SmartContract.nl

Door de huidige blockchain hype raken bepaalde feiten over de technologie wel eens ondergesneeuwd. Wat betekent het nu echt? Blockchain is in feite een gedistribueerd grootboek of een database dat gedeeld wordt op een publiek of privaat netwerk. Elk deeltje is versleuteld en wordt als een nieuw blok aan het netwerk toegevoegd. Omdat elke computer node een kopie heeft van het grootboek is de kans op storingen vrij klein. Bovendien zijn dankzij het gebruik van cryptografie alle gegevens op het netwerk veilig opgeslagen. Blockchain kan op verschillende manieren worden toegepast. In dit artikel zetten we er een aantal voor jou op een rij.

Veiligheid van blockchain

Data op de blockchain wordt goed beschermd. Ieder nieuw blok op het netwerk dient te worden gevalideerd met zogeheten consensus protocollen. Dit betekent dat alle deelnemers aan het netwerk het eens moeten zijn over een nieuw blok voordat het aan het blockchain wordt toegevoegd. Deze manier van werken voorkomt fraude of dubbele verzendingen, zonder dat er een centrale autoriteit nodig is om toezicht te houden.

Interesse voor de blockchain technologie

Mede vanwege de autonomie en de veiligheid raken steeds meer industrieën geïnteresseerd in de blockchain technologie. Zo wordt het onder andere gebruikt in de scheepswereld. Denk bijvoorbeeld aan het veilig internationaal verzenden van gegevens van belangrijke producten, zoals medicijnen. De data is doorgaans versleuteld, waardoor onbevoegden het niet kunnen lezen of misbruiken.

Toepassingen van het blockchain netwerk

Het blockchain netwerk kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Zo is het onder andere geschikt voor ‘smart contracts’. Dit zijn digitale contracten met een aantal voorwaarden die op de blockchain staan opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan een contract die een opdrachtgever en freelancer met elkaar afsluiten. Wanneer de freelancer aan de opdracht heeft voldaan krijgt hij of zij automatisch via de blockchain uitbetaald. Het bedrag is al vantevoren ingesteld. Tevens kunnen smart contracts worden gebruikt om automatisch claims uit te betalen, bijvoorbeeld van een verzekering. Dit is slechts een van de vele toepassingen van een smart contract. Deze is na het opstellen niet meer aan te passen, om fraude en manipulatie te voorkomen.

Toepassingen van blockchain: een framework

In feite heeft blockchain twee hoofdfuncties, namelijk het verwerken en bewaren van transacties. De verschillende toepassingen van netwerk kunnen in zes categorieën worden onderverdeeld. Sommige bedrijven en industrieën gebruiken meerdere categorieën tegelijkertijd, terwijl andere zich alleen focussen op een of twee. Wellicht overweeg je als bedrijf om te investeren in blockchain. In dat geval is het belangrijk om goed voor ogen te hebben voor welke toepassing je deze technologie wilt gebruiken. Het volgende framework is een nuttig hulpmiddel bij het verkrijgen van meer inzicht:

  • Wat is de functie?
  • Wat doet het?
  • Waar kan het nuttig voor zijn?
  • Het opslaan van gegevens
  • Het dient als een gedistribueerd netwerk die referentiegegevens opslaat
  • Grondaankopen, voedselveiligheid, patenten
  • Identiteit
  • Het functioneert als een database om informatie gerelateerd aan je identiteit op te slaan
  • Het voorkomen van identiteitsfraude, burgerlijke stand, identiteitsdossiers
  • Smart contracts
  • Het slaat een aantal voorwaarden op die op de blockchain staan. Wanneer aan deze
  • voorwaarden is voldaan wordt een bepaalde actie automatisch uitgevoerd
  • Het uitbetalen van verzekeringsclaims, het handelen in aandelen, het releasen van muziek
  • Dynamiek
  • In een dynamisch gedistribueerd netwerk wordt meteen geupdate bij het verhandelen van een activum op een digitaal platform
  • Onderaandelen, leveringsketens
  • Betalingsinfrastructuur
  • Het kan dienen als een dynamisch gedistribueerde database dat een update krijgt wanneer klanten hebben betaalt met geld of cryptocurrencies
  • Peer-to-peer betalingen over de grens, verzekeringsclaims
  • Het combineert verschillende toepassingen (zie bovenstaande toepassingen) of een toepassing die niet in de andere categorieën valt
  • ICO, blockchain als een bepaalde dienst

Mythes rondom blockchain

Het bovenstaande framework maakt duidelijk dat blockchain voor verschillende bedrijven en industrieën nuttig kan zijn. Besef echter wel dat er nogal wat mythes rondom de techniek bestaan. Lees je goed in en voorkom dat je door allerlei indianenverhalen wordt misleid. Wij hebben een aantal fabels even voor je op een rijtje gezet.

Mythe 1: Blockchain en Bitcoin zijn hetzelfde

Bitcoin is slechts een van de cryptocurrencies die met blockchain werkt. De waarheid is dat blockchain wordt gebruikt door veel meer digitale munten en platforms. Zo is het mogelijk om smart contracts en decentrale apps te ontwikkelen op het Ethereum platform.

Mythe 2: Blockchain is beter dan traditionele databases

Op dit moment werkt een blockchain nog niet beter dan een traditionele database. De voordelen van blockchain, zoals veiligheid en snelheid, brengen ook nadelen met zich mee. Zo is de cryptocurrency markt erg volatiel. Daardoor functioneert een traditionele database over het algemeen even goed of zelfs beter. Blockchain heeft met name waarde voor omgevingen waarin deelnemers niet direct kunnen handelen of waarin tussenpersonen niet nodig zijn.

Mythe 3: Blockchain is onveranderlijk

De realiteit is dat er alleen data aan de blockchain kan worden toegevoegd. Deze informatie kan niet worden verwijderd. We is het netwerk te manipuleren wanneer iemand 50 procent van de rekenkracht van het netwerk in handen krijgt en wanneer alle vorige transacties herschreven worden. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat dit gebeurt, aangezien iedereen gebruik moet kunnen maken van een blockchain netwerk.

Mythe 4: Blockchain is honderd procent veilig

Het is waar dat blockchain een datastructuur met cryptografie gebruikt. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk, maar toch liggen er altijd hackers op de loer. De veiligheid van een blockchain systeem hangt af van de applicatie die wordt gebruikt. In het verleden zijn applicaties wel eens aangevallen en/of gehackt.

Mythe 5: Blockchain is een ‘waarheidsmachine’

Het klopt dat blockchain in staat is om transacties en data te verifiëren en op te slaan. Het kan echter niet bepalen of de externe input accuraat en betrouwbaar is. Dit hangt af van de data die op de blockchain is geplaatst. Deze data kan soms ook onbetrouwbaar zijn, dus let altijd goed op wanneer je iets deelt op het netwerk.

Dit artikel is onderdeel van een reeks:

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht