SmartContract.nl

Waarschijnlijk hadden innovators en blockchain startups uit de hele wereld dinsdag 28 februari 2017 met dikgedrukte letters in hun agenda staan. Op die dag kwamen een aantal grote bedrijven bijeen in New York. Ze besloten deel te nemen aan The Enterprise Ethereum Alliance (EEA). Deze alliantie focust zich op het ontwikkelen van een op Ethereum gebaseerde blockchain voor industrieën en bedrijven. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Wat is de blockchain technologie ook alweer?

De Enterprise Ethereum Alliance is een open-source blockchain initiatief. Om de doelstellingen van de alliantie te begrijpen moeten we ons verdiepen in de techniek achter het software platform Ethereum. Deze is gebouwd met blockchain technologie. Blockchain is een database waarop diverse soorten transacties worden opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan het betalen met een digitale munt of het uitwisselen van gegevens tussen twee partijen in de vorm van digitale contracten of eigendomsbewijzen.

Kleine blokken informatie

De blockchain technologie bestaat uit kleine blokken informatie die partijen met elkaar digitaal hebben ondertekend. Er is geen derde partij, zoals een bank of financiële instelling, bij betrokken. In feite kun je de blockchain vergelijken met een spreadsheet. De gegevens worden direct opgeslagen in de database en zijn voor iedereen in te zien.

Waarom is de blockchain technologie voor bedrijven?

Voor bedrijven is de blockchain technologie interessant omdat het de controle van hun database overneemt. Er zijn geen mensen meer nodig om transacties af te handelen en eigendommen vast te leggen. Door technologie te gebruiken neemt de kans op fouten en manipulatie af.

Digitale contracten op het Ethereum platform

Ethereum is geen cryptocurrency. Het is een platform met een eigen munt die in het Engels ook wel een ‘token’ wordt genoemd. Deze draagt de naam Ether (ETH) en is nodig voor het maken van contracten op de blockchain. Deze worden in het Engels ook wel ‘smart contracts’ genoemd. Ze zijn digitaal en kunnen na het opstellen niet meer worden gewijzigd.

Voorwaarden

De transacties van een digitaal contract vinden plaats wanneer er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Deze kunnen de partijen zelf bedenken. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van een vergoeding aan een freelancer wanneer hij of zij het werk goed heeft gedaan.

Scripttaal

Het aanmaken van een slim contract op de Ethereum blockchain vindt plaats door middel van een scripttaal. Dit betekent dat iedere gebruiker een programma kan schrijven. Vervolgens wordt deze via een transactie naar de blockchain verstuurd. Na het bevestigen van de transactie op het netwerk wordt er een adres aangemaakt. Je kunt dit adres zien als een soort account. Een andere gebruiker kan een transactie sturen naar dit contract om een bepaalde actie uit te laten voeren.

Acties die uitvoerbaar zijn met een smart contract De acties die je kunt laten uitvoeren met het contract lopen uiteen. Denk bijvoorbeeld aan het uitgeven van aandelen en het openen van een spaarrekening. Dit zou een interessante toepassingen kunnen zijn voor banken. Op dit moment zijn er voor financiële handelingen en toepassingen nog medewerkers nodig. In de toekomst zou de blockchain technologie van Ethereum dit over kunnen nemen. Volledige uitleg over een smart contract

Onderzoek door de Enterprise Ethereum Alliance

De Enterprise Ethereum Alliance onderzoekt hoe de Ethereum blockchain voor zakelijke toepassingen kan worden toegepast. Een van de vragen is hoe blockchain technologie voor snellere financiële transacties binnen bedrijven kan zorgen. Het is de bedoeling dat blockchain technologie inefficiënte dagelijkse processen doet verdwijnen. De EEA onderzoekt hoe dit de komende jaren moet gaan gebeuren.

Toepassing Ethereum blockchain technologie voor bedrijven

Door het gebruik van de Ethereum blockchain technologie besparen bedrijven niet alleen tijd en geld, maar ontstaat ook de mogelijkheid om op nieuwe manieren producten op de markt te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het sneller opstellen van een overeenkomst binnen de rechtswereld of het efficiënter verzenden van medicijnen binnen de gezondheidszorg. Ook de bank- en communicatiewereld moet dankzij de Ethereum blockchain technologie sneller en efficiënter gaan functioneren.

Gaat blockchain de wereld veranderen?

Blockchain moet de wereld gaan veranderen. Het wereldwijde onderzoeks- en adviesbureau Gartner heeft veel vertrouwen in deze technologie. Het verwacht dat blockchain in 2013 een bedrijfswaarde van meer dan 3.1 miljard heeft. De Enterprise Ethereum Alliance wil van Ethereum een platform maken die bedrijven meteen kunnen gebruiken. De organisatie wil dit bereiken door het creëren van open standaarden en het delen van kennis. De bedrijven die deelnemen aan de alliantie kunnen hun kennis en inzicht meteen met elkaar delen.

Welke bedrijven zijn aangesloten bij de EEA?

Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij de Enterprise Ethereum Alliance. Tot de oorspronkelijke leden behoren onder andere Microsoft, IBM en ING. Inmiddels zijn er honderden bedrijven bij de alliantie aangesloten. Bekende namen zijn onder andere Toyota, Samsung, JP Morgan, Credit Suisse en BP. Op de website van de EEA vind je een complete lijst met aangesloten bedrijven.

Werkgroepen

Om haar doelstellingen te halen werkt de EEA met diverse werkgroepen. Inmiddels is dit aantal opgelopen tot 17. De werkgroepen focussen zich op specifieke onderdelen, waaronder digitale identiteit, de bruikbaarheid van meerdere platformen en het energieverbruik. Andere werkgroepen van de EEA focussen zich onder andere op banken, communicatie, bevoorradingsketens, advertenties, zorg en verzekeringen.

“Identity, energy and multiplatform interoperability are three areas where EEA members see real advantages to using Ethereum technologies in 2018. Working groups allow them to innovate, test new ideas and stay competitive.”

— EEA bestuurslid Jeremy Miller

Lang ontwikkelingsproces

Het ontwikkelen van een standaard gebeurt uiteraard niet binnen een dag. Het is een traag en methodologisch proces die waarschijnlijk enkele jaren zal duren. “If you look at other standards bodies it can take about three years. In fact, at the IEEE you get four years to deliver something”, aldus uitvoerend directeur Ron Resnick tegen Coindesk.

Wie is Ron Resnick?

Ron Resnick werd in 2017 aangesteld als uitvoerend directeur van de EEA. Hij is afgestudeerd aan Cornell University en kan buigen op ruim vijfentwintig jaar ervaring in de wereld van de geavanceerde technologie en haar verschillende ecosystemen. Als voormalig president en voorzitter van het WiMax Forum speelde Resnick een sleutelrol in het introduceren van de 4G draadloze breedbandtechnologie bij het grote publiek.

“My focus is to drive the further development of Ethereum-based technology best practices, open standards and open-source reference architectures to evolve Ethereum into an enterprise-grade technology. EEA has the critical mass of companies – both established and startup - from every region of the world and over 17 vendor-lead industry-specific application layer working groups and committed to get the work done and increase the adoption of Ethereum technology in the enterprise”

— Ron Resnick

Samenvatting: doelstellingen Enterprise Ethereum Alliance

Kort samengevat focust de Enterprise Ethereum Alliance zich op de volgende doelstellingen:

  • Het ontwikkelen van meer efficiënte zakelijke modellen via de Ethereum blockchain technologie.
  • Het versnellen van zakelijke transacties. De blockchain technologie speelt hierbij een belangrijke rol.
  • Het vergroten van het vertrouwen van partijen in zakelijke afspraken onder andere door het gebruik van smart contracts.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht