SmartContract.nl

Tijdens de ontwikkeling van een digitale munt of een blockchain platform zal een bedrijf verschillende keren uittesten of hun product werkt. Dit doen ze onder andere met via het lanceren van de mainnet. Het is een van de factoren waar je goed op moet letten wanneer je in een cryptomunt investeert. Wat houdt een mainnet precies in?

Van ICO naar mainnet

Veel nieuwe cryptocurrencies hebben in eerste instantie nog geen eigen blockchain. Ze worden gelanceerd in de vorm van een Initial Coin Offering (ICO). Dit is een vorm van crowdfunding die bedrijven en projecten gebruiken om een goede start op de cryptomarkt te maken. Sommige crypto platformen, zoals Ethereum, hebben in het verleden miljoenen opgehaald met een ICO.

Eigen blockchain als einddoel

Het uiteindelijke doel van veel cryptocurrencies is het hebben van een eigen blockchain voor het uitvoeren van transacties. Op het moment dat een cryptocurrency zijn eigen blockchain lanceert wordt er gesproken van een mainnet. In feite is het dan ook het hoofdnetwerk van een digitale munt.

Eerst de testnet

Het duurt meestal enige tijd voordat een mainnet en een eigen blockchain een feit is. Vaak test een bedrijf het technische gedeelte van een blockchain project uitvoerig met een zogeheten testnet. Zo besteedden de makers van de cryptomunt Monero veel aandacht aan het beveiligen van transacties met de zogeheten ‘Ring Confidential Transactions’. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de hoeveelheid Monero tijdens een transactie verborgen blijft. Ook het adres vanwaar de cryptocurrency wordt verzonden en waar het terecht komt is niet zichtbaar voor andere gebruikers. Dit is mogelijk omdat de transacties beveiligd zijn met cryptografie.

Lancering van het mainnet: een belangrijke stap

Pas wanneer alles perfect werkt is het tijd voor het mainnet. Dit betekent dat investeerders het product daadwerkelijk kunnen gaan gebruiken. De lancering van een mainnet is dan ook een zeer belangrijke stap voor een cryptocurrency. Het succes van een ICO, mainnet en digitale munt hangt onder andere af van de ‘use case’. Dit betekent dat een project een functie heeft waar gebruikers echt iets aan hebben. Zo kunnen softwareontwikkelaars op het Ethereum platform bijvoorbeeld decentrale apps (dApps) bouwen en kun je zoals eerder duidelijk is geworden anonieme transacties versturen met Monero.

Waarom is een mainnet nuttig voor investeerders?

Een mainnet is op verschillende manieren nuttig voor investeerders en gebruikers. Het is een bewijs van de technische vooruitgang van een project. Een goede of slechte lancering van het mainnet heeft veel impact op de waarde van een cryptocurrency. Zo is het voor investeerders slecht nieuws wanneer een mainnet lancering wordt uitgesteld. Dit gebeurde bijvoorbeeld met de EOS token in juni 2018. De mainnet lancering van deze altcoin werd mede uitgesteld vanwege problemen met het complexe stemproces van tokenhouders.

Problemen rondom lancering EOS mainnet

eos mainnetEOS tokenhouders zijn verplicht om 21 EOS-producers te kiezen die de munt gaan minen. Er kan echter alleen een beslissing worden genomen als minimaal 15 procent van de kiesgerechtigden stemt. Rond de tijd van de mainnet lancering lag het percentage dat zijn stem uitbracht lager. Toch bracht men de eerste versie van de EOS software uit, wat in feite de lancering van het mainnet was. Ondanks de lancering van het mainnet was EOS technisch gezien niet in de lucht, wat het kwetsbaar maakte voor aanvallen. Door de problemen daalde de waarde van de cryptocurrency.

Zorgt een succesvolle mainnet voor een hogere waarde?

Wanneer je het bovenstaande voorbeeld van EOS leest denk je misschien dat een succesvolle mainnet bepaalt of een prijs van een cryptocurrency daalt of stijgt. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. De situatie op de cryptocurrency markt en het uitvoeren van belangrijke updates speelt een minstens zo belangrijke rol.

De lancering van het Lightning Network mainnet

Het Lightning Network van Bitcoin in maart 2018 laat zien dat de lancering van een mainnet de waarde van een cryptocurrency niet altijd doet stijgen. Deze nieuwe techniek ervoor dat niet alle transacties meer op de blockchain van Bitcoin gedaan hoeven te worden, maar op een tweede en derde laag over de blockchain heen.

Geen stijging van de prijs

Zonder het gebruik van de Lightning Network kan Bitcoin slechts zeven transacties per seconde verwerken. Met de nieuwe techniek ligt dit aantal hoger. Ondanks de lancering van het Lightning Network mainnet steeg de prijs van Bitcoin niet direct. Wanneer je naar kijkt naar de data in maart zie je dat de waarde van de cryptomunt daalde van 10.600 dollar naar 6900 dollar.

De rol van de cryptocurrency markt

De vraag is waarom de lancering van het mainnet geen effect had op de prijs van Bitcoin. Dit terwijl het gezien kan worden als een technische mijlpaal voor de cryptocurrency. Een van de redenen is de situatie op de cryptocurrency markt. In de maand maart daalden of stagneerden de prijzen van veel cryptocurrencies. Wanneer de waarde van cryptomunten voor een langere periode daalt wordt er gesproken van een ‘bear market’.

Mainnet als belangrijk technisch aspect

Een mainnet is belangrijk omdat aantoont of een blockchain project zich kan ontwikkelen van een idee naar een use-case. Hoewel de release van een mainnet niet alles zegt over de ontwikkeling en toekomst van een project, is het een technisch aspect waar je zeker op moet letten wanneer je van plan bent om te investeren in en cryptocurrency. Het is een belangrijke indicator of een project gaat werken of niet.

Kijk altijd naar de lange termijn

De voorbeelden van EOS en het Lightning Network van Bitcoin tonen aan dat je het korte termijn effect van een mainnet lancering op de prijs nooit kan voorspellen. Vergeet ook niet dat een cryptocurrency project met een minder succesvolle lancering van het mainnet zich ook kan verbeteren. Kijk zodoende altijd naar de lange termijn en hou de ontwikkelingen op de cryptocurrency markt goed in de gaten.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht