SmartContract.nl

In Nederland moeten we allemaal belasting betalen. Daar komt niemand onderuit. Hoewel we cryptocurrency vaak zien als virtueel geld, is het toch van waarde. Als iets van waarde is, wil de Belastingdienst daar graag een graantje van meepikken. Hoe zit dat nu eigenlijk? Hoe betaal je belasting over je cryptomunten?

Aangifte doen is verplicht

Allereerst is het goed om te weten dat aangifte doen over je cryptocurrency inderdaad verplicht is. Het maakt niet uit hoe nieuw Ethereum, Bitcoin, Litecoin of andere munten ook zijn; de Belastingdienst is er in geïnteresseerd.

Sterker: de fiscus heeft al een plekje ingeruimd voor cryptomunten. Ze vallen namelijk onder box 3: ‘overige bezittingen’. De Belastingdienst ziet cryptovaluta als vermogen, net als spaargeld, een tweede huis of aandelen. Hoe je hiervan precies aangifte doet, leggen we je uit.

Fluctuerende waarde

De waarde van een cryptocoin kan flink stijgen en dalen. Je zult net zien dat je een hoog bedrag invult op de aangifte en dat de prijs daarna enorm daalt. Daarom werkt de Belastingdienst met een peildatum. Deze datum is 1 januari.

Een voorbeeld: in 2018 heb je aangifte gedaan over 2017. De peildatum van je cryptocurrency is dan 1 januari 2017 om 00:00 uur. Met andere woorden: wat was jouw crypto op 1 januari 2017 waard in het economisch verkeer? Het peilmoment mag ook iets eerder zijn: bijvoorbeeld op 31 december.

De koers van iedere cryptobeurs verschilt ook. Voor belastingplichtigen geldt dat ze ‘de meest gebruikelijke beurs’ moeten hanteren. Wat dit precies inhoudt, is de vraag. Iedereen gebruikt immers een andere exchange. Als je het zeker wilt weten, kun je het best even met de Belastingtelefoon bellen.

Hoeveel ga ik betalen over mijn cryptocurrency?

In 2018 is de eerste 30.000 euro van het vermogen belastingvrij. Wie ook een partner heeft, mag rekenen op het dubbele. Alles wat je hierboven bezit, is aan belasting onderhevig. Daarvoor heeft de Belastingdienst vaste percentages bedacht. Deze percentages noemen we ‘verondersteld rendement’, omdat dit de belasting is over het rendement waarvan de fiscus denkt dat je het behaalt.

Wat je dit jaar precies betaalt, kan verschillen van wat je vorig jaar hebt betaald, in verband met de verschillende vrijstellingen. Daar komt nog bij dat er met een getrapte heffing wordt gewerkt. Wij raden je aan hier een belastingadviseur naar te laten kijken. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Voorlopige aanslag

Zoals gezegd kan het zijn dat je dit jaar (of volgend jaar) meer belasting over je coins gaat betalen. Een voorlopige aanslag aanvragen is dan een goed idee. Deze betaal je in termijnen. Wie een beetje winst heeft gemaakt met crypto, kan een deel van de cryptowinst omzetten naar euro’s en daar de belasting van betalen.

Hoe streng controleert de Belastingdienst?

Misschien vraag je je af hoe streng de Belastingdienst daadwerkelijk controleert op de inkomsten uit crypto. De fiscus strooit nooit met informatie over aangiftes en hoe deze worden gecontroleerd. Volgens de Belastingdienst zijn burgers helemaal zelf verantwoordelijk voor een juiste, volledige aangifte.

De Belastingdienst ziet cryptovaluta niet anders dan andere vreemde valuta. Ze moeten worden opgegeven. Of je dan daadwerkelijk gecontroleerd wordt, blijft gissen. Het is in ieder geval duidelijk dat de fiscus er wel in geïnteresseerd is, nu zoveel mensen cryptomunten hebben.

Er zijn uitzonderingen

Zoals bij elke wet zijn er wel wat uitzonderingen. Want wat nu als je zelf je crypto minet? Is dit dan een inkomstenbron? Als dat zo zou zijn, zou deze in box 1 vallen. Dat is dezelfde box als waar loon, winst uit een onderneming en fooien onder vallen. Waarschijnlijk wordt minen niet gezien als een bron van inkomen.

Houd er rekening mee dat de Belastinginspecteur altijd het laatste woord heeft. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf dat de hele dag Ethereum minet en daarmee een mooie omzet draait, dan kun je ervan uitgaan dat het als een bron van inkomsten geldt.

Dan nog werkgevers die werknemers betalen in cryptovaluta. Dat gebeurt steeds meer. De waarde moet dan worden omgezet in euro’s. Over deze waarde moet alsnog belasting betaald worden.

Wie een bedrijf heeft waar klanten kunnen betalen in Bitcoins of andere crypto’s, moeten dat zelf omrekenen naar euro’s. Dat bedrag moet dan tot omzet worden gerekend.

Geen aangifte gedaan?

Ben je bij je aangifte vergeten om je cryptovermogen mee te rekenen? De Belastingdienst kan dit zien als zwart vermogen. Gelukkig kun je alsnog gebruik maken van de inkeerregeling. Het extra vermogen wordt dan alsnog aangegeven, zodat je niet wakker hoeft te liggen van eventuele strafrechtelijke vervolging.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je niet alleen de verschuldigde belasting over de cryptomunten moet betalen, maar er waarschijnlijk ook een fikse boete bij krijgt. Deze boete zou zomaar eens tussen de 75 procent en 300 procent van de belasting die betaald had moeten worden, kunnen bedragen (bron: Jonkers & Van Gemert Advocaten).

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht