Wat heeft voorraad te maken met de waarde van crypto?
Sommige cryptomunten werken met een beperkte voorraad. Dat zorgt ervoor dat we over een andere manier nadenken dan in de offline wereld. Wat heeft de voorraad eigenlijk te maken met de waarde van crypto?
Terwijl biljetten eindeloos kunnen worden bijgedrukt (met gevolgen voor de waarde van de munt), is dat bij cryptocurrencies anders. Hoe werkt dit nu eigenlijk precies?
Crypto met fixed supplies
Cryptobedrijven hebben verschillende aanpakken als het gaat om het aanmaken van hun eigen assets. Zo heeft ‘s werelds grootste cryptocurrency Bitcoin een gefixeerde voorraad (‘fixed supply’) van 21 miljoen bitcoins. Het blijkt dat hiervan 80 procent al is gemined. Ook al circuleren de nieuwe munten niet voor eeuwig, toch is er nog een lange weg voordat alle munten circuleren. Zoals het nu lijkt, is Bitcoin nog niet door de voorraad heen voordat het 2140 is.
Waarom zou je met gefixeerde voorraden werken? Het idee erachter is gecreëerde schaarste. Een kleinere voorraad kan een grotere vraag betekenen. Daarnaast kan dit het verschil zijn met de manier waarop gewone valuta werken. Bij gewone valuta kunnen centrale banken gewoon meer geld bij printen. Dat leidt tot inflatie, wat betekent dat het geld in je zak niet zoveel meer waard is als het was.
Als we het hebben over cryptocurrencies en hoe mensen crypto gebruiken, vinden sommige tegenstanders dat gefixeerde voorraden mensen juist tegenhouden van het uitgeven. Dat betekent dat munten verworden tot speculatieve investeringen, die worden verzameld.
Deflatie
In een artikel van Bloomberg viel eens te lezen dat depreciatie onmogelijk is als een asset eindig is. Het zorgt voor een risico: het risico dat eigenaren van crypto wachten tot ze goedkoper kunnen handelen. Bij normale currencies is inflatie iets wat ervoor zorgt dat mensen juist gaan kopen. De gedachtegang daarachter is dat hoe langer je de munt in bezit houdt, hoe minder je er voor kunt kopen, vanwege de waardedaling.
Moeten we ons zorgen maken om deflatie?
Deflatie klinkt behoorlijk negatief. Moeten we ons daar binnen de ecosystemen van de cryptocurrency zorgen over maken? Niet per se, zeggen experts. Deflatie kan er namelijk voor zorgen dat een cryptomunt zijn waarde behoudt.
Onthoud dat deflatie in verband staat met de prijs die je betaalt voor goederen en diensten. In de traditionele economie is deflatie slecht: goederen en diensten worden minder waard. Maar in de digitale wereld is dit juist een goed ding. In de traditionele wereld kan hyperinflatie voorkomen, waardoor munten helemaal waardeloos worden. Kijk maar naar Venezuela: daar is geld niets waard. Een trader zei eens dat cryptocurrencies meer waard waren dan de nationale munt van Venezuela.
Bepaalde cryptomunten zijn eindig. Daardoor zien sommige economen cryptovaluta als ‘digitaal goud’. Naarmate de productie stijgt, dalen de prijzen van goederen. Crypto as waardeopslag kan wel stijgen. Voorstanders van deflatie zeggen dat dit systeem stabieler is dan wat we in de hedendaagse economie zien.
Ethereum heeft geen vaste cap. Nieuwe crypto wordt ieder jaar aan het ecosysteem toegevoegd. Hoewel dat voor inflatie kan zorgen, worden de inflatiecijfers lager als er meer Ethereum in omloop komt.
Deflatie, beperkte voorraad en consumentengedrag
Als er op de juiste manier wordt gewerkt met een beperkte voorraad, kan dit consumptie op een goede manier verminderen. De meeste economieën overal ter wereld zijn namelijk gedreven door het principe dat het beter is om nu geld uit te geven dan als het minder waard wordt door inflatie.
Assets die gebaseerd zijn op het idee achter deflatie, zorgen ervoor dat gebruikers hun geld wijs uitgeven. Ze kunnen hun overgebleven geld dan in de toekomst meer waard zien worden. Dat betekent niet dat houders van crypto überhaupt niets uitgeven. Als crypto het gewone betaalmiddel zou worden, zouden we hoe dan ook ons eten, onze brandstof en onze hypotheek moeten betalen.
En ook met een deflationaire munteenheid zouden we nog wel eens iets voor onszelf willen kopen. Lekker een avondje uit, een keertje uit eten, naar de bioscoop, het moet allemaal kunnen. Daarom zouden, volgens Jorg Guido Hulsmann van de Oostenrijkse School of Economics, crypto assets niet de doodsteek voor het gewone consumentengedrag betekenen. Het zou consumenten wel bewuster maken: moeten ze iets wel echt kopen?
Het zorgt er ook voor dat onze relatie met schulden verandert. We zouden dankzij crypto voorzichtiger kunnen worden om een schuld aan te gaan.
De negatieve aspecten van deflatie
Deflatie heeft ook nadelen. Het kan een extreme kant opgaan: de vraag daalt omdat minder mensen geld willen uitgeven, terwijl de prijzen dalen. Dat kan voor faillissementen zorgen. Het publiek wacht namelijk tot de prijzen nog verder vallen, terwijl de aanbieder van een product nog nauwelijks de broek kan ophouden. We spreken dan van een race to the bottom.
Om te voorkomen dat crypto een te grote deflatie doormaakt, zouden we allemaal eens een betaling moeten doen met crypto, denkt een blogger op Medium. Een kopje koffie, een keertje lunchen. Het laat zien hoe je crypto ook kunt gebruiken en het geeft het gebruiksgemak een boost. Meer merchants zouden het dan als een manier van betalen kunnen gebruiken.
Wat er gebeurt als de voorraad op is
Wat gebeurt er als de voorraad crypto op is? Daar hoeven we ons eigenlijk nog niet druk over te maken. Dat zou pas over 120 jaar aan de orde zijn.
Als de voorraad op is, gaan vooral de miners dat merken. Op dit moment worden miners beloond met cryptomunten als ze een block minen. Deze beloningen verdwijnen als de voorraad uitgeput raakt. Bij Bitcoins zien we dat naarmate aantal munten stagneert en de prijzen omlaag gaan, deelbaarheid een belangrijke factor wordt om de voorraad op peil te houden.
Bij Ethereum zit dat anders. Ethereum tokens zijn deelbaar tot 18 plaatsen na de komma. Dat is belangrijk omdat het zekerheid biedt dat de munten gemakkelijk kunnen worden verruild voor andere crypto assets of voor andere munten met verschillende waarden. Deelbaarheid kan steeds belangrijker en belangrijker worden. In 2017 waren er al 3,8 miljoen Bitcoins verloren gegaan aan verliezen, diefstal en destructie. Dat is nu waarschijnlijk nog meer.
De definitie van valuta
Kunnen we cryptocurrency aan de hand van de kenmerken van de voorraad een echte munteenheid noemen? Dat is open voor eigen interpretatie.
Crypto startups zeggen dat hun tokens kunnen worden gebruikt om iets specifieks te kopen. We noemen bijvoorbeeld aandelen of kattenicoontjes die verzameld kunnen worden. Anderen werken expres met een beperkte voorraad om cryptogebruikers waarde op te laten slaan en het naar een tijdje te laten zien groeien.
Een ding is duidelijk: het verband tussen de voorraad en de waarde van crypto. Hopelijk snap je nu ook hoe de waarde kunstmatig wordt bepaald en welke dat gevolgen het heeft voor jouw consumentengedrag.
Reacties bekijken
6 typische crypto problemen – en de oplossingen
Terwijl biljetten eindeloos kunnen worden bijgedrukt (met gevolgen voor de waarde van...