SmartContract.nl

Europa’s grootste handelaar van op de beurs verhandelde fondsen, gaat de crypto markt betreden. Dit ondanks een waarschuwing van de toezichthouder, die consumenten en organisaties op het hart drukt beter geen digitale currencies te kunnen kopen en verkopen.

Flow Traders NV, een speedtrader uit Amsterdam, gaat aan de slag met first exchange-traded notes, gebaseerd op Bitcoin en Ether. Dat zegt één van de CEO’s, Dennis Dijkstra. XBT Provider, een verstrekker van crypto ETN’s in Zweden, zegt dat het Nederlandse bedrijf haar handel in effecten ‘dramatisch heeft vergroot’ in de laatste paar maanden.

Terwijl vijf grote speed traders in Amerika de toekomst verkennen voor cryptocurrency en onderliggende currencies, is Flow Traders uit Amsterdam het eerste bedrijf ter wereld dat informatie publiceert over het kopen en verkopen van crypto-notes, genoteerd op de reguliere beurzen. Openbaar verhandelde notes en fondsen zouden de aantrekkelijkheid van virtueel geld als beleggingscategorie vergroten, door een directe en goedkopere oplossing aan te bieden om in Bitcoin en Ether te investeren.

“Mensen onderschatten crypto. Het is groot en binnenkort wordt het gereguleerd. De deelnemers op de markt zijn veel professioneler dan mensen denken. Institutionele investeerders zijn geïnteresseerd. Dat weten we, omdat we al aanvragen krijgen.” — Dennis Dijkstra

Het enthousiasme van de Flow Traders’ investeerders wordt niet gedeeld door de toezichthouder in Nederland, de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

‘Vatbaar voor misbruik’

Volgens Nienke Torensma van de AFM is crypto vatbaar voor misbruik: “We raden zowel consumenten als professionele licentiehouders af om mee te doen aan crypto. Doordat het nu nog nieuw is en de anonimiteit die het biedt, is het erg vatbaar voor misbruik. Aangezien het nog niet werkt als echte valuta, zien wij het nog niet als beleggingscategorie.”

De AFM mag dan wel tegen crypto zijn, maar het heeft weinig middelen om op te treden tegen bedrijven die hun gereguleerde effecten of derivaten verhandelen op een gereguleerde beurs.

Flow Traders slaat nu haar slag; een aantal banken en investeringsmaatschappijen stappen in de jonge wereld van cryptocurrency. Goldman Sachs Group Inc. is bijvoorbeeld bezig met een handelskantoor in digitale assets. Barclays Plc is onlangs overeengekomen om Britse bancaire diensten aan te bieden voor Coinbase Inc, een exchange uit San Francisco. Daarmee wordt cryptocurrency steeds meer mainstream, ondanks dat de waarde van Bitcoin en haar soortgenoten met meer dan 55 procent is gedaald, dit jaar. Daarom is het belangrijk dat de toezichthouders mee blijven doen, zegt Dijkstra.

Spillover voordelen

Als speed trader probeert het Nederlandse bedrijf elke transactie zo snel mogelijk af te dekken. De komst van crypto heeft ervoor gezorgd dat handelaren nieuwe manieren van hedging moeten vinden. Dijkstra zegt dat de nieuwe aanpak ‘grote spillover voordelen’ heeft gehad voor handelsactiviteiten in vreemde valuta. Wat hij daar precies mee bedoelt, legt hij niet verder uit.

Volgens Dijkstra dekt Flow Traders haar transacties in met futures-contracten van CME Group Inc. en Cboe Global Markets. Hij wilde niet zeggen of Flow ook de onderliggende cryptocurrencies gebruikt om zich in te dekken.

Het Nederlandse bedrijf verhandelde wereldwijd voor 244 miljard euro (284 miljard dollar) aan ETF’s in het eerste kwartaal, waarvan 143 miljard euro in Europa. Daarmee is het de grootste handelaar van effecten in deze regio. Net als de belangrijkste rivalen hebben de sombere handelsvolumes in zijn kernmarkt ertoe geleid dat Flow Traders nieuwe activaklassen moesten gebruiken. Cryptocurrencies zijn bijzonder aantrekkelijk, omdat speed traders het meeste geld verdienen in de meest volatiele markten.

“Met de groeiende belangstelling van institutionele klanten die willen investeren in digitale activa, snap ik wel waarom zoveel bedrijven in handel in eigen beheer zich nu focussen op deze nieuwe beleggingscategorie”, zegt Laurent Kssis, managing director bij XBT Provider. Het bedrijf is onderdeel van in het in Londen gevestigde CoinShares Ltd.

De afgelopen maanden kregen cryptocurrencies veel kritiek te verduren. De Bank for International Settlements schetste drie grote problemen: cryptocurrencies zijn volgens de centrale bank voor centrale banken te onstabiel, ze gebruiken te veel elektriciteit en ze zijn kwetsbaar voor manipulatie.

Net als toezichthouders in andere landen, pleit de AFM voor een wereldwijde overeenkomst voor de regulering van cryptocurrencies: “Omdat crypto’s geen grenzen kennen, geloven we dat alleen een wereldwijd beleid effectief werkt”, voegt Torensma toe.

Toch blijft het controleren van digitale tokens nog een tijdje ingewikkeld, zeggen experts. Doordat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, de Britse Financial Conduct Authority en hun tegenhangers in Japan en andere belangrijke markten hun eigen aanpak volgen, werken de regels slechts als een lappendeken.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht