natuurkundige met een grote interesse in online betaalsystemen en software voor financiële markten. Na de komst van blockchain technologie lanceerde hij een van de eerste cryptocurrency exchanges genaamd coinomat.com.

“We deal with a totally new technical paradigm, which runs counter to all the history of human technology, in the course of which we invented centralized systems and mechanisms only. With blockchain we are able to create systems (or at least prototypes) that run on their own, according to the protocol we constructed, with no central power to control them and no central point of failure that can bring the whole system down.”

— Waves CEO Sasha Ivanov over blockchain

Waarom Waves?

Sasha Ivanov en zijn team hebben Waves bedacht omdat ze van mening waren dat andere blockchains teveel tekortkomingen hadden. Door een gemakkelijk te gebruiken platform aan te bieden met een sterk management en goede samenwerkingen hoopt Waves een unieke positie op de cryptomarkt te veroveren.

Partners van Waves

Ivanov is erg bedreven in het tot stand brengen van samenwerkingen. Zo heeft de CEO van Waves onder andere contacten gelegd met Transtelecom, een van de grootste telefonie bedrijven in Kazachstan. Tevens is Waves partners met Deloitte, TMT Blockchain Fund, LegalThings One en de Russische National Settlement Depository (NSD), de centrale depothouder van de beurs in Moskou. Andere partners van Waves zijn onder andere:

 • Gazprombank Digital
 • Astana International Financial Center
 • De beurs van Moskou
 • Microsoft Azure
 • De Oekraïense exchange Kuna

Schaalbaar

Het team achter Waves streeft naar een schaalbaar platform met sterke fundamenten. Ze zijn bezig met de innovatie van het Waves ecosysteem en willen ervoor zorgen dat het meer waarde krijgt. De kans is aanwezig dat er in de nabije toekomst elementen zoals Atomic swaps en een hardware wallet worden toegevoegd.

DEX van Waves

Het team van Waves is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een nieuwe decentrale exchange (DEX). De interface krijgt regelmatig een update om te zorgen voor een goede gebruikerservaring. Een DEX is anders dan een centrale exchange omdat gebruikers er hun eigen coins op hun adres kunnen opslaan. Dit betekent dat ze niet eerst naar het adres van een exchange gestuurd hoeven te worden. Dit is wel het geval bij centrale exchanges zoals Coinbase, Binance en KuCoin.

Waves en DEX

Waves tokens kopen en verkopen

Alle Waves tokens kunnen direct gekocht en verkocht worden op de DEX. Dit geldt voor duizenden tokens die al op het platform staan, waaronder Ethereum (dat je eerst moet kopen), Litecoin en NEO. Ook kun je er betalen met euro’s. Wel ontbreken er in de DEX wallet op dit moment nog een aantal functies, zoals een stop-loss optie.

Wat is de toekomst van Waves?

Crypto investeerder Ed Posnak gelooft dat Waves qua schaalbaarheid misschien wel Ethereum kan inhalen. Hij is positief over het feit dat de gedecentraliseerde exchange het proces van handelen, kopen en verkopen vergemakkelijkt. Bovendien implementeert Waves het Proof of Stake (PoS) principe. Dit is een algoritme die wordt gebruikt om crypto transacties te valideren. Daarbij kan iedereen met een sterke internetconnectie mijnen.

Lager energieverbruik

Bij PoS zijn dus geen miners met een sterke hardware kracht nodig. Daardoor verbruikt Proof of Stake minder energie dan zijn tegenhanger Proof of Work (PoW). Andere kenmerken van de DEX zijn de mogelijkheid om een eigen token op het Waves platform te lanceren en dat het open staat voor fiat.

Snel, efficiënt en veilig

Het toezicht op ICO’s is vrij streng. Dit heeft te maken met het feit dat er meer blockchain startups zijn dan ooit, en dat het risico op scam altijd aanwezig is. Een deel van de ICO’s zal het einde van de rit waarschijnlijk niet halen. Waves wil blijven bestaan door het creëren van een blockchain ecosysteem met elementen die het interessant maakt voor bedrijven. Uiteindelijk moet de DEX van Waves net zo snel en efficiënt werken als een centrale exchange zoals Binance, terwijl het minder last heeft van de veiligheidslekken waar sommige centrale exchanges mee te maken krijgen.

Lage transactiekosten

Niemand kan de toekomst van Waves voorspellen. Wel is het gunstig dat het met minder dan 0,01 dollar cent lage transactiekosten heeft. Daarnaast zou Waves kunnen groeien wanneer er blockchain startups worden opgericht in China en India.

Innovatie is essentieel

Innovatie is belangrijk voor Waves. Het platform zal zich moeten blijven ontwikkelen om de komende jaren te groeien. Zo zal de DEX minstens zo veilig moeten zijn als een centrale exchange. Het zou kunnen dat er van alle dApp platforms die er op dit moment zijn blijven er uiteindelijk maar een paar overblijven. Als Waves zich blijft ontwikkelen en voldoende aandacht besteedt aan efficiëntie en veiligheid behoort het misschien wel tot het rijtje platforms dat over 5, 10 tot 20 jaar nog steeds bestaat.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht