SmartContract.nl

Activa moet beschermd worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Hoe escrow activa beschermt, leggen we uit in dit artikel. Ook leggen we uit waarom escrow nog niet overal wordt toegepast.

Wat is escrow?

Escrow is een manier om activa te beschermen. We noemen het ook wel eens ‘een geblokkeerde bankrekening’. Deze rekening wordt aangehouden bij een neutrale, financieel betrouwbare derde. We noemen deze derde de ‘escrow agent’. De agent betaalt het geld op de rekening alleen uit als er een volledige overeenkomst is tussen de koper en de verkoper.

Met andere woorden: de derde partij biedt garantie. De agent heeft de volledige controle over het proces, zodat alle verplichtingen worden nagekomen. Dit biedt een extra veiligheid.

Zo werkt escrow

Bij escrow is een van de meest gebruikte methoden een zogenaamde ‘secret splitting’. Dat wordt vooral ingezet als je over belangrijke informatie beschikt, die gedeeld moet worden met Ethereum bedrijven en personen die jij vertrouwt. Zo kan bijvoorbeeld een wachtwoord, een bankrekeningnummer of toegang tot effecten gegeven worden. Het is niet mogelijk om in je eentje toegang te krijgen: er moet een wederzijdse overeenkomst zijn.

Escrow is niet meteen de perfecte manier om zaken te regelen. Er zit een zwakke plek in het systeem. Als een partij de toegang tot de informatie verliest en deze niet in contact staat met de andere partijen om een overeenkomst te sluiten, is er geen manier om het probleem op te lossen. Hetzelfde gebeurt als een van de partijen het vertrouwen opzegt.

Een drempelregeling (of: threshold scheme)

Om bovengenoemde situaties te voorkomen, wordt nog wel eens gewerkt met een ‘threshold scheme’ of een ‘drempelregeling’. Dit is een manier van escrow waarbij geen overeenkomst nodig is.

Een voorbeeld: je deelt informatie met vijf verschillende partijen. Slechts drie van deze partijen kunnen het geheim delen. De twee andere partijen hebben niet genoeg macht om bij de informatie te komen. Als je iemand moet buitensluiten van de geblokkeerde bankrekening, is dat geen enkel probleem.

De partijen worden verdeeld in een paar groepen, afhankelijk van hoeveel vertrouwen je ze geeft. In dit voorbeeld gaan we ervanuit dat er zes mensen zijn. Daarvan vertrouw je er drie compleet en drie in beperkte mate. Je maakt dan een schema van data reconstructie, voor het geval dat er iets gebeurt. Toegang is dan beschikbaar voor drie mensen uit de eerste groep en een persoon uit de tweede groep.

Hoe zo’n schema er precies uitziet, kan verschillen. Een drempelregeling kan zo simpel of ingewikkeld zijn als jij zelf wil.

Hoe veilig is het?

Dit systeem is behoorlijk veilig. Hieraan komt namelijk wiskunde en cryptografie te pas: de basisbeginselen van cryptocurrencies en de blockchain. Wiskundigen en cryptologen hebben zich beziggehouden met dit beveiligingsprobleem en kwamen met algoritmen voor veilige escrow.

Naar escrow is veel onderzoek gedaan. Keer op keer kwam eruit dat dit een veilig systeem is. Samenspanning door partijen wordt voorkomen door een regeling. Daarmee kunnen anderen de beslissing van anderen ongedaan maken. Als een partij probeert vals te spelen, is er een manier om alle plannen te cancellen. Als een partij de toegang verliest, hoeft de key niet veranderd te worden.

Waarom gebruikt niet iedereen het?

Escrow is dus een erg nuttige manier om activa te beschermen. Maar als het zo’n goed idee is, waarom gebruikt dan niet iedereen het? Dat heeft vooral te maken met de complexiteit van dit systeem. Er zit nogal wat werk in. Als iets ingewikkeld wordt, hebben de meeste mensen er geen zin in om er tijd en aandacht aan te besteden.

Op het eerste gezicht lijkt escrow vrij simpel: er is een derde partij en die beheert de toegang tot de rekening. Toch is het veel complexer dan dat. Om escrow en de bijbehorende regelingen en modellen te laten werken, is er behoorlijk wat kennis nodig. Zeker op het gebied van wiskunde en cryptografie. In de cryptowereld is het allemaal nog ingewikkelder.

Wie aan de slag gaat met escrow, doet er goed aan om experts op dit gebied in het team te hebben. Beginners merken fouten in het systeem namelijk niet op. Daardoor kan het hele systeem kwetsbaar worden, of worden de fondsen onbeschikbaar.

Goed om te vermelden: dit is geen goedkope oplossing. Degene die garantie biedt, zet zijn of haar reputatie op het spel. Daar zijn flinke kosten aan verbonden. Voor hun diensten mag je dan ook een lieve duit neertellen. Dat zal veel mensen afschrikken. Helaas is er niet echt een andere manier om dit goed te doen dan met een expert in wiskunde en cryptografie in het team.
Escrow bij cryptocurrencies

Nu we weten wat escrow is, kunnen we nog even kort stilstaan bij de implementatie van escrow in de cryptowereld.

Binnen de cryptowereld neemt de belangstelling voor escrow toe. Meer en meer bedrijven snappen hoe belangrijk het is voor investeerders dat er garanties zijn die hen beschermen tegen oplichting. Hoewel het team onbekend mag lijken voor het publiek, heeft de blockchain wereld zo zijn autoriteiten. Binnen de wereld van de cryptografie zijn namen die onberispt zijn.

Er zijn bedrijven die fungeren als een derde partij in verschillende overeenkomsten. Daarnaast zijn er startups die hun ICO’s al opstarten met escrow. Het grootste blockchain platform ter wereld, Ethereum, heeft al een smart contract met escrow gemaakt. Daarmee wordt het een krachtig instrument om te laten zien hoe serieus je bent met jouw plan of onderneming.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht