SmartContract.nl

‘Market cap’ is een term dat gebruikt wordt om de ‘market capitalization’ van een bepaalde cryptovaluta uit te drukken. Aan de hand van berekeningen van de zogenaamde market cap, kun je beslissen of een valuta het investeren waard is. Toch betekent dat niet, dat lage market caps altijd de sleutel tot succes zijn. Een hoge market cap betekent daarom ook niet dat een project meteen kansloos is. Welke factoren er spelen bij het bepalen van de market cap, zetten we in dit artikel uiteen.

Over de ‘market cap’

De markt van cryptovaluta is een internationale markt. Daarom zul je je als bezitter van cryptovaluta regelmatig aan het Engels moeten wagen. De term market cap is een Engelse term waarmee je de totale waarde van een cryptomunt uit kunt drukken. De market cap is een eenvoudig sommetje, waardoor je kunt bepalen wat de totale waarde van een munt is.

De market cap kun je uitrekenen door het aantal beschikbare munten van een cryptovaluta te vermenigvuldigen met de huidige koerswaarde. Het uitrekenen van de market cap van een munt met sterke koersschommelingen als de Ethereum is een stuk lastiger dan het uitrekenen van een munt die redelijk stabiel is. We gaan in de rekenvoorbeelden uit van munten die nu nog weinig waard zijn, omdat dit gemakkelijker te berekenen is. Dat betekent overigens niet dat kleinere munten altijd het investeren waard zijn.

Zo reken je met de market cap

De market cap berekenen werkt aan de hand van bovenstaande formule. Stel: je hebt 50 miljoen coins van een bepaalde cryptovaluta. Deze coins vertegenwoordigen een waarde van 2 euro per stuk. In dat geval bedraagt de market cap honderd miljoen euro.

Een ander voorbeeld: een cryptovaluta heeft een waarde van 200 miljard euro. Als de cryptovaluta de waarde van een munt wil verdubbelen, heeft de munt nog eens 200 miljard euro aan extra investeringen nodig. Er is dus nog 800 miljard nodig, om de munt te laten doorgroeien naar 2 biljoen euro. Als de market cap op deze manier wordt ingezet, kan de waarde wel tien keer stijgen.

Datzelfde geldt voor een cryptovaluta met een market cap van 500 miljoen euro. De munt moet dan nog eens 500 miljoen euro aan investeringen binnenhalen om de waarde te laten verdubbelen. In totaal is er nog 4,5 miljard euro nodig om een waarde van 5 miljard te halen. In dat geval is de munt dus precies tien keer gestegen.

Realistische market caps
De market cap van een succesvolle munt als de Bitcoin ligt erg hoog. Dat betekent ook dat het vrijwel onrealistisch is om zoveel te investeren, dat de Bitcoin nog eens in waarde verdubbelt. Er zijn ook cryptocurrency met een veel lagere cap, waardoor de voorbeelden beter haalbaar zijn.

Of een market cap realistisch is, hangt dus af van de munt die je kiest. Maar let op: ICO’s of bestaande valuta met een lagere market cap betekenen niet meteen de sleutel naar succes. Met name gebruikers die net zijn begonnen met cryptocurrency willen vaak investeren in coins met een lage market cap. Kies daarom niet alleen voor een project met een lage market cap, maar met een goed plan erachter. Een goede ideologie is meer waard dan een lage market cap.

Risico’s van market caps

Het investeren in een kleinere cryptovaluta met een lagere market cap kan aantrekkelijk zijn, omdat het mogelijk is de waarde van een cryptocurrency dan snel sterk te laten stijgen. Het investeren in kleinere cryptocurrencies kan daarentegen behoorlijk riskant zijn. In sommige gevallen zie je je inleg namelijk nooit meer terug.

Investeren in kleine cryptocurrencies is bedoeld voor mensen die wel van een gokje houden. Een investering kan tien keer meer waard worden, maar de waarde kan ook verdampen. Ons advies is niet meer geld in te leggen dan je kunt missen. Er is immers altijd een kans dat je je geld kwijt raakt. Voor investeren in coins met een grote market cap geldt vaak dat enkel de ervaren handelaren zich eraan wagen. De kans op falen is immers aanzienlijk groter.

Blijf up-to-date

Ga je investeren in een cryptovaluta? Houd dan de market cap zo nauwkeurig mogelijk bij. Er zijn diverse apps en websites te vinden waarmee je de market cap van minuut tot minuut dagelijks kunt bijhouden. Het is verstandig een website of app te kiezen die voor jou werkt. Een goede app of website biedt informatie over ranking en koersen. Staar je niet blind op enkel de marktwaarde van een munt, maar ook naar het aantal munten dat nu beschikbaar is.

Belangrijk is je ook in te lezen over de plannen die de oprichters van een cryptovaluta hebben. Een plan is belangrijker dan de market cap alleen. Download ten slotte een app via de App Store van Apple of de Play Store van Google, zodat je ook op je smartphone kunt zien of de munten waar je in wilt investeren het goed doen. Of kijk op deze site.

Als crypto enthousiasteling volg ik de ontwikkelingen met betrekking tot smart contracts op de voet. Middels mijn berichten geef ik informatie over mijn ontdekkingen. Ik geef nooit financieel advies.

Reacties bekijken

Er zijn momenteel geen reacties.
Volgend bericht