SmartContract.nl

Bitcoin en andere altcoins kunnen een behoorlijke waarde vertegenwoordigen. Inmiddels hebben meer dan een miljoen gebruikers een of meerdere cryptovaluta in huis. Uiteraard zijn er een aantal verhalen waarbij Bitcoins en andere valuta de digitale beleggers behoorlijk rijk hebben gemaakt.

Het is daarom aantrekkelijk zelf ook te gaan investeren in digitale projecten met cryptomunten. Maar pas op: het is niet alleen goud dat er blinkt! Je kunt je investering namelijk ook volledig kwijtraken. Wij leggen uit hoe je op een goede en verantwoordelijke manier een portfolio op kan bouwen.

Lingo voor beginners

Het is goed mogelijk dat dit de eerste keer is dat je cryptovaluta wilt investeren in een bepaald project. Je hebt dan kennis van een aantal termen nodig om te begrijpen wat je precies gaat doen.

    • Cryptovaluta: Cryptovaluta is de benaming van de munt die je gaat gebruiken. Het betekent ongeveer hetzelfde als ‘munt’.
    • Cryptomunt: Een munt wordt aangegeven als aanduiding voor het resultaat van een blockchain. Bijvoorbeeld: Bitcoin, Ethereum, Litecoin et cetera.
    • Token: In tegenstelling tot de cryptomunt, heeft dit project geen eigen munt en geen eigen blockchain. Er is enkel een manier om aan te geven hoe de reputatie binnen het systeem is. Tokens worden vooral gebruikt voor projecten die nog ontwikkeld worden aan de hand van een smart contract. Bijvoorbeeld: NEO, Augur et cetera.
    • ICO: Bij een ICO is er sprake van een Initial Coin Offering. Het is een innovatieve manier van crowdfunden. Op deze manier wordt er cryptogeld ingezameld voor crypto startups. Wanneer men over een ICO spreekt, spreekt men meestal over de tokens die door de ICO gelanceerd worden.
    • dApps: dApps zijn decentrale applicaties die doorgaans op het Ethereum netwerk uitgevoerd worden.

Het evalueren van een investering

Alvorens je een investering in een crypto project gaat doen, is het slim eerst een korte analyse te maken van het product waarin je wilt gaan investeren. Wie zijn de personen achter het product, wat voor product is het, hoe goed is de broncode geschreven en zijn er veel mensen die het project steunen? Door deze punten te analyseren, kun je een afweging maken of het een goede investering zal zijn of niet. Een ander belangrijk advies: vertrouw op je eigen instinct. Als een investering te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Team

Kijk ten eerste naar het team achter het project. Wie zijn de eigenaren van het project? Wat hebben ze eerder al gedaan en welke reputatie hebben ze eigenlijk? Het is belangrijk dat het team al enige ervaring heeft met cryptovaluta. Bovendien dien je jezelf af te vragen wat precies het voordeel voor hen is? Met andere woorden: welke agenda hebben ze?

Ten slotte kun je kijken of er bijvoorbeeld een bedrijf achter een project zit, of wellicht een vriendengroep. Een team moet immers betrouwbaar zijn. Als je investeert in een team zonder enige ervaring, is de kans groot dat je je inleg zal verliezen.

Het product zelf

Kijk ten tweede naar het product waarin je wilt investeren. Ieder product wordt bedacht omdat het een probleem wil proberen op te lossen. Kijk als een echte investeerder: welk probleem bestaat er? Als er enkel een product in de markt wordt gezet zonder dat er een probleem wordt opgelost, gaat het vaak om een loze investering. Kijk dus echt naar het probleem, niet naar de oplossing.

Vraag je daarna af, of het probleem enkel kan worden opgelost met een decentrale oplossing. Niet ieder probleem hoeft immers met blockchaintechnologie worden opgelost.

Hoe zit het verder met de concurrentie? Zijn er andere producten die hetzelfde kunnen en hetzelfde probleem oplossen? Kijk ook naar de waarde van het product. Bij ICO’s worden er vaak whitepapers geschreven over hoe het product in elkaar zit. Je krijgt dan ook technische details te zien, waardoor je een beter beeld krijgt van waar je in gaat investeren.

Broncode

In veel gevallen is de broncode van een project open source. In dat geval kunnen derde partijen meehelpen de code beter te maken. Kijk ook naar het aantal contributors en pull requests. Op die manier kun je meten of de kwaliteit van de code wel in orde is. Dit is vooral belangrijk voor dApps waarbij je gaat investeren met Bitcoin of Ethereum. Deze munten hebben hun eigen blockchain en moeten dus correct worden geprogrammeerd. Als je zelf de ontwikkelaar bent, is het mogelijk een derde partij in te schakelen om nog eens goed naar je product te kijken. In het geval van open source zijn er vaak derde partijen die de code nakijken of iets toevoegen.

De gemeenschap

Ieder project heeft vaak zijn eigen gemeenschap. Daarom is het raadzaam te onderzoeken hoeveel mensen achter het product of project staan. In veel gevallen is er een community op Reddit, Twitter of Telegram te vinden. Wat vindt de community eigenlijk van het project? Bovendien kun je aan de groei van de gemeenschap afleiden of er veel mensen geïnteresseerd in het product zijn. Immers: investeren in een product waar weinig vraag naar is, is vaak een slecht idee.

Het opbouwen van het portfolio

Wees voorzichtig met het opbouwen van het portfolio. Niet ieder project is een investering waard. Daarom is het belangrijk eerst de hierboven genoemde risico-analyse uit te voeren. De twee belangrijkste tips voor het opbouwen van je portfolio zijn: met ieder project kun je je inleg verliezen en bovendien is het raadzaam alleen te investeren wat je echt kunt missen. Een portfolio app kan helpen bij de inzichten.

Grote risico’s

Er kleven immers grote risico’s aan crypto projecten. Het zijn de meest risicovolle investeringen die je kunt maken. Er is een lange lijst van projecten die inmiddels zijn opgeheven. In ieder geval kunnen we wel stellen dat de kans dat Bitcoin failliet gaat een stuk kleiner is, dan het geval bij nieuwe munten is. Dat betekent niet dat je nooit in nieuwe munten moet investeren. Je moet immers ergens beginnen. Kijk daarom goed naar de interesse van de community of gemeenschap.

Ook de kwaliteit van de code speelt weer een belangrijke rol. Veel nieuwe ICO’s of dApps hebben vaak fundamentele technische problemen. Daardoor is de kans groot dat men een paar jaar later weer stopt met de ontwikkeling van het project.

Leg alleen in wat je missen kan

Leg om deze redenen alleen in wat je echt missen kans. Vanwege de risico’s is het raadzaam een grote buffer aan te leggen. Hoe groot de buffer moet zijn, verschilt per project. In principe kun je aanhouden dat je buffer minstens twintig tot dertig investeringen moet kunnen dragen, voordat je begint met investeren. Op die manier is het niet erg als een keer een investering mislukt. Investeren in het echte leven is al risicovol en dat geldt voor cryptovaluta des te meer. Wil je veilig investeren, dan zijn Bitcoin en Ethereum waarschijnlijk de beste keuzes.

Nieuwe cryptomunten

Wil je niet investeren in Bitcoin of Ethereum maar in nieuwe tokens of munten? Op verschillende websites zijn behoorlijk wat nieuwe munten te vinden. Er komen er bijna dagelijks nieuwe cryptovaluta bij. In totaal zijn er nu boven de 1000 cryptomunten. Of het slim is om in nieuwe valuta te investeren, is afhankelijk van de risico-analyse. Hierboven vind je hoe je het beste kunt analyseren of een product de investering waard is.

Conclusie

Sinds de komst van cryptovaluta is het investeren in cryptovaluta of projecten een spannende onderneming. Je kunt er rijk van worden, maar ook je inleg verliezen. Daarom is het belangrijk een divers portfolio op te bouwen. Blijf niet investeren in enkel een of twee projecten, want er is immers een goede kans dat het project een keer ophoudt. Houd rekening met de risico’s: niet iedereen heeft altijd de beste bedoelingen.

Daarom de volgende simpele regels:

      • Analyseer iedere keuze die je maakt als de markt op en neer gaat
      • Maak een divers portfolio
      • Geen reden tot paniek wanneer het even slecht gaat met de markt
      • Hoogmoed komt voor de val
      • Investeer alleen hetgeen dat je echt kunt missen.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht